Discussly

True or False Questions — page 31

11,658 true or false questions with answers, all ages. Quick statements to judge true or false — great for fast rounds. Reveal the answers below, pick one at random, or present them full-screen.

All agesTrue or FalsePage 31 of 234
  1. 1501.

    Is altitude the same as height in a triangle?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    It is common to mark the altitude with the letter h (as in height), often subscripted with the name of the side the altitude is drawn to.

  2. 1502.

    Do World Cup winners keep the trophy?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The trophy has the engraving ``FIFA World Cup'' on its base. After the 1994 FIFA World Cup a plate was added to the bottom side of the trophy on which the names of winning countries are engraved, names therefore not visible when the trophy is standing upright.

  3. 1503.

    Is whole wheat flour the same as brown flour?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    In terms of the parts of the grain (the grass fruit) used in flour--the endosperm or protein/starchy part, the germ or protein/fat/vitamin-rich part, and the bran or fiber part--there are three general types of flour. White flour is made from the endosperm only.

  4. 1504.

    Some psychologists claim to encounter rare cases of people that never dream.

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False
  5. 1505.

    Does Germany get to keep the World Cup?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The trophy has the engraving ``FIFA World Cup'' on its base. After the 1994 FIFA World Cup a plate was added to the bottom side of the trophy on which the names of winning countries are engraved, names therefore not visible when the trophy is standing upright.

  6. 1506.

    Do all bacteria have peptidoglycan in their cell walls?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Peptidoglycan, also known as murein, is a polymer consisting of sugars and amino acids that forms a mesh-like layer outside the plasma membrane of most bacteria, forming the cell wall. The sugar component consists of alternating residues of β-(1,4) linked N-acetylglucosamine (NAG) and N-acetylmuramic acid (NAM) .

  7. 1507.

    Was the color orange named after the fruit?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The colour orange is named after the appearance of the ripe orange fruit. The word comes from the Old French orange, from the old term for the fruit, pomme d'orange.

  8. 1508.

    Is Thirteen Reasons Why based on a book?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Thirteen Reasons Why has received recognition and awards from several young adult literary associations, and the paperback edition reached #1 on the New York Times Best Seller list in July 2011. A screenplay was written, based on the original release of the book, that became the basis of the dramatic television series 13 Reasons Why released through Netflix on March 31, 2017.

  9. 1509.

    Can trucks go on the Taconic State Parkway?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    According to data compiled by the National Highway Traffic Safety Administration, the Taconic was the second deadliest road in Dutchess County after US 9 between 1994 and 2008. New York State Police blamed travelers exceeding speed limits, wildlife crossings and trucks being directed onto the parkway by their GPS navigation devices.

  10. 1510.

    Are Queen Anne's lace and wild carrot the same thing?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Daucus carota, whose common names include wild carrot, bird's nest, bishop's lace, and Queen Anne's lace (North America), is a white, flowering plant in the family Apiaceae, native to temperate regions of Europe and southwest Asia, and naturalized to North America and Australia.

  11. 1511.

    Is there a lift at Finsbury Park station?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The station is served by the Piccadilly and Victoria lines. Although thought of as a 'deep-level' tube station, Finsbury Park has neither lifts nor escalators as its lines are less than 20' (6.1 m) below street level, though there used to be lifts from the high-level platforms to the tube level.

  12. 1512.

    Does the one-child policy apply to everyone in China?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The one-child policy, a part of the family planning policy, was a population planning policy of China. It was introduced in 1979 and began to be formally phased out near the end of 2015 and the beginning of 2016.

  13. 1513.

    Is Dragon Quest the same as Dragon Warrior?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Dragon Quest, published as Dragon Warrior in North America until 2005, is a series of Japanese role-playing video games created by Yuji Horii and his studio Armor Project. The games are published by Square Enix (formerly Enix), with localized versions of later installments for the Nintendo DS and 3DS being published by Nintendo outside of Japan.

  14. 1514.

    Can you have dual Indian and British citizenship?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    It is generally difficult to have dual citizenship of India and another country, due to the provisions for loss of Indian nationality when an Indian national naturalizes in another country (see ``Loss of citizenship'' above), and the requirement to renounce one's existing citizenships when naturalizing in India (see ``Naturalization'' above).

  15. 1515.

    Are Stop & Shop and Giant owned by the same company?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Stop & Shop/Giant-Landover was a combined supermarket chain owned by the American subsidiary of the Dutch retailer Ahold. The company took its form in 2004, after Ahold decided to combine the operations of its New England-based Stop & Shop chain with its DMV-based Giant Food chain to create the largest supermarket company in the Mid-Atlantic States.

  16. 1516.

    Are the Sierra Nevadas part of the Rockies?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The Rocky Mountains, also known as the Rockies, are a major mountain range in western North America. The Rocky Mountains stretch more than 3,000 miles (4,800 km) from the northernmost part of British Columbia, in western Canada, to New Mexico, in the Southwestern United States.

  17. 1517.

