Discussly

Logic Trivia Questions for College Students — page 2

142 trivia questions with answers, college. Multiple-choice trivia with answers, sorted by topic and level. Reveal the answers below, pick one at random, or present them full-screen.

CollegeTriviaPage 2 of 3
  1. 51.

    _Ad populum_. is another name for which fallacy?

    • Aappeal to pride
    • Bpoisoning the well
    • Csuppressed evidence
    • Dappeal to the people
    Answer: appeal to the people
  2. 52.

    The Dean was showing a visitor around the campus. The visitor asked, "About how many students do you have here?" After a moment of reflection the Dean replied, "Oh, I'd guess about one in a hundred."

    • AEquivocation
    • BDenying the Antecedent
    • CAppeal to Authority
    • DFallacy of Division
    Answer: Equivocation
  3. 53.

    When someone uses grammar or punctuation in a way that makes a statement have more than one possible interpretation, that person may have committed which of the following fallacies?

    • AHypostatization
    • BStyle over substance
    • CAmphiboly
    • DQuestion begging epithets
    Answer: Amphiboly
  4. 54.

    The fallacy of appeal to the person is rejecting a claim by...

    • AUsing rhetoric
    • BMaking false statements
    • CCriticizing the person who makes it
    • DIgnoring the person
    Answer: Criticizing the person who makes it
  5. 55.

    Which of the following fallacies happens when someone concludes that someone must be honest because the people he hangs around with are honest?

    • ALaudatory personality
    • BGuilt by association
    • CCircular reasoning
    • DReprehensible personality
    Answer: Guilt by association
  6. 56.

    Which of the following fallacies is a way of suppressing evidence that eliminates a source of evidence from consideration by claiming the source is flawed, when there is no true relationship between the alleged flaw and the reliability of the source?

    • Asnob appeal
    • Bappeal to anonymous authority
    • Cpoisoning the well
    • Dsignificance
    Answer: poisoning the well
  7. 57.

    Arguing that a claim must be true merely because a substantial number of people believe it is called the fallacy of...

    • ATu quoque
    • BAppeal to reason
    • CAppeal to the masses
    • DComposition
    Answer: Appeal to the masses
  8. 58.

    Arguing that what is true of the parts must be true of the whole is the fallacy of...

    • ADivision
    • BAppeal to the person
    • CAppeal to ignorance
    • DComposition
    Answer: Composition
  9. 59.

    "Each term must be used twice, no more and no less" is a requirement for

    • Avalid categorical syllogism
    • Ba valid disjunctive syllogism
    • Ca materially true hypothetical syllogism
    • Da valid conditional syllogism
    Answer: valid categorical syllogism
  10. 60.

    Which of the following describes the fallacy of appeal to tradition?

    • Areasoning that a claim must be true because a lot of people believe it
    • Breasoning that a claim must be true because a regular person believes it
    • Creasoning that a claim must be true because it's been believed in the past
    • Dreasoning that a claim must be true because it's been made so often
    Answer: reasoning that a claim must be true because it's been believed in the past
  11. 61.

    Which of the following describes the fallacy of appeal to indignation?

    • Aattacking the character or background of someone making an argument instead of his or her evidence and reasoning
    • Bresponding to charges of wrongdoing by saying other people do the same thing
    • Cresponding to an argument with an expression of derision instead of a counter argument
    • Darguing against a position only based on personal feelings toward the position
    Answer: arguing against a position only based on personal feelings toward the position
  12. 62.

    Which of the statements below is correct about the following argument? "If the sky is blue there won't be rain. The sky is blue today. Therefore, there won't be rain."

    • AIt is a formally valid conditional syllogism
    • BIt is a formally invalid conditional syllogism
    • CIt is a formally invalid disjunctive syllogism
    • DIt is a formally valid categorical syllogism
    Answer: It is a formally valid conditional syllogism
  13. 63.

    Which of the following describes the horse laugh fallacy?

    • Acharacterizing an opponent's position in such way to make it or its consequences appear to be ridiculous
    • Bresponding to an argument with an expression of derision instead of a counter argument
    • Cattempts to gain agreement based solely the feelings aroused by the message
    • Darguing actions should be taken to avoid negative results, when those results are exaggerated, unlikely, or irrelevant
    Answer: responding to an argument with an expression of derision instead of a counter argument
  14. 64.

    In a deductively valid argument

    • AThe conclusion has already been stated in its premises
    • BIf all the premises are true, the conclusion may still be false
    • CBoth A and B
    • DIf all the premises are true, the conclusion must be true
    Answer: Both A and B
  15. 65.

    Telling people that they haven't been harmed because there is something they should be thankful for commits which of the following fallacies?

    • Afalse consolation
    • Bhorse laugh
    • Cgenetic fallacy
    • Dappeal to joy
    Answer: false consolation
  16. 66.

    _Ad hominem_ is another name for the fallacy of

    • Aappeal to loyalty
    • Breducing to an absurdity
    • Cignorance of refutation
    • Dargument against the person
    Answer: argument against the person
  17. 67.

