Discussly

True or False Questions — page 39

11,658 true or false questions with answers, all ages. Quick statements to judge true or false — great for fast rounds. Reveal the answers below, pick one at random, or present them full-screen.

All agesTrue or FalsePage 39 of 234
  1. 1901.

    Can you pass the ball forward in American football?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    In American football and Canadian football, a lateral pass or lateral (officially backward pass in American football and onside pass in Canadian football) occurs when the ball carrier throws the football to a teammate in a direction parallel to or away from the opponents' goal line. A lateral pass is distinguished from a forward pass, in which the ball is thrown forward, towards the opposition's e

  2. 1902.

    Does the center in football have to snap the ball?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Center (C) is a position in American football and Canadian football (in the latter the position is spelled centre, following Commonwealth spelling conventions). The center is the innermost lineman of the offensive line on a football team's offense.

  3. 1903.

    Is a burger without a bun still a burger?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The term ``burger'' can also be applied to the meat patty on its own, especially in the UK where the term ``patty'' is rarely used, or the term can even refer simply to ground beef. The term may be prefixed with the type of meat or meat substitute used, as in ``turkey burger'', ``bison burger'', or ``veggie burger''.

  4. 1904.

    Has a woman ever been drafted in the NBA?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Lusia ``Lucy'' Harris-Stewart (born Lusia Harris; February 10, 1955) is a former American basketball player. Harris is considered to be one of the pioneers of women's basketball.

  5. 1905.

    Is Fear the Walking Dead different than The Walking Dead?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Fear the Walking Dead is an American post-apocalyptic horror drama television series created by Robert Kirkman and Dave Erickson, that premiered on AMC on August 23, 2015. It is a companion series and prequel to The Walking Dead, which is based on the comic book series of the same name by Robert Kirkman, Tony Moore, and Charlie Adlard.

  6. 1906.

    Is the movie The Shape of Water based on a book?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The idea for The Shape of Water formed during del Toro's breakfast with Daniel Kraus in 2011, with whom he later co-wrote the novel Trollhunters. It shows similarities to the 2015 short film The Space Between Us.

  7. 1907.

    Popes have always been elected to their position by the College of Cardinals.

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False
  8. 1908.

    Did the Great Fire of London destroy St. Paul's Cathedral?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The cathedral was already in severe structural decline by the beginning of the 17th century. Restoration work begun by Inigo Jones in the 1620s was halted at the time of the English Civil War (1642--1651).

  9. 1909.

    Does Suzanne die on Orange Is the New Black?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    In season five, Suzanne continues to recover from her injuries and also goes out of her way to help Maureen, whose injuries are severe. She continues to believe that Poussey's spirit is trying to talk to her and performs a seance on the spot in the cafeteria where Poussey died.

  10. 1910.

    Are the hydronium ion and hydrogen ion the same?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Hydronium is the cation that forms from water in the presence of hydrogen ions. These hydrons do not exist in a free state - they are extremely reactive and are solvated by water.

  11. 1911.

    Does the Summer Olympics have more sports than the Winter Olympics?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Olympic sports are sports contested in the Summer and Winter Olympic Games. The 2016 Summer Olympics included 28 sports, with five additional sports due to be added to the 2020 Summer Olympics.

  12. 1912.

    Does Las Vegas have a pro football team?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Las Vegas Stadium is the working name for a domed stadium under construction in Paradise, Nevada for the Las Vegas Raiders of the National Football League (NFL) and the UNLV Rebels football team of the University of Nevada, Las Vegas (UNLV). It is located on about 62 acres west of Mandalay Bay at Russell Road and Hacienda Avenue and between Polaris Avenue and Dean Martin Drive, just west of Inters

  13. 1913.

    Are leeks in the same family as onions?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The leek is a vegetable, a cultivar of Allium ampeloprasum, the broadleaf wild leek. The edible part of the plant is a bundle of leaf sheaths that is sometimes erroneously called a stem or stalk.

  14. 1914.