    Can the product of two prime numbers be a prime number?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    In mathematics, a semiprime is a natural number that is the product of two prime numbers. The two primes in the product may equal each other, so the semiprimes include the squares of prime numbers.

  18. 1518.

    Is the Marine Corps part of the US Navy?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The United States Marine Corps (USMC), also referred to as the United States Marines, is a branch of the United States Armed Forces responsible for conducting amphibious operations with the United States Navy. The U.S.

  19. 1519.

    Is the movie The Finest Hours a true story?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The Finest Hours is a 2016 American historical drama-thriller film directed by Craig Gillespie and produced by Walt Disney Pictures. The screenplay, written by Eric Johnson, Scott Silver, and Paul Tamasy, is based on The Finest Hours: The True Story of the U.S.

  20. 1520.

    Does the size of a rain gauge matter?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Due to the ever-increasing numbers of observers, standardisation of the gauges became necessary. Symons began experimenting on new gauges in his own garden.

  21. 1521.

    Voldemorts real name is Tom Marvolo Riddle.

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True
  22. 1522.

    Does the statute of limitations apply to all crimes?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Crimes considered heinous by society have no statute of limitations. Although there is usually no statute of limitations for murder (particularly first-degree murder), judges have been known to dismiss murder charges in cold cases if they feel the delay violates the defendant's right to a speedy trial.

  23. 1523.

    Was the movie I Can Only Imagine based on a true story?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    I Can Only Imagine is a 2018 American Christian drama film directed by the Erwin Brothers and written by Alex Cramer, Jon Erwin, and Brent McCorkle, based on the story behind the MercyMe song of the same name, the best-selling Christian single of all time. The film stars J.

  24. 1524.

    Are Uber and Uber Eats the same company?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Uber Eats (previously stylized as UberEATS) is an American online food ordering and delivery platform launched by Uber in 2014 and based in San Francisco, California.

  25. 1525.

    Do you have to pay bail in Canada?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Bail in Canada refers to the release (or detention) of a person charged with a criminal offence prior to being tried in court or sentenced. A person may be released by a peace officer or by the courts.

  26. 1526.

    Do you need a license to carry a concealed weapon in NH?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Since 22 February 2017, New Hampshire is a constitutional carry state, requiring no license to open carry or concealed carry a firearm in public. Concealed carry permits are still issued for purposes of reciprocity with other states.

  27. 1527.

    Do I need a stamp if it says Freepost?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Freepost is a postal service provided by various postal administrations, whereby a person sends mail without affixing postage, and the recipient pays the postage when collecting the mail. Freepost differs from self-addressed stamped envelopes, courtesy reply mail, and metered reply mail in that the recipient of the freepost pays only for those items that are actually received, rather than for all

  28. 1528.

    Does the E train go to World Trade Center?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The E operates at all times between Jamaica Center--Parsons/Archer in Jamaica, Queens, and Chambers Street--World Trade Center in Lower Manhattan; limited rush hour service originates and terminates at 179th Street instead of Jamaica Center. Daytime service operates express in Queens and local in Manhattan; late night service makes local stops along its entire route.

  29. 1529.

    Is the movie Spirit: Stallion of the Cimarron based on a true story?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Writer John Fusco, best known for his work in the Western and Native American genres (such as the films Young Guns and Young Guns II), was hired by DreamWorks to create an original screenplay based on an idea by Jeffrey Katzenberg. Fusco began by writing and submitting a novel to the studio and then adapted his own work into screenplay format.

  30. 1530.

    There is a microbe called Chaos chaos.

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True
  31. 1531.

    Is season five the last season of The Originals?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The Originals, a one-hour American supernatural drama, was renewed for a fifth season by The CW on May 10, 2017. The 2016--17 United States television season debut of The Originals was pushed to midseason, as with the fourth season premiere.

  32. 1532.

    Is the UK made up of four countries?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The United Kingdom (UK) comprises four countries: England, Northern Ireland, Scotland and Wales.

  33. 1533.

    Is Fifty Shades of Grey fanfiction of Twilight?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The Fifty Shades trilogy was developed from a Twilight fan fiction series originally titled Master of the Universe and published episodically on fan-fiction websites under the pen name ``Snowqueen's Icedragon''. The piece featured characters named after Stephenie Meyer's characters in Twilight, Edward Cullen and Bella Swan.

  34. 1534.

    Is The Hunchback of Notre Dame a real story?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Victor Hugo began writing Notre-Dame de Paris in 1829, largely to make his contemporaries more aware of the value of the Gothic architecture, which was neglected and often destroyed to be replaced by new buildings or defaced by replacement of parts of buildings in a newer style. For instance, the medieval stained glass panels of Notre-Dame de Paris had been replaced by white glass to let more ligh

  35. 1535.