    If someone uses an emotionally charged restatement of a claim in place of support for the claim, that person may have committed which of the following fallacies?

    • AHypostatization
    • BQuestion begging epithets
    • CAmphiboly
    • DStyle over substance
    Answer: Question begging epithets
  18. 68.

    A valid disjunctive syllogism has which of the following characteristics?

    • AThe minor premise must either accept an alternative or reject an alternative
    • BOne of the premises is missing
    • CThe minor premise must either affirm the antecedent or deny the consequent
    • DIt reaches a truthful conclusion
    Answer: The minor premise must either accept an alternative or reject an alternative
  19. 69.

    Arguing that what is true of an entire object is also true of each part of that object is the fallacy of

    • Adivision
    • Bhasty generalization
    • Cad crumenam
    • Dfalse criteria
    Answer: division
  20. 70.

    Which of the following fallacies happens when someone concludes that someone couldn't have done something bad because he or she has good qualities?

    • ALaudatory personality
    • BCircular reasoning
    • CReprehensible personality
    • DGuilt by association
    Answer: Laudatory personality
  21. 71.

    Arguing that someone couldn't have done something good because he is incapable of doing good commits the fallacy of

    • ABegging the question
    • BFalse dilemma
    • CAccident
    • DFalse dichotomy
    Answer: Begging the question
  22. 72.

    Which of the following describes the fallacy of appeal to loyalty?

    • Aarguing that an idea should be accepted only because of who originated the idea
    • Barguing that someone should do something to be loyal to a person or a group
    • Cresponding to an argument with an expression of derision
    • Darguing that someone should do something because it will make him or her better liked by others
    Answer: arguing that someone should do something to be loyal to a person or a group
  23. 73.

    Men are better drivers than women are. The proof of this is that men are more capable than women of managing cars on the road.

    • AAd hominem (Attacking the Person)
    • BFalse Dilemma
    • CBegging the question
    • DAppeal to Pity
    Answer: Begging the question
  24. 74.

    False analogy is another name for which fallacy?

    • AOver generalization
    • BConcomitant variation
    • CComposition
    • DImperfect analogy
    Answer: Imperfect analogy
  25. 75.

    Another name for the fallacy of false dilemma is

    • ACircular reasoning
    • BLaudatory personality
    • CGuilt by association
    • DFalse dichotomy
    Answer: False dichotomy
  26. 76.

    A syllogism that is formally invalid

    • Aboth B and C
    • Bcannot be materially true
    • Cmight be materially true
    • Dmight be materially untrue
    Answer: both B and C
  27. 77.

    Evading burden of proof is another name for the fallacy of

    • AComplex proposition
    • BExtension
    • CAppeal to ignorance
    • DComplex question
    Answer: Appeal to ignorance
  28. 78.

    The fallacy of guilt by association is a specific type of

    • ALaudatory personality
    • BCircular reasoning
    • CFallacy of accident
    • DBegging the question
    Answer: Fallacy of accident
  29. 79.

    _Circulus in probando_ is another name for

    • AThe fallacy of accident
    • BBegging the question
    • CFalse dilemma
    • DGuilt by association
    Answer: Begging the question
  30. 80.

    Automatically rejecting a claim just because it's traditional is...

    • AAn appeal to tradition
    • BNot reasonable
    • CAn appeal to the masses
    • DReasonable
    Answer: Not reasonable
  31. 81.

    Which fallacy happens when someone argues in favor of a two part proposition, only supports one part of the proposition, then asserts that the entire proposition has been supported.

    • AAppeal to ignorance
    • BComplex proposition
    • CExtension
    • Da priori
    Answer: Complex proposition
  32. 82.

    Which type of syllogism's major premise takes the form, "All A's are B"?

    • Acategorical
    • Bconditional
    • Chypothetical
    • Ddisjunctive
    Answer: categorical
  33. 83.

    Another name for the fallacy of accident is

    • AFalse dichotomy
    • BPetitio principii
    • CBlack-or-white fallacy
    • DSweeping generalization
    Answer: Sweeping generalization
  34. 84.

    When someone is aware of evidence that contradicts her claim, but doesn't consider that evidence when making her argument, she may have committed which of the following fallacies?

    • Asuppressed evidence
    • Bappeal to pride
    • Cappeal to authority
    • Dslippery slope
    Answer: suppressed evidence
  35. 85.

    The fallacy of appeal to emotions consists of

    • Adefending wrongdoing by claiming the opposing arguer does the same thing
    • Btrying to get someone else to agree to a claim only by arousing that person's feelings about the subject
    • Carguing that an argument should be rejected because the source of the argument
    • Dtrying to make an opponent's argument seem ridiculous
    Answer: trying to get someone else to agree to a claim only by arousing that person's feelings about the subject
  36. 86.

    Which of the following describes the _tu quoque_ fallacy?

