Discussly

Logic Trivia Questions for College Students

142 trivia questions with answers, college. Multiple-choice trivia with answers, sorted by topic and level. Reveal the answers below, pick one at random, or present them full-screen.

CollegeTriviaPage 1 of 3
  1. 1.

    Which of the following describes the fallacy of appeal to popularity?

    • Asaying someone should do something because he or she dislikes someone else
    • Bsaying someone should do something to be better liked by others
    • Csaying someone should accept an idea because of the source of the idea
    • Dsaying someone should do something because it will make him or her feel good
    Answer: saying someone should do something to be better liked by others
  2. 2.

    In a conditional syllogism, when the minor premise denies the antecedent

    • Athe conclusion must affirm the antecedent
    • Bthe conclusion must deny the consequent
    • Cthe conclusion must affirm the consequent
    • Dno valid conclusion can be drawn
    Answer: no valid conclusion can be drawn
  3. 3.

    " _Ad crumenam_ " is a specific kind of

    • AHasty Conclusion
    • BFalse sign
    • CFalse analogy
    • DHasty Generalization
    Answer: False sign
  4. 4.

    Which of the following fallacies happens when someone concludes that a legitimate generalization necessarily applies to a particular case?

    • AFalse dilemma
    • BBifurcation
    • CAccident
    • DCircular reasoning
    Answer: Accident
  5. 5.

    Responding to charges of wrongdoing by saying the accuser or others do the same thing describes which of the following fallacies?

    • Aignoratio elenchi
    • Bad baculum
    • Cad misericordiam
    • Dtu quoque
    Answer: tu quoque
  6. 6.

    Which of the following fallacies happens when someone argues that a claim should be accepted based on evidence that is not presented, but is asserted to be well known or obvious.

    • Asuppressed evidence
    • Bappeal to pride
    • Cself evident truths
    • Dad populum
    Answer: self evident truths
  7. 7.

    Which of the following statements is **not** true?

    • AA formally valid syllogism must be materially true
    • BA formally valid syllogism may be materially untrue
    • CA materially true conclusion may arise from a formally valid syllogism
    • DThe formal validity of a syllogism does not guarantee it is materially true
    Answer: A formally valid syllogism must be materially true
  8. 8.

    Which of the following fallacies happens when someone concludes that someone couldn't have done something good because he or she has negative qualities?

    • ALaudatory personality
    • BGuilt by association
    • CReprehensible personality
    • DCircular reasoning
    Answer: Reprehensible personality
  9. 9.

    The appeal to joy fallacy involves

    • Aarguing that someone should do something based only on the assertion that it will make him or her feel happier
    • Bcausing confusion during refutation because of a lack of ability to engage in refutation
    • Carguing for a conclusion based only on feeling sorry for someone when that feeling is irrelevant to the conclusion
    • Darguing someone should do something only because other people will like him or her for doing it
    Answer: arguing that someone should do something based only on the assertion that it will make him or her feel happier
  10. 10.

    The fallacy of appeal to force consists of

    • Acharacterizing an opponent's position in such a way to make it seem ridiculous
    • Battacking the character of the opposing arguer instead of that person's argument
    • Cusing threats to get someone to agree with an idea or to do something
    • Darguing that an idea or argument should be rejected only because of who came up with the idea
    Answer: using threats to get someone to agree with an idea or to do something
  11. 11.

    "The minor premise must affirm the antecedent or deny the consequent" is a way to determine the validity of which type of argument?

    • ADisjunctive syllogism
    • BHypothetical syllogism
    • CCategorical syllogism
    • DToulmin model
    Answer: Hypothetical syllogism
  12. 12.

    Anecdotal evidence is a specific kind of

    • AFalse sign
    • BHasty Generalization
    • CFalse cause
    • DFalse criteria
    Answer: Hasty Generalization
  13. 13.

    "Each term must be used twice, no more and no less," is a test of validity for which type of syllogism?

    • ADisjunctive
    • BConditional
    • CEnthymeme
    • DCategorical
    Answer: Categorical
  14. 14.

    When a claim is supported only by asserting that unidentified experts accept the claim the arguer has committed which of the following fallacies?

    • Aappeal to anonymous authority
    • Bsnob appeal
    • Cappeal to tradition
    • Dad vericundiam
    Answer: appeal to anonymous authority
  15. 15.

    When someone treats an imaginary concept as if it was something tangible that person might commit the fallacy of

    • AAmphiboly
    • BMisusing ambiguity
    • CHypostatization
    • DQuestion begging epithets
    Answer: Hypostatization
  16. 16.

    Arguing in favor of a claim based only on the evidence that some regular people believe the claim is one way to commit which of the following fallacies?

    • Aad numerum
    • Bsuppressed evidence
    • Ccommon person appeal
    • Dpoisoning the well
    Answer: common person appeal
  17. 17.

