Discussly

True or False Questions — page 40

11,658 true or false questions with answers, all ages. Quick statements to judge true or false — great for fast rounds. Reveal the answers below, pick one at random, or present them full-screen.

All agesTrue or FalsePage 40 of 234
  1. 1951.

    Can a person have more than 4 wisdom teeth?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    A wisdom tooth or third molar is one of the three molars per quadrant of the human dentition. It is the most posterior of the three.

  2. 1952.

    Is there a belt above black in karate?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    In Japanese martial arts the further subdivisions of black belt ranks may be linked to dan grades and indicated by 'stripes' on the belt. Yūdansha (roughly translating from Japanese to ``person who holds a dan grade'') is often used to describe those who hold a black belt rank.

  3. 1953.

    Can you be killed by too much oxygen?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Oxygen toxicity is a condition resulting from the harmful effects of breathing molecular oxygen (O ) at increased partial pressures. It is also known as oxygen toxicity syndrome, oxygen intoxication, and oxygen poisoning.

  4. 1954.

    Is low conductivity used to tell metals from nonmetals?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The chemical elements can be broadly divided into metals, metalloids and nonmetals according to their shared physical and chemical properties. All metals have a shiny appearance (at least when freshly polished); are good conductors of heat and electricity; form alloys with other metals; and have at least one basic oxide.

  5. 1955.

    Is The Boy in the Striped Pajamas based on a book?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The Boy in the Striped Pyjamas is a 2006 Holocaust novel by Irish novelist John Boyne. Unlike the months of planning Boyne devoted to his other books, he said that he wrote the entire first draft of The Boy in the Striped Pyjamas in two and a half days, barely sleeping until he got to the end.

  6. 1956.

    Is a processor the same as a motherboard?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    A motherboard (sometimes alternatively known as the mainboard, system board, baseboard, planar board or logic board, or colloquially, a mobo) is the main printed circuit board (PCB) found in general purpose microcomputers and other expandable systems. It holds and allows communication between many of the crucial electronic components of a system, such as the central processing unit (CPU) and memor

  7. 1957.

    Can a country have both a president and a prime minister?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    A semi-presidential system or dual executive system is a system of government in which a president exists alongside a prime minister and a cabinet, with the latter being responsible for the legislature of a state. It differs from a parliamentary republic in that it has a popularly elected head of state, who is more than a purely ceremonial figurehead, and from the presidential system in that the c

  8. 1958.

    OK Google, have the Eagles ever won a Super Bowl?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The history of the Philadelphia Eagles begins in 1933. In their history, the Eagles have appeared in the Super Bowl three times, losing in their first two appearances but winning the third, in 2018.

  9. 1959.

    Do you have to pay for the Dartford Bridge?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The crossing had always been tolled, and from 1 April 2003 this became a charge, though since 2008 it has been free from 10 pm to 6 am. An automatic number plate recognition charging scheme (Dart Charge) began in November 2014.

  10. 1960.

    Is the Dark Ages the same as the Middle Ages?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The ``Dark Ages'' is a historical periodization traditionally referring to the Middle Ages, that asserts that a demographic, cultural, and economic deterioration occurred in Western Europe following the decline of the Roman Empire.

  11. 1961.

    Are babies born with two sets of teeth?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Tooth development is the complex process by which teeth form from embryonic cells, grow, and erupt into the mouth. Although many diverse species have teeth, their development is largely the same as in humans.

  12. 1962.

    Was Hong Kong part of the British Empire?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    British Hong Kong was the period during which Hong Kong was under British colonial rule, from 1841 to 1997 (excluding the Japanese occupation from 1941 to 1945). Colonial rule began with the British occupation of Hong Kong Island on 26 January 1841 during the First Opium War (1839--1842).

  13. 1963.

    Psychic medium John Edward was raised Roman Catholic.

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True
  14. 1964.

