Discussly

True or False Questions — page 34

11,658 true or false questions with answers, all ages. Quick statements to judge true or false — great for fast rounds. Reveal the answers below, pick one at random, or present them full-screen.

All agesTrue or FalsePage 34 of 234
  1. 1651.

    Is a coyote part of the cat family?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The coyote (Canis latrans); from Nahuatl pronunciation (help info)) is a canine native to North America. It is smaller than its close relative, the gray wolf, and slightly smaller than the closely related eastern wolf and red wolf.

  2. 1652.

    Are honey bees the same as bumble bees?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Like their relatives the honeybees, bumblebees feed on nectar, using their long hairy tongues to lap up the liquid; the proboscis is folded under the head during flight. Bumblebees gather nectar to add to the stores in the nest, and pollen to feed their young.

  3. 1653.

    Was Michael Owen World Player of the Year in 2001?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The 2001 Ballon d'Or, given to the best football player in Europe as judged by a panel of sports journalists from UEFA member countries, was awarded to Michael Owen on 18 December 2001.

  4. 1654.

    Is foal immunodeficiency syndrome found in the Fell and Dales pony?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Foal immunodeficiency syndrome (FIS), originally known as Fell pony syndrome, mainly affects two breeds of ponies: the Fell and Dales. FIS is a recessive genetic disease.

  5. 1655.

    Is Spider-Man: Turn Off the Dark still playing?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    On November 19, 2013, producers announced that the show would close on January 4, 2014, citing falling ticket sales and no longer being able to get injury insurance for the production as reasons for closure. Having run on Broadway for over three years, the production failed to make back its $75 million cost, the largest in Broadway history, with investors reportedly losing $60 million.

  6. 1656.

    Is Marley from Marley and Me a boy?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    When John senses Jenny is contemplating motherhood, his friend and co-worker Sebastian Tunney (Eric Dane) suggests the couple adopt a dog to see if they're ready to raise a family. From a litter of newborn yellow Labrador retrievers they select Marley (named after reggae singer Bob Marley), who immediately proves to be incorrigible.

  7. 1657.

    Is there a new Star Trek series coming?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Star Trek: Discovery is an American television series created for CBS All Access by Bryan Fuller and Alex Kurtzman. It is the first series developed specifically for that service, and the first Star Trek series since Star Trek: Enterprise concluded in 2005.

  8. 1658.

    The secret of the cacao tree was discovered about 4000 years ago in the tropical forests of America.

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False
  9. 1659.

    Are there In-N-Out Burgers in Ohio?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    In-N-Out Burger is an American regional chain of fast food restaurants with locations primarily in the American Southwest and Pacific coast. It was founded in Baldwin Park, California in 1948 by Harry Snyder and Esther Snyder.

  10. 1660.

    George W. Bush and George Herbert W. Bush were the first father and son to be U.S. presidents.

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False
  11. 1661.

    Are managerial accounting and management accounting the same?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    In management accounting or managerial accounting, managers use the provisions of accounting information in order to better inform themselves before they decide matters within their organizations, which aids their management and performance of control functions.

  12. 1662.

    Does the fibula form part of the knee joint?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The fibula or calf bone is a leg bone located on the lateral side of the tibia, with which it is connected above and below. It is the smaller of the two bones, and, in proportion to its length, the slenderest of all the long bones.

  13. 1663.

    Is the first meal of the day always breakfast?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Breakfast is the first meal of a day, most often eaten in the early morning before undertaking the day's work. The word in English refers to breaking the fasting period of the prior night.

  14. 1664.

    Is a border crossing card a travel document?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    A Border Crossing Card (BCC) is an identity document as well as a B1/B2 visa that allows entry into the United States by Mexican citizens. As a standalone document, the BCC allows Mexican citizens to visit the border areas of the U.S.

  15. 1665.