    Are Michaels and A.C. Moore the same company?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Michaels is the largest such arts and crafts chain in the United States, while competitors include Hobby Lobby, Ben Franklin, Jo-Ann Stores, A.C. Moore and several smaller chains.

  15. 1915.

    Was the Declaration of Independence written during the Second Continental Congress?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The Second Continental Congress was a convention of delegates from the Thirteen Colonies that started meeting in the spring of 1775 in Philadelphia, Pennsylvania. It succeeded the First Continental Congress, which met in Philadelphia between September 5, 1774, and October 26, 1774.

  16. 1916.

    Is oxygen the final electron acceptor in cellular respiration?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The potential of NADH and FADH is converted to more ATP through an electron transport chain with oxygen as the ``terminal electron acceptor''. Most of the ATP produced by aerobic cellular respiration is made by oxidative phosphorylation.

  17. 1917.

    Is iron gluconate the same as ferrous gluconate?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Iron(II) gluconate, or ferrous gluconate, is a black compound often used as an iron supplement. It is the iron(II) salt of gluconic acid.

  18. 1918.

    Is the Ohio River a tributary of the Mississippi River?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The Ohio River, which streams westward from Pittsburgh, Pennsylvania, to Cairo, Illinois, is the largest tributary, by volume, of the Mississippi River in the United States. At the confluence, the Ohio is considerably bigger than the Mississippi; Mississippi at Thebes: 208,200 cu ft/s) and, thus, is hydrologically the main stream of the whole river system.

  19. 1919.

    Does every player get a Super Bowl ring?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The Super Bowl ring is an award in the National Football League given to the winners of the league's annual championship game, the Super Bowl. Since only one Vince Lombardi Trophy is awarded to the team (ownership) itself, the Super Bowl ring offers a collectible memento for the actual players and team members to keep for themselves to symbolize the victory.

  20. 1920.

    Are the tattoos real in Just Tattoo of Us?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The show follows Charlotte Crosby and Stephen Bear as they open the doors to the 'Just Tattoo of Us' tattoo parlour in London. In each episode, pairs of friends, family members or couples enter the parlour and explain to Bear and Crosby their relationship and the reasoning behind entering the show.

  21. 1921.

    Do you get paid to be on Survivor?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The Sole Survivor receives a cash prize of $1,000,000 prior to taxes and sometimes also receives a car provided by the show's sponsor. Every player receives a prize for participating on Survivor depending on how long he or she lasts in the game.

  22. 1922.

    Can you have both male and female genitalia?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Intersex people are born with any of several variations in sex characteristics including chromosomes, gonads, sex hormones, or genitals that, according to the UN Office of the High Commissioner for Human Rights, ``do not fit the typical definitions for male or female bodies''. Such variations may involve genital ambiguity, and combinations of chromosomal genotype and sexual phenotype other than XY

  23. 1923.

    Does the Arctic fox eat the Arctic hare?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Known predators of the Arctic hare are the Arctic fox (Vulpes lagopus), red fox (Vulpes vulpes), gray wolf (Canis lupus), Canada lynx (Lynx canadensis), ermine (Mustela erminea), snowy owl (Bubo scandiacus), gyrfalcon (Falco rusticolus), rough-legged hawk (Buteo lagopus), and humans (Homo sapiens).

  24. 1924.

    Is there a third season of Berlin Station?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    A ten-episode first season premiered on Epix on October 16, 2016. On November 17, 2016, Epix renewed Berlin Station for a second season, originally planned to contain ten episodes, which premiered on October 15, 2017 and concluded a nine-episode-season-run on December 3, 2017.

  25. 1925.

    Do both plant and animal cells have a cytoskeleton?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    A cytoskeleton is present in all cells of all domains of life (archaea, bacteria, eukaryotes). It is a complex network of interlinking filaments and tubules that extend throughout the cytoplasm, from the nucleus to the plasma membrane.

  26. 1926.

    Does a DH have to hit for the pitcher?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    In baseball, the designated hitter rule is the common name for Major League Baseball Rule 5.11, adopted by the American League in 1973. The rule allows teams to have one player, known as the designated hitter (or DH), to bat in place of the pitcher.

