Discussly

True or False Questions — page 185

11,658 true or false questions with answers, all ages. Quick statements to judge true or false — great for fast rounds. Reveal the answers below, pick one at random, or present them full-screen.

All agesTrue or FalsePage 185 of 234
  1. 9201.

    Can a child born in Canada get citizenship?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Canadian citizenship is typically obtained by birth in Canada on the principle of jus soli, or birth abroad when at least one parent is a Canadian citizen or by adoption by at least one Canadian citizen under the rules of jus sanguinis. It can also be granted to a permanent resident who has lived in Canada for a period of time through naturalization.

  2. 9202.

    Is an other-than-honorable discharge a felony?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    An OTH is a form of administrative discharge. This type of discharge represents a departure from the conduct and performance expected of all military members.

  3. 9203.

    Can a state law overrule a federal law?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The Supremacy Clause of the United States Constitution (Article VI, Clause 2) establishes that the Constitution, federal laws made pursuant to it, and treaties made under its authority, constitute the supreme law of the land. It provides that state courts are bound by the supreme law; in case of conflict between federal and state law, the federal law must be applied.

  4. 9204.

    Can you play DS games on a DS Lite?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The Nintendo DS Lite is compatible with Game Boy Advance and regular DS games. The DS Lite has a DS slot on top and the Game Boy slot on bottom.

  5. 9205.

    Can you jump while shooting a free throw?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Leaving their designated places before the ball leaves the shooter's hands, or interfering with the ball, are violations. In addition, the shooter must release the ball within five seconds (ten seconds in the United States) and must not step on or over the free throw line until the ball touches the hoop.

  6. 9206.

    Is Trinidad and Tobago part of South America?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Trinidad is 4,768 km (1,841 sq mi) in area (comprising 93.0% of the country's total area) with an average length of 80 km (50 mi) and an average width of 59 kilometres (37 mi). Tobago has an area of about 300 km (120 sq mi), or 5.8% of the country's area, is 41 km (25 mi) long and 12 km (7.5 mi) at its greatest width.

  7. 9207.

    Every cats nose pad has unique characteristics and no two cats nose pads are alike.

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True
  8. 9208.

    Is multithreading useful even on a single processor?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    In computer architecture, multithreading is the ability of a central processing unit (CPU) (or a single core in a multi-core processor) to execute multiple processes or threads concurrently, supported by the operating system. This approach differs from multiprocessing.

  9. 9209.

    Can you see whales in the Baltic Sea?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Cetaceans in Baltic Sea have been monitored by the ASCOBANS. Critically endangered populations of Atlantic white-sided dolphins and harbor porpoises inhabit the sea where white-colored porpoises have been recorded, and occasionally oceanic and out-of-range species such as minke whales, bottlenose dolphins, beluga whales, orcas, and beaked whales visit the waters.

  10. 9210.

    Is it a golden goal in extra time in the World Cup?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The first golden goal recorded was on 13 March 1993 by Australia against Uruguay in a quarter-final match of the World Youth Championship. The first major tournament final to be decided by such a goal was the 1995 Football League Trophy, where Birmingham City beat Carlisle United 1--0, with a goal from Paul Tait, followed by the 1996 European Championship final, won by Germany over the Czech Repub

  11. 9211.

    Do Formula One cars refuel during the race?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    From 2010, refuelling is no longer permitted during the race: every car starts with a full fuel load. The 2010 season cars were about 22 cm longer than 2009 cars to accommodate the enlarged fuel tank this necessitated.

  12. 9212.

    Is Footloose the movie based on a true story?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The film is loosely based on actual events that took place in the small, rural, and religious community of Elmore City, Oklahoma.

  13. 9213.

    Can you be offside from a goal kick?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    There is no offside offence if a player receives the ball directly from a goal kick, a corner kick, a throw-in, or a dropped-ball. It is also not an offence if the ball was last deliberately played by an opponent (except for a deliberate save).

  14. 9214.

    Is red hair the same as ginger hair?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Red hair (or ginger hair) occurs naturally in 1--2% of the human population. It occurs more frequently (2--6%) in people of northern or western European ancestry, and less frequently in other populations.

  15. 9215.

    Is A Midsummer Night's Dream a comedy?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    A Midsummer Night's Dream is a comedy written by William Shakespeare in 1595/96. It portrays the events surrounding the marriage of Theseus, the Duke of Athens, to Hippolyta, the former queen of the Amazons.

  16. 9216.

    Are Maverick 88 and Mossberg 500 parts interchangeable?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The Maverick 88 is a pump action shotgun manufactured by O.F. Mossberg & Sons.

  17. 9217.

    Do straights have to be the same suit?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    A straight is a poker hand containing five cards of sequential rank, not all of the same suit, such as 7♣ 6♠ 5♠ 4♥ 3♥ (a ``seven-high straight''). It ranks below a flush and above three of a kind.