    Did Bella die in Breaking Dawn Part 1?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    When the werewolves learn of Bella's ``death'', they attack the Cullens' house in an attempt to kill the baby as they fear it would become a threat. Edward, Alice, and Jasper, defend their home with the help of Leah and Seth, and are later assisted by Carlisle, Esme, and Emmett.

  15. 1965.

    Are there flying squirrels in New York State?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The northern flying squirrel is found in coniferous and mixed coniferous forests across the top of North America, from Alaska to Nova Scotia, south to the mountains of North Carolina and west to Utah, Washington and Oregon. The Humboldt's flying squirrel was formerly considered conspecific, but was found to be a cryptic species, and now considered distinct.

  16. 1966.

    Did Robin Williams ever win an Academy Award?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Robin Williams (1951--2014) was an American actor and comedian who throughout the course of his career won numerous awards, including an Academy Award for Best Supporting Actor for his role in Good Will Hunting (1997). He also won six Golden Globe Awards, including Best Actor -- Motion Picture Musical or Comedy for his roles in Good Morning, Vietnam (1987), The Fisher King (1991) and Mrs.

  17. 1967.

    Has a country won Eurovision twice in a row?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Ireland has finished first seven times, more than any other country, Ireland also won the contest for three consecutive years (1992, 1993, 1994), more consecutive years than any other country. Three countries have won twice in a row, Spain (1968 and 1969), Luxembourg (1972 and 1973) and Israel (1978 and 1979).

  18. 1968.

    Is there a follow-up film to The Golden Compass?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    In 2011, Philip Pullman remarked at the British Humanist Association annual conference that due to the first film's disappointing sales in the United States, there would not be any sequels made.

  19. 1969.

    Is Puerto Rico part of the U.S. territory?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Puerto Rico (pɔrtə ɹikoʊ, Spanish: pwɛrtɔ rikɔ) (Spanish for ``Rich Port''), officially the Commonwealth of Puerto Rico (Spanish: Estado Libre Asociado de Puerto Rico, lit. ``Free Associated State of Puerto Rico'') and briefly called Porto Rico, is an unincorporated territory of the United States located in the northeast Caribbean Sea.

  20. 1970.

    Are Lay's crisps the same company as Walkers?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    ``Lay's'' is the company's primary brand, with the exception of limited markets where other brand names are used: Walkers in the UK and Ireland; Smith's in Australia; Chipsy in Egypt; Poca in Vietnam; Tapuchips in Israel; Margarita in Colombia; Sabritas in Mexico; and, formerly, Hostess in Canada.

  21. 1971.

    The ghost of Lady Jane Grey is known as The Nine Days Queen because of the violent ending of her life.

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False
  22. 1972.

    Did the word orange come before the fruit?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The word is derived from a Dravidian language, and it passed through numerous other languages including Sanskrit and Old French before reaching the English language. The earliest uses of the word in English refer to the fruit, and the color was later named after the fruit.

  23. 1973.

    Is the Williamsburg Bridge the same as the Brooklyn Bridge?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The bridge is one of four toll-free crossings between Manhattan and Long Island. The others are the Queensboro, Manhattan, and Brooklyn Bridges.

  24. 1974.

    Do you have to be born in the country to play in the World Cup?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    As the governing body of association football, FIFA is responsible for maintaining and implementing the rules that determine whether an association football player is eligible to represent a particular country in officially recognised international competitions and friendly matches. In the 20th century, FIFA allowed a player to represent any national team, as long as the player held citizenship of

  25. 1975.

    Is The Lost Symbol a sequel to The Da Vinci Code?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The Lost Symbol is a 2009 novel written by American writer Dan Brown. It is a thriller set in Washington, D.C., after the events of The Da Vinci Code, and relies on Freemasonry for both its recurring theme and its major characters.

  26. 1976.

    Are Fisherman's Wharf and Pier 39 the same?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    One of the busiest and well known tourist attractions in the western United States, Fisherman's Wharf is best known for being the location of Pier 39, the Cannery Shopping Center, Ghirardelli Square, a Ripley's Believe it or Not museum, the Musée Mécanique, Wax Museum at Fisherman's Wharf, and the San Francisco Maritime National Historical Park.