  27. 1927.

    Did the stock market crash of 1929 cause the Great Depression?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The Wall Street Crash of 1929, also known as Black Tuesday (October 29), the Great Crash, or the Stock Market Crash of 1929, began on October 24, 1929 (``Black Thursday''), and was the most devastating stock market crash in the history of the United States, when taking into consideration the full extent and duration of its after effects. The crash, which followed the London Stock Exchange's crash

  28. 1928.

    Is the salmon cooked in lomi lomi salmon?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Lomi salmon (more commonly known as lomi-lomi salmon) is a side dish in Hawaiian cuisine. It is a fresh tomato and salmon salad, and was introduced to Hawaiians by early Western sailors.

  29. 1929.

    Is Edinburgh Castle built on top of a volcano?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The castle stands upon the plug of an extinct volcano, which is estimated to have risen about 350 million years ago during the lower Carboniferous period. The Castle Rock is the remains of a volcanic pipe, which cut through the surrounding sedimentary rock before cooling to form very hard dolerite, a type of basalt.

  30. 1930.

    Did Thomas Jefferson write the Declaration of Independence when he was president?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Jefferson was the primary author of the Declaration of Independence. At age 33, he was one of the youngest delegates to the Second Continental Congress beginning in 1775 at the outbreak of the American Revolutionary War, where a formal declaration of independence from Britain was overwhelmingly favored.

  31. 1931.

    Anomalocaris was a predatory athropod of the Cambrian period which attained sizes of 100 cm or more.

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False
  32. 1932.

    Does the World Cup final go to penalties?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    This is a list of all penalty shoot-outs that have occurred in the Finals tournament of the FIFA World Cup. Penalty shoot-outs were introduced as tie-breakers in the 1978 World Cup but did not occur before 1982.

  33. 1933.

    Is Friday the 13th the game 2 player?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The game is an asymmetrical multiplayer game, pitting up to seven players controlling Camp Crystal Lake counselors against one player controlling Jason Voorhees. It is a semi-open world game, with players able to explore it further.

  34. 1934.

    Do Ant-Man and the Wasp get together?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Ant-Man and the Wasp is a 2018 American superhero film based on the Marvel Comics characters Scott Lang / Ant-Man and Hope van Dyne / Wasp. Produced by Marvel Studios and distributed by Walt Disney Studios Motion Pictures, it is the sequel to 2015's Ant-Man, and the twentieth film in the Marvel Cinematic Universe (MCU).

  35. 1935.

    The 1931 horror film Dracula stars Béla Lugosi.

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True
  36. 1936.

    Is the fruit of a potato plant edible?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The potato fruit is the part of the potato plant that after flowering, produces a poisonous green cherry tomato-like fruit.

  37. 1937.

    Did the Articles of Confederation establish a Congress?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The Congress of the Confederation, or the Confederation Congress, formally referred to as the United States in Congress Assembled, was the governing body of the United States of America that existed from March 1, 1781, to March 4, 1789. A unicameral body with legislative and executive function, it comprised delegates appointed by the legislatures of the several states.

  38. 1938.

    Did the movie Giant win an Academy Award?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Giant is a 1956 American epic Western drama film, directed by George Stevens from a screenplay adapted by Fred Guiol and Ivan Moffat from Edna Ferber's 1952 novel. The film stars Elizabeth Taylor, Rock Hudson and James Dean and features Carroll Baker, Jane Withers, Chill Wills, Mercedes McCambridge, Dennis Hopper, Sal Mineo, Rod Taylor, Elsa Cardenas and Earl Holliman.

  39. 1939.

    Does Jack die in Jack and the Cuckoo-Clock Heart?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Miss Acacia finds Jack in front of Madeleine's grave, shivering in the cold. She tries to use the key to turn his clock but he throws away the key, choosing to die from not using the key.

  40. 1940.

    Kate Winslet and Leonardo DiCaprio had a brief romantic affair after the filming of Titanic.

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False
  41. 1941.

