Discussly

True or False Questions — page 37

11,658 true or false questions with answers, all ages. Quick statements to judge true or false — great for fast rounds. Reveal the answers below, pick one at random, or present them full-screen.

All agesTrue or FalsePage 37 of 234
  1. 1801.

    Can a lack of sleep cause a seizure?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Sleep deprivation is the second most common trigger of seizures. In some cases, it has been responsible for the only seizure a person ever suffers.

  2. 1802.

    Is it possible for a male to lactate?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Spontaneous production of milk not associated with childbirth, known as galactorrhea, can occur in males and females.

  3. 1803.

    Is it bad to wash your hair with shower gel?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Shower gels for men may contain the ingredient menthol, which gives a cooling and stimulating sensation on the skin, and some men's shower gels are also designed specifically for use on hair and body. Shower gels contain milder surfactant bases than shampoos, and some also contain gentle conditioning agents in the formula.

  4. 1804.

    Is Hela Loki's daughter in the comics?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Hela was born in Jotunheim, the land of the giants. She is the child of Loki (albeit a different incarnation who died during a previous Asgardian Ragnarok) and the giantess Angrboða.

  5. 1805.

    Does the Maloof family own the Sacramento Kings?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Originally from New Mexico, the family's success began with the distribution rights for Coors Beer in the Southwest region of the US in 1937. The Maloofs were the owners of the Sacramento Kings of the National Basketball Association (NBA) from 1998 until 2013.

  6. 1806.

    Is New York State a common law state?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The Constitution of New York is the foremost source of state law. The legislation of the New York State Legislature is published in the official Laws of New York and codified in the Consolidated Laws of New York.

  7. 1807.

    Do they have Victoria's Secret in Europe?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The first Polish store opened in July 2012 at the Złote Tarasy shopping mall in Warsaw and is operated by M.H. Alshaya Co.

  8. 1808.

    Is an Intel Core 2 Duo processor 64-bit?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Core 2 is a brand encompassing a range of Intel's consumer 64-bit x86-64 single-, dual-, and quad-core microprocessors based on the Core microarchitecture. The single- and dual-core models are single-die, whereas the quad-core models comprise two dies, each containing two cores, packaged in a multi-chip module.

  9. 1809.

    Did the Articles of Confederation create an executive branch?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    As the Confederation Congress attempted to govern the continually growing American states, delegates discovered that the limitations placed upon the central government rendered it ineffective at doing so. As the government's weaknesses became apparent, especially after Shays' Rebellion, individuals began asking for changes to the Articles.

  10. 1810.

    Was Stand by Me based on a true story?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Parts of the film were shot in Brownsville, Oregon, which stood in for the fictional town of Castle Rock. The town was selected for its small town, 1950s ambience.

  11. 1811.

    The United Kingdom is both in the top ten for GDP and child poverty.

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True
  12. 1812.

    Is it saltier at the bottom of the ocean?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Deep ocean water (DOW) is the name for cold, salty water found deep below the surface of Earth's oceans. Ocean water differs in temperature and salinity.

  13. 1813.

    Is the Matterhorn the tallest mountain in Switzerland?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Considering mountains with a topographic prominence of at least 300 m (980 ft), the Matterhorn is the sixth-highest summit in the Alps and Europe outside the Caucasus Mountains. It is the fifth-highest summit of Valais and Switzerland and the third highest summit of the Aosta Valley and Italy.

  14. 1814.

    The Abbasid dynasty comes to power after the Umayyad army is defeated at the Battle of the Zab.

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The Battle of the Zab (Arabic: معركة الزاب‎) took place on the banks of the Great Zab river in what is now Iraq on January 25, 750. It spelled the end of the Umayyad Caliphate and the rise of the Abbasids, a dynasty that would last (under various influences and with varying power) until the 13th century.

  15. 1815.

    Is .45 Auto the same as .45 ACP?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The .45 ACP (Automatic Colt Pistol), or .45 Auto (11.43×23mm) is a handgun cartridge designed by John Browning in 1905, for use in his prototype Colt semi-automatic pistol. After successful military trials, it was adopted as the standard chambering for Colt's M1911 pistol, being named .45 ACP.

  16. 1816.

    In Texas, is it legal to carry a handgun in your car?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Gov. Perry also signed H.B.

  17. 1817.

    Is the movie I Can Only Imagine a true story?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    I Can Only Imagine is a 2018 American Christian drama film directed by the Erwin Brothers and written by Alex Cramer, Jon Erwin, and Brent McCorkle, based on the story behind the MercyMe song of the same name, the best-selling Christian single of all time. The film stars J.

  18. 1818.