  27. 1977.

    Is Mary Hardin-Baylor the same as Baylor University?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The University of Mary Hardin--Baylor (UMHB) is a Christian co-educational institution of higher learning located in Belton, Texas, United States. UMHB was chartered by the Republic of Texas in 1845 as ``Baylor Female College,'' the female department of what is now Baylor University.

  28. 1978.

    Can brothers be deployed at the same time?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    A recent case occurred in 2011. Jeremy, Ben and Beau Wise served in active combat roles in the Afghan War.

  29. 1979.

    Does Yahtzee have to be in one roll?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The objective of the game is to score points by rolling five dice to make certain combinations. The dice can be rolled up to three times in a turn to try to make various scoring combinations and dice must remain in the box.

  30. 1980.

    Petra is a historical and archaeological city located in the Maan Governorate in Jordan.

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True
  31. 1981.

    Is diabetes mellitus a disease associated with the inadequate secretion or action of ADH?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Urinalysis reveals a highly concentrated urine with a high fractional excretion of sodium (high sodium urine content compared to the serum sodium). A suspected diagnosis is based on a serum sodium under 138.

  32. 1982.

    Are rubbing alcohol and isopropyl the same thing?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Rubbing alcohol refers to either isopropyl alcohol (propan-2-ol) or ethanol based liquids, or the comparable British Pharmacopoeia defined surgical spirit, with isopropyl alcohol products being the most widely available. Rubbing alcohol is undrinkable even if it is ethanol based, due to the bitterants added.

  33. 1983.

    Is the movie The Rookie a true story?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The Rookie is a 2002 American sports drama film directed by John Lee Hancock and produced by Walt Disney Pictures. It is based on the true story of Jim Morris, who had a brief, but famous Major League Baseball career in 1999--2000.

  34. 1984.

    Is Cal Ripken Jr. in the Hall of Fame?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Calvin Edwin Ripken Jr. (born August 24, 1960), nicknamed ``The Iron Man'', is an American former baseball shortstop and third baseman who played 21 seasons in Major League Baseball (MLB) for the Baltimore Orioles (1981--2001).

  35. 1985.

    Is physical address and MAC address the same?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    A MAC may be referred to as the burned-in address (BIA). It may also be known as an Ethernet hardware address (EHA), hardware address or physical address (not to be confused with a memory physical address).

  36. 1986.

    Is Superman's flight a feat of strength?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Because Earth and the Sun exhibits less gravitational pull than that of Krypton, and also due to his solar-powered body, the Man of Steel can also alter his personal mono-directional gravity field to propel himself through the air at will. Originally, he only had the power to jump great distances, as stated by the 1940s Superman cartoons slogan ``Able to leap tall buildings in a single bound.'' Th

  37. 1987.

    Is there a sequel to the book Gone with the Wind?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Scarlett is a 1991 novel by Alexandra Ripley, written as a sequel to Margaret Mitchell's 1936 novel, Gone with the Wind. The book debuted on The New York Times bestsellers list, but both critics and fans of the original novel found Ripley's version to be inconsistent with the literary quality of Gone with the Wind.

  38. 1988.

    Is there a drink-driving limit in America?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    In the United States, the blood alcohol level at which all states make it unlawful to operate a motor vehicle is 0.08, although it is possible to be convicted of impaired driving at a lower blood alcohol level. Some states define two impaired driving offenses.

  39. 1989.

    Has Kermit the Frog been on Sesame Street?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Kermit the Frog is a Muppet character and Jim Henson's most well-known creation. Introduced in 1955, Kermit serves as the straight man protagonist of numerous Muppet productions, most notably Sesame Street and The Muppet Show, as well as in other television series, films, specials, and public service announcements through the years.

  40. 1990.