    Can you checkmate with two bishops and a king?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    It is not too difficult for two bishops to force checkmate, with the aid of their king. Two principles apply:

  42. 1942.

    Can an iPad mini 2 get iOS 10?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The iPad Mini 2 is the first iPad Mini to support six major versions of iOS, from iOS 7 through iOS 12.

  43. 1943.

    Does San Francisco State University have a football team?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Following Hamilton, Creehan, and Rowan as the fourth coach in as many years was Dick Mannini, announced for the position on July 21, 1992. Mannini had served as the defensive coordinator at Stanford from 1984--1988, and had been the head coach of the St.

  44. 1944.

    Is it illegal to drink in public in London?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Drinking in public is legal in England and Wales -- one may carry a drink from a public house down the street (though it is preferred that the user requests a plastic glass to avoid danger of breakage and because the taking of the glass could be considered an offence of Theft as only the drink has been purchased), and one may purchase alcohol at an off-licence and immediately begin drinking it out

  45. 1945.

    Does Harley-Davidson have a patent on its sound?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    More famously, Harley-Davidson attempted to register as a trademark the distinctive ``chug'' of a Harley-Davidson motorcycle engine. On February 1, 1994, the company filed its application with the following description: ``The mark consists of the exhaust sound of applicant's motorcycles, produced by V-twin, common crankpin motorcycle engines when the goods are in use.'' Nine of Harley-Davidson's c

  46. 1946.

    Has the World Cup been decided by penalties?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    This is a list of all penalty shoot-outs that have occurred in the Finals tournament of the FIFA World Cup. Penalty shoot-outs were introduced as tie-breakers in the 1978 World Cup but did not occur before 1982.

  47. 1947.

    Is Eid ul-Fitr a national holiday in India?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    States have local festivals depending on prevalent religious and linguistic demographics. Popular Jain festivals include Mahavir Jayanti, Paryushan and Diwali; Sikh festivals like Guru Nanak Jayanti and Vaisakhi; Hindu festivals of Makar Sankranti, Maha Shivratri, Onam, Janmashtami, Saraswati Puja, Diwali, Ganesh Chaturthi, Raksha Bandhan, Holi, Durga Puja, Dussehra; Muslim festivals of Eid ul-Fit

  48. 1948.

    Has anyone pitched a no-hitter in the World Series?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    There have been two postseason no-hitters in MLB history, one by a pitcher from each league. For the AL, on October 8, 1956, Don Larsen of the New York Yankees threw a perfect game in Game 5 of that year's World Series against the Brooklyn Dodgers.

  49. 1949.

    Do Donna and Eric end up getting married?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    In the final episode, Eric returns to Point Place for the New Year and he and Donna kiss. It is presumed that they end up together again at the end of the series and the end of the 1970s.

  50. 1950.

    Does the Statue of Zeus at Olympia still exist?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The Statue of Zeus at Olympia was a giant seated figure, about 13 m (43 ft) tall, made by the Greek sculptor Phidias around 435 BC at the sanctuary of Olympia, Greece, and erected in the Temple of Zeus there. A sculpture of ivory plates and gold panels over a wooden framework, it represented the god Zeus sitting on an elaborate cedar wood throne ornamented with ebony, ivory, gold and precious ston

How to use these true or false questions

  • Stand up / sit down. Read a statement: stand for true, sit for false. Zero prep, everyone moves.
  • Explain the why. After each reveal, ask one person to explain why it is true or false — the discussion is the learning.
  • Speed round. Ten statements, five seconds each. Keep score on the board.

Run them live

Want every person to answer on their own phone, with a timer and a live leaderboard? Use these questions in an EngageSlide True or False quiz — free to start.

Tick questions on any page — your set is kept while you browse (or take the first 10 here) — and they become ready-to-play slides. What is EngageSlide?

More question collections

Questions adapted from BoolQ (Google Research) (CC BY-SA 3.0), OpenTriviaQA (CC BY-SA 4.0), Open Trivia Database (CC BY-SA 4.0), edited for clarity. This collection may be reused under the same terms — see sources & licenses.