    If you think that someone's argument is strong based on their compelling use of language and confident delivery, you've probably committed which fallacy?

    • AStyle over substance
    • BAmphiboly
    • CSpecial pleading
    • DEquivocation
    Answer: Style over substance
  18. 18.

    If someone attacks the character of an opposing arguer, instead of responding to that opponent's arguments, the first person has probably committed which of the following fallacies?

    • Ahorse laugh
    • Bignoratio elenchi
    • Ctu quoque
    • Dargument against the person
    Answer: argument against the person
  19. 19.

    Which of the following fallacies happens when someone argues that a choice must be made among a certain set of alternatives, when there are really other alternatives to choose from?

    • ALaudatory personality
    • BAccident
    • CCircular reasoning
    • DFalse dilemma
    Answer: False dilemma
  20. 20.

    If you summarized an opposing argument in a way that intentionally mischaracterizes it to make it seem ridiculous, you've committed the fallacy of

    • Aignorance of refutation
    • Btwo wrongs make a right
    • Cappeal to compassion
    • Dreducing to an absurdity
    Answer: reducing to an absurdity
  21. 21.

    Which fallacy happens because of a failure to recognize the alternatives presented are not mutually exclusive?

    • ACircular reasoning
    • BAccident
    • CFalse dilemma
    • DBegging the Question
    Answer: False dilemma
  22. 22.

    When someone confuses figurative language with literal language that person might commit which of the following fallacies?

    • AStyle over substance
    • BAmphiboly
    • CFigure of speech
    • DEquivocation
    Answer: Figure of speech
  23. 23.

    When someone changes the meaning of a word or phrase from one part of the argument to another that person may have committed which of the following fallacies?

    • AHypostatization
    • BQuestion begging epithets
    • CSpecial pleading
    • DEquivocation
    Answer: Equivocation
  24. 24.

    If someone argues that something should be done in a certain way because that's the way it's always been done, that person has committed which of the following fallacies?

    • Aappeal to tradition
    • Bargument from authority
    • Cad nauseam
    • Dslippery slope
    Answer: appeal to tradition
  25. 25.

    Including more than one claim in a proposition may lead to which of the following fallacies?

    • ACompound proposition
    • BAppeal to ignorance
    • CComplex question
    • DExtension
    Answer: Compound proposition
  26. 26.

    When someone argues that making a change will have no significant effect, but there is no evidence that the effect will not be significant, that person has committed which of the following fallacies?

    • Apoisoning the well
    • Bappeal to tradition
    • Csolid slope
    • Dargument from authority
    Answer: solid slope
  27. 27.

    Another name for hasty conclusion is

    • Aad novitatem
    • Bhasty generalization
    • Cjumping to a conclusion
    • Dpost hoc ergo prompter hoc
    Answer: jumping to a conclusion
  28. 28.

    The argument against the person consists of

    • Aignoring another person's arguments and attacking her character instead
    • Bcausing confusion during an argument by a lack of ability to engage in refutation
    • Casserting an opposing arguer has taken an easily defeated position, which she has not really taken
    • Dusing threats of harm instead of reasoning to gain agreement
    Answer: ignoring another person's arguments and attacking her character instead
  29. 29.

    The hasty conclusion fallacy is

    • Amaking an argument without enough evidence to support the conclusion
    • Barguing that a single event caused another when the cause is really several events
    • Csubstituting individual stories for a larger sample in support of a claim
    • Dreasoning that applies irrelevant criteria to the subject of the argument.
    Answer: making an argument without enough evidence to support the conclusion
  30. 30.

    Another name for the bandwagon appeal is

    • Aappeal to authority
    • Bappeal to the people
    • Cappeal to beliefs
    • Dcommon man appeal
    Answer: appeal to the people
  31. 31.

    When someone tries to support a proposition with information that really has nothing to do with the claim being made, that person has probably committed which of the following fallacies?

    • Astraw person
    • Bgenetic fallacy
    • Cirrelevant conclusion
    • Dignoratio elenchi
    Answer: irrelevant conclusion
  32. 32.

    Arguing that someone couldn't have done something good because she holds a particular position commits the fallacy of

    • AGuilt by association
    • BFalse dilemma
    • CReprehensible personality
    • DFalse dichotomy
    Answer: Reprehensible personality
  33. 33.

    An arguer who threatens another to gain agreement commits the fallacy of

    • Astraw person
    • Bignorance of refutation
    • Cappeal to force
    • Dtu quoque
    Answer: appeal to force
  34. 34.

    When an arguer causes confusion during refutation because of real or feigned lack of an ability to engage in refutation, that arguer may have committed the fallacy of

    • Aignorance of refutation
    • Bappeal to compassion
    • Cargument against the person
    • Dpoor sportsmanship
    Answer: ignorance of refutation
  35. 35.