    Can a diesel engine run on wood gas?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Wood gasifiers can power either spark ignition engines, where 100% of the normal fuel can be replaced with little change to the carburation, or in a Diesel engine, feeding the gas into the air inlet that is modified to have a throttle valve, if it didn't have it already. On Diesel engines the Diesel fuel is still needed to ignite the gas mixture, so a mechanically regulated Diesel engine's ``stop'

  41. 1991.

    Is the Ford Escape a four-wheel-drive vehicle?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    At the time, larger sport utility vehicles tended to use pickup truck-based, body-on-frame designs. Other car makers, Jeep, Toyota and Honda had been offering smaller unibody designs, the Jeep Cherokee (XJ), RAV4 and CR-V respectively.

  42. 1992.

    Was the Soviet Union an ally in WWII?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    At the start of the war on 1 September 1939, the Allies consisted of France, Poland and the United Kingdom, as well as their dependent states, such as British India. Within days they were joined by the independent Dominions of the British Commonwealth: Australia, Canada, New Zealand and South Africa.

  43. 1993.

    In The Hunger Games, when Katniss finds Rue trapped in a net, she barely has time to scream before a boy from District 3 kills her.

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False
  44. 1994.

    Can you vote as a permanent resident in Canada?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Permanent residents do not have the right to vote in elections in Canada nor can they run for elected office in any level of government. Several municipal governments in Canada -- including Toronto, Vancouver, Halifax, and Calgary -- have proposed giving permanent residents the right to vote in municipal elections but that would require approval from their respective provincial governments.

  45. 1995.

    Can a US president run again after two terms?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Section 1. No person shall be elected to the office of the President more than twice, and no person who has held the office of President, or acted as President, for more than two years of a term to which some other person was elected President shall be elected to the office of the President more than once.

  46. 1996.

    Is the Medal of Honor the highest honor?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The Medal of Honor is the United States of America's highest and most prestigious personal military decoration that may be awarded to recognize U.S. military service members who distinguished themselves by acts of valor.

  47. 1997.

    Is a walk in baseball a dead ball?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    A hit by pitch is not counted statistically as a walk, though the effect is mostly the same, with the batter receiving a free pass to first base. One exception is that on a HBP (hit-by-pitch), the ball is dead.

  48. 1998.

    Are there penalty kicks in the World Cup?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    This is a list of all penalty shoot-outs that have occurred in the Finals tournament of the FIFA World Cup. Penalty shoot-outs were introduced as tie-breakers in the 1978 World Cup but did not occur before 1982.

  49. 1999.

    Are you related to your brother-in-law's wife?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    One's sibling-in-law is one's spouse's sibling, or one's sibling's spouse, or ones's spouse's sibling's spouse. By gender, this is specified as brother-in-law for one's spouse's brother, one's sibling's husband, or one's spouse's sibling's husband, and sister-in-law for the one's spouse's sister, one's sibling's wife, or one's spouse's sibling's wife.

  50. 2000.

    Can you win a chess game with only a king?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Under modern rules, a player with a bare king does not automatically lose and may continue playing. A bare king can never give check, however, and can therefore never deliver a checkmate or win the game.

How to use these true or false questions

  • Stand up / sit down. Read a statement: stand for true, sit for false. Zero prep, everyone moves.
  • Explain the why. After each reveal, ask one person to explain why it is true or false — the discussion is the learning.
  • Speed round. Ten statements, five seconds each. Keep score on the board.

Run them live

Want every person to answer on their own phone, with a timer and a live leaderboard? Use these questions in an EngageSlide True or False quiz — free to start.

Tick questions on any page — your set is kept while you browse (or take the first 10 here) — and they become ready-to-play slides. What is EngageSlide?

More question collections

Questions adapted from BoolQ (Google Research) (CC BY-SA 3.0), OpenTriviaQA (CC BY-SA 4.0), Open Trivia Database (CC BY-SA 4.0), edited for clarity. This collection may be reused under the same terms — see sources & licenses.