    Is the movie Alpha Dog a true story?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Alpha Dog is a 2006 American crime drama film written and directed by Nick Cassavetes, first screened at the Sundance Film Festival on January 27, 2006, with a wide release the following year on January 12, 2007. Starring Emile Hirsch, Justin Timberlake, Ben Foster, Shawn Hatosy, Anton Yelchin, Olivia Wilde, Amanda Seyfried with Harry Dean Stanton, Sharon Stone, and Bruce Willis, the film is based

  19. 1819.

    Are the 12 apostles the same as the 12 disciples?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    In Christian theology and ecclesiology, the apostles (Greek: ἀπόστολος, translit. apóstolos, lit.

  20. 1820.

    Were presidential candidates originally selected by party caucuses in Congress?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The system was introduced after George Washington had announced his retirement upon the end of his second term, when the Democratic-Republican Party, and Federalist Party began contesting elections on a partisan basis. Both parties may have held informal caucuses in 1796 to try to decide on their candidates.

  21. 1821.

    Is there such a thing as a jackrabbit?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The jackalope is a mythical animal of North American folklore (a fearsome critter) described as a jackrabbit with antelope horns. The word ``jackalope'' is a portmanteau of ``jackrabbit'' and ``antelope'', although the jackrabbit is not a rabbit, and the pronghorn is not an antelope.

  22. 1822.

    Can you promote a pawn to a pawn?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The tournament book of the London 1883 international chess tournament (originally published in 1883) contains a ``Revised International Chess Code'', which was ``published for the consideration of Chess Players, and especially of the managers of future International Tournaments''. Unlike the 1862 rule, which allowed the pawn to remain a pawn, it requires that: ``A Pawn reaching the eighth square m

  23. 1823.

    Has Brazil always qualified for the World Cup?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Brazil is the most successful national team in the history of the World Cup, having won five titles, earning second-place, third-place and fourth-place finishes twice each. Brazil is one of the countries besides Argentina, Spain and Germany to win a FIFA World Cup away from its continent.

  24. 1824.

    Do you breathe in water when you drown?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Drowning is more common when the weather is warm and among those with frequent access to water. Risk factors include alcohol use, epilepsy, and low socioeconomic status.

  25. 1825.

    Is a flight ticket and boarding pass the same thing?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Generally, a passenger with an electronic ticket will only need a boarding pass. If a passenger has a paper airline ticket, that ticket (or flight coupon) may be required to be attached to the boarding pass for him or her to board the aircraft.

  26. 1826.

    Are there red light cameras for left turns?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    A red light camera (short for red light running camera) is a type of traffic enforcement camera that captures an image of a vehicle which has entered an intersection in spite of the traffic signal indicating red (during the red phase). By automatically photographing vehicles that run red lights, the photo is evidence that assists authorities in their enforcement of traffic laws.

  27. 1827.

    Is Molinari the first Italian to win a major?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Francesco Molinari (born 8 November 1982) is an Italian professional golfer. He won the 2018 Open Championship, his first and only major victory, and the first major won by an Italian professional golfer.

  28. 1828.

    Jethro was Jed Clampetts nephew on the Beverly Hillibillies.

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False
  29. 1829.

    Can I use Xbox 360 games on Xbox One?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The Xbox One gaming console has received updates from Microsoft since its launch in 2013 that enable it to play select games from its two predecessor consoles, Xbox and Xbox 360. On June 15, 2015, backward compatibility with supported Xbox 360 games became available to eligible Xbox Preview program users with a beta update to the Xbox One system software.

  30. 1830.

    Does every positive number have two square roots?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Every positive number a has two square roots: √a, which is positive, and −√a, which is negative. Together, these two roots are denoted as ± √a (see ± shorthand).

  31. 1831.

    Is a groundhog and a mole the same thing?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The groundhog is the largest sciurid in its geographical range. Adults are 16 to 20 inches long, including a six inch tail.

  32. 1832.

    Ochlophobia is the fear of being shut in.

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False
  33. 1833.

    Can you fly a flag at half-mast?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Half-mast or half-staff refers to a flag flying below the summit on a pole. In many countries this is seen as a symbol of respect, mourning, distress, or, in some cases, a salute.

  34. 1834.

    Is the 5000 dollar bill still in circulation?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Although they are still technically legal tender in the United States, high-denomination bills were last printed on December 27, 1945, and officially discontinued on July 14, 1969, by the Federal Reserve System, due to 'lack of use'. The $5,000 and $10,000 effectively disappeared well before then.

  35. 1835.

    Are Virginia and West Virginia the same state?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    West Virginia) is a state located in the Appalachian region of the Southern and Mid-Atlantic United States. It is bordered by Virginia to the southeast, Kentucky to the southwest, Ohio to the northwest, and Pennsylvania and Maryland to the northeast.

  36. 1836.

    Is there a Q in the Spanish alphabet?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    This is the list of letters from most to least frequent in Spanish texts: ⟨EAOSRNIDLCTUMPBGVYQHF ZJ Ñ XWK⟩; the vowels take around 45% of the text.