    Is there a bone in a cat's tail?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Cats have seven cervical vertebrae like almost all mammals, thirteen thoracic vertebrae (humans have twelve), seven lumbar vertebrae (humans have five), three sacral vertebrae (humans have five because of their bipedal posture), and, except for Manx cats and other shorter tailed cats, twenty-two or twenty-three caudal vertebrae (humans have three to five, fused into an internal coccyx). The extra

  16. 1666.

    Is a turkey vulture and a buzzard the same thing?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The turkey vulture (Cathartes aura), also known in some North American regions as the turkey buzzard (or just buzzard), and in some areas of the Caribbean as the John crow or carrion crow, is the most widespread of the New World vultures. One of three species in the genus Cathartes of the family Cathartidae, the turkey vulture ranges from southern Canada to the southernmost tip of South America.

  17. 1667.

    Is a payday lender a type of bank?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The likelihood that a family will use a payday loan increases if they are unbanked or underbanked, or lack access to a traditional deposit bank account. In an American context the families who will use a payday loan are disproportionately either of black or Hispanic descent, recent immigrants, and/or under-educated.

  18. 1668.

    Is the Dominican Republic part of the United States of America?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The country's standing as the largest Caribbean economy, second-largest country in terms of population and land mass, with large bilateral trade with the United States, and its proximity to the United States and other smaller Caribbean nations make the Dominican Republic an important partner in hemispheric affairs. The Embassy estimates that 100,000 U.S.

  19. 1669.

    Is Cracker Barrel restaurant related to the cheese?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    In response, Kraft Foods filed a trademark-infringement lawsuit in February 2013. Kraft has sold cheese in retail stores under their Cracker Barrel brand since 1954.

  20. 1670.

    Do you always have to dial an area code?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    In seven-digit dialing the area code is dialed only when the area code of the called number is different from that of the calling number. Some communities on an area code boundary, such as Ottawa-Hull, Kansas City MO/KS or Washington, D.C.

  21. 1671.

    Is phenylephrine hydrochloride the same as pseudoephedrine hydrochloride?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Phenylephrine is used as an alternative for pseudoephedrine in decongestant medicines due to pseudoephedrine's use in the illicit manufacture of methamphetamine. Its efficacy as an oral decongestant has been questioned, with several recent independent studies finding that it provided no more relief to sinus congestion than a placebo.

  22. 1672.

    Is Cracker Barrel cheese affiliated with the restaurant?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    In response, Kraft Foods filed a trademark-infringement lawsuit in February 2013. Kraft has sold cheese in retail stores under their Cracker Barrel brand since 1954.

  23. 1673.

    Is the San Andreas Fault a transform boundary?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The San Andreas Fault is a continental transform fault that extends roughly 1,200 kilometers (750 mi) through California. It forms the tectonic boundary between the Pacific Plate and the North American Plate, and its motion is right-lateral strike-slip (horizontal).

  24. 1674.

    Is there a second race to Witch Mountain?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Return from Witch Mountain is a 1978 American science fiction--adventure film and a sequel to Escape to Witch Mountain (1975) and the second film in the Witch Mountain franchise. It was produced by Walt Disney Productions.

  25. 1675.

    Are collard greens the same as turnip greens?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Collard greens are a staple vegetable in Southern U.S. cuisine.

  26. 1676.

    Is the bicuspid valve the same as the mitral valve?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The mitral valve, also known as the bicuspid valve or left atrioventricular valve, is a valve with two flaps in the heart, that lies between the left atrium and the left ventricle. The mitral valve and the tricuspid valve are known collectively as the atrioventricular valves because they lie between the atria and the ventricles of the heart.

  27. 1677.

    Is there a nuclear power plant in Arizona?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The Palo Verde Generating Station is a nuclear power plant located near Tonopah, Arizona, in western Arizona. It is located about 45 miles (72 km) due west of downtown Phoenix, Arizona, and it is located near the Gila River, which is dry save for the rainy season in late summer.