    • Asummarizing an opponent's position in a way that makes it seem silly
    • Battempting to gain agreement based only on the feelings aroused in the argument
    • Carguing against a position based only on negative personal feelings toward the position
    • Dresponding to charges of wrongdoing by saying the accuser does the same thing
    Answer: responding to charges of wrongdoing by saying the accuser does the same thing
  37. 87.

    Which of the following is another name for evading the issue?

    • Airrelevant conclusion
    • Bargument against the person
    • Cappeal to fear
    • D"you too" fallacy
    Answer: irrelevant conclusion
  38. 88.

    "Misuse of statistics," "questionable statistics," and "questionable use of statistics" are all other names for the fallacy of

    • Aappeal to a pride
    • Bslippery slope
    • Cpoisoning the well
    • Dsignificance
    Answer: significance
  39. 89.

    All things that are spoiled are inedible. Timothy is spoiled. So, Timothy is inedible.

    • AAttacking the Person (ad hominem)
    • BEquivocation
    • CQuestionable Cause
    • DFallacy of Division
    Answer: Equivocation
  40. 90.

    We must assume that he is a Communist, because he says that he is not, and we know that Communists are taught always to deny party membership.

    • AAffirming the Consequent
    • BArgument from Ignorance
    • CDenying the Antecedent
    • DBegging the Question
    Answer: Affirming the Consequent
  41. 91.

    The natural law fallacy is

    • Aarguing that what is true in nature must be true about humans
    • Bsubstituting individual stories for a larger sample when supporting a generalization
    • Carguing that something is necessarily bad because it doesn't cost very much
    • Dthe same thing as the post hoc fallacy
    Answer: arguing that what is true in nature must be true about humans
  42. 92.

    The appeal to fear involves

    • Aarguing someone should do something only because of ill will towards someone else
    • Barguing actions should be taken to avoid exaggerated, unlikely, or irrelevant negative results
    • Carguing something should be done only because it will make the person doing it feel good
    • Dcharacterizing an opponents position in a way that makes it seem silly
    Answer: arguing actions should be taken to avoid exaggerated, unlikely, or irrelevant negative results
  43. 93.

    " _Ad novitatem_ " is

    • Aarguing that something must be good because it is new, or must be bad because it is old
    • Bdrawing a conclusion by applying irrelevant criteria to a subject
    • Csubstituting individual stories for a larger sample as support for a claim
    • Darguing that what is true of a few members of a class is true of all members of the class
    Answer: arguing that something must be good because it is new, or must be bad because it is old
  44. 94.

    The natural law fallacy is a specific type of

    • Afalse analogy
    • Bfalse criteria
    • Cfalse sign
    • Dfalse cause
    Answer: false analogy
  45. 95.

    Arguing that someone should do something because other people are doing it is a description of which of the following fallacies?

    • Aargument by consensus
    • Bappeal to tradition
    • Csnob appeal
    • Dappeal to common practice
    Answer: appeal to common practice
  46. 96.

    If you argued something is flawed because it fails to do something, when it was never intended to do that, you may have committed which of the following fallacies?

    • Aad ignorantium
    • BMany questions
    • CExtension
    • DCompound proposition
    Answer: Extension
  47. 97.

    When people argue that an idea must be true because a lot of people believe it they commit which of the following fallacies?

    • Aslippery slope
    • Bad vericundiam
    • Cad populum
    • Dappeal to pride
    Answer: ad populum
  48. 98.

    Another name for the fallacy of complex question is

    • AExtension
    • BCompound proposition
    • CAppeal to ignorance
    • DFallacy of interrogation
    Answer: Fallacy of interrogation
  49. 99.

    Which of the following fallacies happens when someone attributes the cause of an event to a simple cause when the cause is actually more complicated?

    • Apost hoc
    • Bcomplex cause
    • Chasty generalization
    • Ddivision
    Answer: complex cause
  50. 100.

    I don't know what the answer is to number 8. But Heather hasn't made the third option into the correct answer for a while, and even then only once, so I'm guessing that this is the fallacy of Composition!

    • AFallacy of Composition
    • BGambler's Fallacy
    • CAppeal to Pity
    • DEquivocation
    Answer: Gambler's Fallacy

How to use these trivia questions

  • Warm-up. Open a lesson or meeting with 3–5 questions — enough to wake the room, short enough to keep the agenda.
  • Review game. Pick 10 questions on the topic you just taught and play them in teams; discuss every wrong answer.
  • Quiz night. Mix two or three topics, read each question twice, and give 20 seconds before revealing the answer.

Run them live

Want every person to answer on their own phone, with a timer and a live leaderboard? Use these questions in an EngageSlide Quiz with a live leaderboard — free to start.

Tick questions on any page — your set is kept while you browse (or take the first 10 here) — and they become ready-to-play slides. What is EngageSlide?

More question collections

Questions adapted from MMLU (Hendrycks et al.) (MIT), edited for clarity. This collection may be reused under the same terms — see sources & licenses.