  37. 1837.

    Does each president get a new Air Force One?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The idea of designating specific military aircraft to transport the President arose in 1943, when officials of the United States Army Air Forces, the predecessor to the U.S. Air Force, became concerned over the reliance on commercial airlines to transport the president.

  38. 1838.

    Is Soho in the West End of London?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    As the West End is a term used colloquially by Londoners and is not an official geographical or municipal definition, its exact constituent parts are up for debate. Westminster City Council's 2005 report Vision for the West End included the following areas in its definition: Covent Garden, Soho, Chinatown, Leicester Square, the shopping streets of Oxford Street, Regent Street and Bond Street, the

  39. 1839.

    Is it legal to own a Galápagos tortoise?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The Galápagos giant tortoise is now strictly protected and is listed on Appendix I of the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora. The listing requires that trade in the taxon and its products is subject to strict regulation by ratifying states, and international trade for primarily commercial purposes is prohibited.

  40. 1840.

    Are the cell membrane and plasma membrane the same?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The cell membrane (also known as the plasma membrane or cytoplasmic membrane, and historically referred to as the plasmalemma) is a biological membrane that separates the interior of all cells from the outside environment (the extracellular space). It consists of a lipid bilayer with embedded proteins.

  41. 1841.

    Is there a movie based on the book The Alchemist?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Over the years there have been film and theatrical adaptations of the work and musical interpretations of it.

  42. 1842.

    Is Mount Everest a part of the Himalayas?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The Himalayan range has many of the Earth's highest peaks, including the highest, Mount Everest. The Himalayas include over fifty mountains exceeding 7,200 metres (23,600 ft) in elevation, including ten of the fourteen 8,000-metre peaks.

  43. 1843.

    Is there always a full moon on summer solstice?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    2016 was the first time in nearly 70 years that a full moon and the Northern Hemisphere's summer solstice occurred on the same day. The 2016 summer solstice's full moon rose just as the sun set.

  44. 1844.

    Is Ruby Tuesday restaurant named after the song?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The restaurant's name was derived from The Rolling Stones song, ``Ruby Tuesday'', which was popular during the time of the first restaurant's inception. The name was suggested to founder Sandy Beall by Bob Hope.

  45. 1845.

    Has a team ever won back-to-back World Series?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The most successful postseason team in MLB history is the New York Yankees, who have achieved three of the four instances of a franchise winning more than two World Series championships in a row (one streak each of durations 3, 4, and 5 seasons) and five of the six instances of a franchise winning the league pennant (i.e., an appearance in the World Series) more than three times in a row (three st

  46. 1846.

    Does the A train go to Penn Station?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    34th Street--Penn Station is an express station on the IND Eighth Avenue Line of the New York City Subway, located at the intersection of 34th Street and Eighth Avenue in Midtown Manhattan. It is served by the A and E trains at all times, and by the C train at all times except late nights.

  47. 1847.

    Morocco (1930) was Marlene Dietrich's first American film.

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True
  48. 1848.

    Is Huntington's chorea the same as Huntington's disease?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Huntington's disease (HD), also known as Huntington's chorea, is an inherited disorder that results in death of brain cells. The earliest symptoms are often subtle problems with mood or mental abilities.

  49. 1849.

    Does the whole team get Super Bowl rings?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The Super Bowl ring is an award in the National Football League given to the winners of the league's annual championship game, the Super Bowl. Since only one Vince Lombardi Trophy is awarded to the team (ownership) itself, the Super Bowl ring offers a collectible memento for the actual players and team members to keep for themselves to symbolize the victory.

  50. 1850.

    Is nail acetone the same as paint acetone?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Acetone is miscible with water and serves as an important solvent in its own right, typically for cleaning purposes in laboratories. About 6.7 million tonnes were produced worldwide in 2010, mainly for use as a solvent and production of methyl methacrylate and bisphenol A.

How to use these true or false questions

  • Stand up / sit down. Read a statement: stand for true, sit for false. Zero prep, everyone moves.
  • Explain the why. After each reveal, ask one person to explain why it is true or false — the discussion is the learning.
  • Speed round. Ten statements, five seconds each. Keep score on the board.

Run them live

Want every person to answer on their own phone, with a timer and a live leaderboard? Use these questions in an EngageSlide True or False quiz — free to start.

Tick questions on any page — your set is kept while you browse (or take the first 10 here) — and they become ready-to-play slides. What is EngageSlide?

More question collections

Questions adapted from BoolQ (Google Research) (CC BY-SA 3.0), OpenTriviaQA (CC BY-SA 4.0), Open Trivia Database (CC BY-SA 4.0), edited for clarity. This collection may be reused under the same terms — see sources & licenses.