  28. 1678.

    Do they still hold the World's Fair?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    In the 21st century the BIE has moved to sanction expos only every five years; following the numerous expos of the 1980s and 1990s, some see this as a means to cut down potential expenditure by participating nations. The move was also seen by some as an attempt to avoid conflicting with the Summer Olympics.

  29. 1679.

    Is 44 Special the same as 44 Magnum?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The .44 Magnum is based on a lengthened .44 Special case, loaded to higher pressures for greater velocity (and thus, energy). The .44 Magnum has since been eclipsed in power by the .454 Casull, and most recently by the .460 S&W Magnum and .500 S&W Magnum, among others; nevertheless, it has remained one of the most popular commercial large-bore magnum cartridges.

  30. 1680.

    Do you have to be born in Queensland to play State of Origin?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Foreign born players have also represented each state. New Zealand has had several players, such as Brad Thorn, Ben Te'o, Craig Smith, Willie Mason, Tonie Carroll, James Tamou and Karmichael Hunt play Origin.

  31. 1681.

    Is it legal to ride a bike without a helmet in California?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    CVC 21212 requires cyclists under the age of 18 to wear helmets.

  32. 1682.

    Is Fantastic Beasts and Where to Find Them a book?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Fantastic Beasts and Where to Find Them is a 2001 book written by British author J.K. Rowling (under the pen name of the fictitious author Newt Scamander) about the magical creatures in the Harry Potter universe.

  33. 1683.

    Does the t distribution have a standard deviation of 1?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    In probability and statistics, Student's t-distribution (or simply the t-distribution) is any member of a family of continuous probability distributions that arises when estimating the mean of a normally distributed population in situations where the sample size is small and population standard deviation is unknown. It was developed by William Sealy Gosset under the pseudonym Student.

  34. 1684.

    Does oxidation always result in the initiation of a fire?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Combustion is not necessarily favorable to the maximum degree of oxidation, and it can be temperature-dependent. For example, sulfur trioxide is not produced quantitatively by the combustion of sulfur.

  35. 1685.

    Are there vampires in From Dusk till Dawn?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The bar employees transform into vampires and most of the patrons are killed. Richie is bitten by a stripper, becomes a vampire himself, and dies after Seth drives a wooden stake through his heart.

  36. 1686.

    Is The Maze Runner: The Death Cure the last movie?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Maze Runner: The Death Cure (also known simply as The Death Cure) is a 2018 American dystopian science fiction action film directed by Wes Ball and written by T.S. Nowlin, based on the novel The Death Cure written by James Dashner.

  37. 1687.

    Is the central bank the same as the Federal Reserve?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    In response to this, the Federal Reserve System was created by the Federal Reserve Act of December 23, 1913, establishing a new central bank intended to serve as a formal ``lender of last resort'' to banks in times of liquidity crisis--panics where depositors tried to withdraw their money faster than a normal fractional-reserve-based bank could pay it out.

  38. 1688.

    In the film Adrift, did they all die?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The film cuts to Amy standing on the boat in the sun, looking around appearing heartbroken. Dan is shown lying face down on the boat with a towel covering his lower half, seemingly sleeping.

  39. 1689.

    Has a Premier League team ever gone undefeated?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    In English football, ``The Invincibles'' is a nickname that has been used to refer to the Preston North End team of the 1888--89 season, managed by William Sudell, and the Arsenal team of the 2003--04 season managed by Arsène Wenger. Preston North End earned the nickname after completing an entire season undefeated in league and cup competition (27 games), while Arsenal were undefeated in the leag

  40. 1690.

    Is Martin Luther King Day always on a Monday?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Martin Luther King Jr. Day (officially Birthday of Martin Luther King Jr.) is an American federal holiday marking the birthday of Martin Luther King Jr.

  41. 1691.