  18. 9218.

    Can you board a train with an RAC ticket?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    A Reservation Against Cancellation (RAC) is a type of ticket that can be sold for travel on the Indian Railways. Although it ensures certainty of travel, it does not guarantee a berth.

  19. 9219.

    Has Golden State ever won an NBA championship?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The Golden State Warriors are an American professional basketball team based in the San Francisco Bay Area in Oakland, California. The Warriors compete in the National Basketball Association (NBA) as a member of the league's Western Conference Pacific Division.

  20. 9220.

    Is a uterus the same thing as a womb?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The uterus (from Latin ``uterus'', plural uteri) or womb is a major female hormone-responsive secondary sex organ of the reproductive system in humans and most other mammals. In the human, the lower end of the uterus, the cervix, opens into the vagina, while the upper end, the fundus, is connected to the fallopian tubes.

  21. 9221.

    Was the Ice Age during the Paleolithic era?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The Paleolithic is often held to finish at the end of the ice age (the end of the Pleistocene epoch), and Earth's climate became warmer. This may have caused or contributed to the extinction of the Pleistocene megafauna, although it is also possible that the late Pleistocene extinctions were (at least in part) caused by other factors such as disease and overhunting by humans.

  22. 9222.

    Is 9 to 5 a 40-hour week?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The traditional American business hours are 9:00 a.m. to 5:00 p.m., Monday to Friday, representing a workweek of five eight-hour days comprising 40 hours in total.

  23. 9223.

    Is Allied Waste the same as Republic Services?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    On June 23, 2008, Allied was purchased by its smaller competitor Republic Services, Inc for US$6.1 billion. The merged company, retaining the Republic name, has become the second largest non-hazardous solid waste management company in the United States.

  24. 9224.

    Are swordfish and marlin the same?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The term billfish refers to a group of predatory fish characterised by prominent bills, or rostra, and by their large size; some are longer than 4 m (13 ft). Billfish include sailfish and marlin, which make up the family Istiophoridae, and swordfish, sole member of the family Xiphiidae.

  25. 9225.

    Are there sea turtles in the Pacific Ocean?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Sea turtles can be found in oceans except for the polar regions. The flatback sea turtle is found solely on the northern coast of Australia.

  26. 9226.

    Does Samuel L. Jackson die in Snakes on a Plane?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Harris contacts Flynn, telling him that anti-venom will be ready for the passengers when they land. However, Flynn discovers that the cockpit is filled with snakes and Rick is dead.

  27. 9227.

    Charlie Chan movies are not popular in China because the Chinese did not like the way Chan was portrayed.

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False
  28. 9228.

    Do Supreme Court rulings apply to all states?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The Supremacy Clause of the United States Constitution (Article VI, Clause 2) establishes that the Constitution, federal laws made pursuant to it, and treaties made under its authority, constitute the supreme law of the land. It provides that state courts are bound by the supreme law; in case of conflict between federal and state law, the federal law must be applied.

  29. 9229.

    Is St Peter's College a private school?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    St Peter's College is an independent, co-educational Anglican private secondary school located in Johannesburg, South Africa.

  30. 9230.

    Is the book Me Before You based on a true story?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Me Before You is a romance novel written by Jojo Moyes. The book was first published on 5 January 2012 in the United Kingdom.

  31. 9231.

    Can I conceal carry in New Mexico with a Texas license?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    New Mexico is a Shall-Issue state for the concealed carry of handguns, and permits the open carry of loaded firearms without a permit. A New Mexico Concealed Handgun License (CHL) is required by in-state residents to carry in a concealed manner a loaded handgun while on foot.

  32. 9232.

    Is Anne with an E filmed on PEI?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The series is filmed partially in Prince Edward Island as well as locations in Southern Ontario (including Millbrook and Caledon).

  33. 9233.

    Is there such a thing as a liger?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The liger is a hybrid offspring of a male lion (Panthera leo) and a female tiger (Panthera tigris). The liger has parents in the same genus but of different species.

  34. 9234.

    Do you need 60 votes in the Senate?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The nuclear option is a parliamentary procedure that allows the United States Senate to override a rule or precedent by a simple majority of 51 votes, instead of by a supermajority of 60 votes. The option is invoked by the presiding officer of the body ruling that the validity of a Senate rule or precedent is a constitutional question.

  35. 9235.

    Samhainophobia is the term used for an abnormal and persistent fear of halloween.

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True
  36. 9236.

    Can a police officer carry in any state?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The Law Enforcement Officers Safety Act (LEOSA) is a United States federal law, enacted in 2004, that allows two classes of persons--the ``qualified law enforcement officer'' and the ``qualified retired or separated law enforcement officer''--to carry a concealed firearm in any jurisdiction in the United States, regardless of state or local laws, with certain exceptions.