    Which of the following is another name for the fallacy of amphiboly?

    • AReification
    • BSpecial pleading
    • CMisusing ambiguity
    • DFigure of speech
    Answer: Misusing ambiguity
  36. 36.

    Arguing that an idea should be accepted or rejected only because of the source of the idea commits which of the following fallacies?

    • Aappeal to popularity
    • Bgenetic fallacy
    • Cscare tactics
    • Dappeal to emotions
    Answer: genetic fallacy
  37. 37.

    Another name for the fallacy of reducing to an absurdity is

    • Aad hominem
    • Bad baculum
    • Creductio ad absurdum
    • Dtu quoque
    Answer: reductio ad absurdum
  38. 38.

    " _Ad antiquitatem_ " is a specific kind of

    • AHasty Generalization
    • BFalse sign
    • CFalse analogy
    • DFalse cause
    Answer: False sign
  39. 39.

    So, how long have you been beating your wife?

    • AFalse Dilemma
    • BAppeal to Force
    • CAttacking the Person (ad hominem)
    • DPrejudicial Language
    Answer: Prejudicial Language
  40. 40.

    Which of the following is another name for appeal to the people?

    • Aoverlooked evidence
    • Bappeal to beliefs
    • Cno true Scotsman
    • Dargument by consensus
    Answer: argument by consensus
  41. 41.

    Which of the following fallacies happen if someone argues that you are a reasonable and intelligent person, so of course you understand his claim is true?

    • Aappeal to pride
    • Bslippery slope
    • Cargument from authority
    • Dsignificance
    Answer: appeal to pride
  42. 42.

    The fallacy of _ignoratio elenchi_ is also known as

    • Aappeal to compassion
    • Bthe "you too" fallacy
    • Cargument against the person
    • Dignorance of refutation
    Answer: ignorance of refutation
  43. 43.

    John Stuart Mill: Each person's happiness is a good to that person, and the general happiness, therefore, a good to the aggregate of all persons.

    • AFallacy of Division
    • BGambler's Fallacy
    • CEquivocation
    • DFallacy of Composition
    Answer: Fallacy of Composition
  44. 44.

    Any application is invalid if the fee hasn't been paid. Your application is invalid, so your fee must not have been paid.

    • AFalse Dilemma
    • BAffirming the Consequent
    • CDenying the Antecedent
    • DEquivocation
    Answer: Affirming the Consequent
  45. 45.

    Notice from the Hyatt Regency Hotel in New Orleans: We are pleased to confirm your reservation. It will be held on a space-available basis.

    • AAffirming the Consequent
    • BEquivocation
    • CInconsistency
    • DGambler's Fallacy
    Answer: Inconsistency
  46. 46.

    The false cause fallacy is

    • Asubstituting individual stories for a larger sample in support of a claim
    • Barguing that since someone is poor she must have high moral character
    • Carguing that two things are causally related without evidence of a causal relationship
    • Darguing that since something is new it is necessarily bad
    Answer: arguing that two things are causally related without evidence of a causal relationship
  47. 47.

    When someone responds to your argument with a sarcastic statement such as, "Yeah, right. Like that's ever going to happen," that person may have committed which fallacy?

    • Aappeal to spite
    • Bappeal to indignation
    • Ctu quoque
    • Dhorse laugh
    Answer: horse laugh
  48. 48.

    In a faulty analogy, the things being compared are...

    • ASufficiently similar
    • BComplete opposites
    • CNot sufficiently similar in relevant ways
    • DSufficiently similar in irrelevant ways
    Answer: Not sufficiently similar in relevant ways
  49. 49.

    The use of a word in two different senses in an argument is the fallacy of...

    • AAppeal to the person
    • BAppeal to tradition
    • CEquivocation
    • DAppeal to emotion
    Answer: Equivocation
  50. 50.

    The fallacy of laudatory personality is a specific type of

    • AThe fallacy of accident
    • BFalse dilemma
    • CCircular reasoning
    • DBegging the question
    Answer: The fallacy of accident

How to use these trivia questions

  • Warm-up. Open a lesson or meeting with 3–5 questions — enough to wake the room, short enough to keep the agenda.
  • Review game. Pick 10 questions on the topic you just taught and play them in teams; discuss every wrong answer.
  • Quiz night. Mix two or three topics, read each question twice, and give 20 seconds before revealing the answer.

Run them live

Want every person to answer on their own phone, with a timer and a live leaderboard? Use these questions in an EngageSlide Quiz with a live leaderboard — free to start.

Tick questions on any page — your set is kept while you browse (or take the first 10 here) — and they become ready-to-play slides. What is EngageSlide?

More question collections

Questions adapted from MMLU (Hendrycks et al.) (MIT), edited for clarity. This collection may be reused under the same terms — see sources & licenses.