    Can ninhydrin be a useful indicator of proteins?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Ninhydrin (2,2-dihydroxyindane-1,3-dione) is a chemical used to detect ammonia or primary and secondary amines. When reacting with these free amines, a deep blue or purple color known as Ruhemann's purple is produced.

  42. 1692.

    Is NCIS: New Orleans filmed in New Orleans?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    NCIS: New Orleans is an American television series combining elements of the military drama and police procedural genres that premiered on Tuesday, September 23, 2014, following its parent series NCIS. The pilot was written by Gary Glasberg.

  43. 1693.

    Has anyone hit a hole in one on a par 5?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    As of October 2008, a condor (four under par) hole-in-one on a par 5 hole had been recorded on four occasions, aided by thin air at high altitude, or by cutting the corner on a doglegged or horseshoe-shaped hole. A horseshoe-shaped par 5 hole once enabled a condor hole in one to be achieved with a 3-iron club.

  44. 1694.

    Jane Austen had seven siblings.

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True
  45. 1695.

    Is it good to die in Pitru Paksha?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Pitru Paksha is considered by Hindus to be inauspicious, given the death rite performed during the ceremony, known as Shraddha or Tarpan. In southern and western India, it falls in the 2nd paksha (fortnight) Hindu lunar month of Bhadrapada (September) and follows the fortnight immediately after the Ganesh festival.

  46. 1696.

    Is Maniac on Netflix based on a book?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Maniac is an American psychological dark comedy-drama web television miniseries based on the Norwegian television series of the same name by Espen PA Lervaag, Håakon Bast Mossige, Kjetil Indregard, and Ole Marius Araldsen, that premiered on September 21, 2018 on Netflix. The series, created by Patrick Somerville and directed by Cary Joji Fukunaga, follows two strangers who connect during a mind-be

  47. 1697.

    Is there such a thing as a chicken hawk?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    In the United States, chickenhawk or chicken hawk is an unofficial designation for three species of North American hawks in the family Accipitridae: Cooper's hawk, also called a quail hawk, the sharp-shinned hawk, and the red-tailed hawk. The term ``chicken hawk'', however, is inaccurate.

  48. 1698.

    Did Van Halen play guitar on 'Beat It'?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    ``Beat It'' is a song written and performed by American recording artist Michael Jackson from his sixth studio album, Thriller (1982). The song was produced by Quincy Jones together with Jackson.

  49. 1699.

    Was The Shawshank Redemption a true story?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Director Frank Darabont first collaborated with author Stephen King in 1983, on the short film adaptation of The Woman in the Room, after buying the rights from King for $1; a Dollar Deal policy King used to help new directors build a resume by adapting his short stories. After receiving his first screenwriting credit in 1987 for A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors, Darabont returned to Ki

  50. 1700.

    Does Oklahoma have a stand-your-ground law?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The states that have legislatively adopted stand-your-ground laws are Alabama, Alaska, Arizona, Florida, Georgia, Idaho, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Louisiana, Michigan, Mississippi, Missouri, Montana, Nevada, New Hampshire, North Carolina, Oklahoma, Pennsylvania, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Texas, Utah, West Virginia, and Wyoming.

How to use these true or false questions

  • Stand up / sit down. Read a statement: stand for true, sit for false. Zero prep, everyone moves.
  • Explain the why. After each reveal, ask one person to explain why it is true or false — the discussion is the learning.
  • Speed round. Ten statements, five seconds each. Keep score on the board.

Run them live

Want every person to answer on their own phone, with a timer and a live leaderboard? Use these questions in an EngageSlide True or False quiz — free to start.

Tick questions on any page — your set is kept while you browse (or take the first 10 here) — and they become ready-to-play slides. What is EngageSlide?

More question collections

Questions adapted from BoolQ (Google Research) (CC BY-SA 3.0), OpenTriviaQA (CC BY-SA 4.0), Open Trivia Database (CC BY-SA 4.0), edited for clarity. This collection may be reused under the same terms — see sources & licenses.