  37. 9237.

    Do Jim and Pam ever get together on The Office?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Pamela Morgan Halpert (née Beesly) is a fictional character on the U.S. television sitcom The Office, played by Jenna Fischer.

  38. 9238.

    Does the UK national anthem change if there is a king?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    ``God Save the Queen'' (alternatively ``God Save the King'', depending on the gender of the reigning monarch) is the national or royal anthem in a number of Commonwealth realms, their territories, and the British Crown dependencies. The author of the tune is unknown, and it may originate in plainchant; but an attribution to the composer John Bull is sometimes made.

  39. 9239.

    Did South Africa ever win the soccer World Cup?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Although South Africa has made three appearances in the World Cup, they have not made it past the first round. The team's first attempt to qualify as for the 1994 FIFA World Cup.

  40. 9240.

    Was there a tsunami after the Haiti earthquake?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The island of Hispaniola, shared by Haiti and the Dominican Republic, is seismically active and has a history of destructive earthquakes. During Haiti's time as a French colony, earthquakes were recorded by French historian Moreau de Saint-Méry (1750--1819).

  41. 9241.

    Is there a Navy base in Puerto Rico?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Roosevelt Roads Naval Station is a former United States Navy base in the town of Ceiba, Puerto Rico. The site is run today as José Aponte de la Torre Airport, a public use airport.

  42. 9242.

    Is metallurgical coal the same as coking coal?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Metallurgical coal is a grade of low-ash, low-sulfur and low-phosphorus coal that can be used to produce high grade coke. Coke is an essential fuel and reactant in the blast furnace process for primary steelmaking.

  43. 9243.

    Is St George's Chapel in Westminster Abbey?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    St George's Chapel at Windsor Castle in England, is a chapel designed in the high-medieval Gothic style. It is both a Royal Peculiar, a church under the direct jurisdiction of the monarch, and the Chapel of the Order of the Garter.

  44. 9244.

    Is the Prime Minister part of the House of Commons?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Prime Minister's Questions (often abbreviated to PMQs and officially known as Questions to the Prime Minister) is a constitutional convention in the United Kingdom, currently held as a single session every Wednesday at noon when the House of Commons is sitting, during which the Prime Minister spends around half an hour answering questions from Members of Parliament (MPs).

  45. 9245.

    Could you buy your council house before 1979?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    After Margaret Thatcher became Prime Minister in May 1979, the legislation to implement the Right to Buy was passed in the Housing Act 1980. Michael Heseltine, in his role as Secretary of State for the Environment, was in charge of implementing the legislation.

  46. 9246.

    Is there a World Cup for women's soccer?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The FIFA Women's World Cup is an international football competition contested by the senior women's national teams of the members of Fédération Internationale de Football Association (FIFA), the sport's global governing body. The competition has been held every four years since 1991, when the inaugural tournament, then called the Women's World Championship, was held in China.

  47. 9247.

    Is there a difference between soy and soya sauce?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Soy sauce (also called soya sauce in British English) is a liquid condiment of Chinese origin, made from a fermented paste of soybeans, roasted grain, brine, and Aspergillus oryzae or Aspergillus sojae molds. Soy sauce in its current form was created about 2,200 years ago during the Western Han dynasty of ancient China, and spread throughout East and Southeast Asia where it is used in cooking and

  48. 9248.

    For the 1954 rendition of A Star is Born, both James Mason and Judy Garland were nominated for Oscars in the tops spots – Best Actor in a Leading Role and Best Actress in a Leading Role.

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True
  49. 9249.

    Aldrich Ames is a former CIA Counter-intelligence Officer who was convicted of spying for Germany.

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False
  50. 9250.

    Can we consider rainfall as a source of irrigation?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Irrigation is the application of controlled amounts of water to plants at needed intervals. Irrigation helps to grow agricultural crops, maintain landscapes, and revegetate disturbed soils in dry areas and during periods of less than average rainfall.

How to use these true or false questions

  • Stand up / sit down. Read a statement: stand for true, sit for false. Zero prep, everyone moves.
  • Explain the why. After each reveal, ask one person to explain why it is true or false — the discussion is the learning.
  • Speed round. Ten statements, five seconds each. Keep score on the board.

Run them live

Want every person to answer on their own phone, with a timer and a live leaderboard? Use these questions in an EngageSlide True or False quiz — free to start.

Tick questions on any page — your set is kept while you browse (or take the first 10 here) — and they become ready-to-play slides. What is EngageSlide?

More question collections

Questions adapted from BoolQ (Google Research) (CC BY-SA 3.0), OpenTriviaQA (CC BY-SA 4.0), Open Trivia Database (CC BY-SA 4.0), edited for clarity. This collection may be reused under the same terms — see sources & licenses.