    Does Robert's Rules of Order allow proxy voting?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Proxy voting is automatically prohibited in organizations that have adopted Robert's Rules of Order Newly Revised (RONR) or The Standard Code of Parliamentary Procedure (TSC) as their parliamentary authority, unless it is provided for in its bylaws or charter or required by the laws of its state of incorporation. Robert's Rules says, ``If the law under which an organization is incorporated allows

  36. 1536.

    Is Pasadena part of the San Fernando Valley?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Nearly two-thirds of the valley's land area is part of the city of Los Angeles. The other incorporated cities in the valley are Glendale, Burbank, San Fernando, Hidden Hills, Agoura Hills, and Calabasas.

  37. 1537.

    Has anyone ever won American Ninja Warrior?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    American Ninja Warrior (sometimes abbreviated as ANW) is an American sports entertainment competition that is a spin-off of the Japanese television series Sasuke. It features hundreds of competitors attempting to complete a series of obstacle courses of increasing difficulty, trying to make it to the national finals on the Las Vegas Strip, in hopes of becoming an ``American Ninja Warrior''.

  38. 1538.

    Is Glen Cove part of the Town of Oyster Bay?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The town was originally part of Queens County, until the western portion of that county was amalgamated into New York City in 1898 and Nassau County was created in 1899. In 1918 Glen Cove, to the west, incorporated as a city and formed a governing system separate from the town.

  39. 1539.

    Does the Colorado River run through the Grand Canyon?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The Colorado River is one of the principal rivers of the Southwestern United States and northern Mexico (the other being the Rio Grande). The 1,450-mile-long (2,330 km) river drains an expansive, arid watershed that encompasses parts of seven U.S.

  40. 1540.

    Do red slider turtles lay eggs in water?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    After mating, the female spends extra time basking to keep her eggs warm. She may also have a change of diet, eating only certain foods, or not eating as much as she normally would.

  41. 1541.

    Do I need a visa to go to North Korea?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Visitors to North Korea must obtain a visa from one of the North Korean diplomatic missions.

  42. 1542.

    Are soy sauce and Worcestershire sauce the same thing?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The ``flavourings'' are believed to include cloves, soy sauce, lemons, pickles and peppers.

  43. 1543.

    Does the U.S. have a marginal tax rate?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Effective tax rates are typically lower than marginal rates due to various deductions, with some people actually having a negative liability. The individual income tax rates in the following chart include capital gains taxes, which have different marginal rates than regular income.

  44. 1544.

    Is the film 633 Squadron based on a true story?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    It has often been stated that ``633 Squadron'' was based on a true story but in fact this is not the case. Rather the story was ``inspired by the exploits of the British and Commonwealth Mosquito Air Crews'' (as is stated just after the main titles of the film).

  45. 1545.

    Does a bee always die after it stings?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Bees with barbed stingers can often sting other insects without harming themselves. Queen honeybees and bees of many other species, including bumblebees and many solitary bees, have smoother stingers with smaller barbs, and can sting mammals repeatedly.

  46. 1546.

    Is the University of the Philippines a state university?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The University of the Philippines (UP; Filipino: Unibersidad ng Pilipinas or Pamantasan ng Pilipinas) is a state university system in the Philippines. Founded by the American colonial government on June 18, 1908, it was originally a university conceived for the Filipinos.

  47. 1547.

    Is it illegal to shoot in the air?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Celebratory gunfire (also called aerial firing or happy fire) is the shooting of a firearm into the air in celebration. It is culturally accepted in parts of the Balkans, the Middle East, the Central Asian region of Afghanistan, and the South Asian region of Pakistan.

  48. 1548.

    Does Pete's Dragon have a happy ending?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    In the years that follow, Grace and Jack marry and adopt Pete as their son. Not only has Elliot slowly faded from the town's memory, but Gavin has learned to be more scrupulous and has moved on from the experience.

  49. 1549.

    Do Abby and Luka get married on ER?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Abby dates Dr. Kovač, Dr.

  50. 1550.

    In a countercurrent exchange system, the fluids in two tubes flow in opposite directions.

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Countercurrent exchange is a mechanism occurring in nature and mimicked in industry and engineering, in which there is a crossover of some property, usually heat or some component, between two flowing bodies flowing in opposite directions to each other. The flowing bodies can be liquids, gases, or even solid powders, or any combination of those.

How to use these true or false questions

  • Stand up / sit down. Read a statement: stand for true, sit for false. Zero prep, everyone moves.
  • Explain the why. After each reveal, ask one person to explain why it is true or false — the discussion is the learning.
  • Speed round. Ten statements, five seconds each. Keep score on the board.

Run them live

Want every person to answer on their own phone, with a timer and a live leaderboard? Use these questions in an EngageSlide True or False quiz — free to start.

Tick questions on any page — your set is kept while you browse (or take the first 10 here) — and they become ready-to-play slides. What is EngageSlide?

More question collections

Questions adapted from BoolQ (Google Research) (CC BY-SA 3.0), OpenTriviaQA (CC BY-SA 4.0), Open Trivia Database (CC BY-SA 4.0), edited for clarity. This collection may be reused under the same terms — see sources & licenses.