Discussly

History Trivia Questions — page 39

2,004 trivia questions with answers, all ages. Multiple-choice trivia with answers, sorted by topic and level. Reveal the answers below, pick one at random, or present them full-screen.

All agesTriviaPage 39 of 41
  1. 1901.

    During the Korean War, why was General MacArthur fired as commander of the anti-communist forces in Korea by the President (who is also commander-in-chief of US armed forces)?

    • AMacArthur refused to cooperate with NATO forces.
    • BMacArthur refused to attack Chinese bases in China.
    • CThe American public demanded a more effective commander.
    • DMacArthur publicly disagreed with the Presidents policy of limited war in Korea.
    Answer: MacArthur publicly disagreed with the Presidents policy of limited war in Korea.
  2. 1902.

    Even though Bertha was a formidable gun, this one was even bigger. Paris Gun was used to bombard Paris during World War I. What was its main purpose?

    • ATo attack the morale of enemy soldiers
    • BTo bombard important bunkers
    • CTo demolish large buildings
    • DTo kill as many civilians as possible
    Answer: To attack the morale of enemy soldiers
  3. 1903.

    The Vietnam War is viewed not just as a conflict between South Vietnam and North Vietnam, but as a conflict of ideology between the communist block and western values. Which of these countries did not belong to the coalition of forces that supported the western-oriented, South Vietnam?

    • ASouth Korea
    • BThe United Kingdom
    • CNew Zealand
    • DAustralia
    Answer: The United Kingdom
  4. 1904.

    The New World, "discovered" by Christopher Columbus, was filled with approximately how many people?

    • A500,000
    • B1,000,000
    • Ctens of millions
    • D100,000
    Answer: tens of millions
  5. 1905.

    The ontological argument for the proof of God's existence is first attributed to whom?

    • AAnselm of Canterbury
    • BImmanuel Kant
    • CAristotle
    • DRené Descartes
    Answer: Anselm of Canterbury
  6. 1906.

    Which countries participated in the Lobster War?

    • AUnited States and England
    • BFrance and Brazil
    • CCanada and Norway
    • DAustralia and New Zealand
    Answer: France and Brazil
  7. 1907.

    Some academics consider World War I and II as two major parts of a single conflict. How many years apart were the two wars?

    • A21
    • B20
    • C25
    • D23
    Answer: 21
  8. 1908.

    Joseph Smith was the founder of what religion?

    • AChristianity
    • BHinduism
    • CBuddhism
    • DMormonism
    Answer: Mormonism
  9. 1909.

    This was a 1961 United States-planned and funded landing, which aimed at overthrowing the government of Fidel Castro, marked the climax of anti-Cuban US actions during the Cold War. What was the name of this invasion?

    • AThe Bay of Cows invasion
    • BThe Bay of Cattle invasion
    • CThe Bay of Pigs invasion
    • DThe Bay of Dogs invasion
    Answer: The Bay of Pigs invasion
  10. 1910.

    On which aircraft carrier did the Doolitte Raid launch from on April 18, 1942 during World War II?

    • AUSS Enterprise
    • BUSS Lexington
    • CUSS Hornet
    • DUSS Saratoga
    Answer: USS Hornet
  11. 1911.

    The Battle of Worcester, the Battle of Hopton Heath, and the Battle of Winceby are just three of the battles during this civil war.

    • AEnglish Wars of the Roses
    • BAmerican Civil War
    • CEnglish Civil War
    • DIrish Civil War
    Answer: English Civil War
  12. 1912.

    During World War II, this politician was the powerful leader of the Soviet Union, the country which suffered a record death toll in the war.

    • ANikita Khruschev
    • BVyacheslav Molotov
    • CJoseph Stalin
    • DLeonid Brezhnev
    Answer: Joseph Stalin
  13. 1913.

    In World War I, the machine gun combined with this invention was responsible for most of the battle casualties.

    • AAlfred Nobels invention
    • BSamuel Colts invention
    • CJames Puckles invention
    • DJames Gliddens invention
    Answer: James Gliddens invention
  14. 1914.

    The Golden age of Athens occurred between which two wars?

    • APersian and Peloponnesian
    • BPeloponnesian and Spartan
    • CPunic and Peloponnesian
    • DSpartan and Punic
    Answer: Persian and Peloponnesian
  15. 1915.

    This chemical weapon was first used during World War I in the Second Battle of Ypres, April 22, 1915, when the Germans attacked French, Canadian and Algerian troops.

    • AMustard gas
    • BPhosgene
    • CTear gas
    • DChlorine
    Answer: Chlorine
  16. 1916.

    This mobile chamber was used all over Europe as a final resting place for criminals who survived other torture devices. The victims of this device would often starve to death.

    • AThe death chamber
    • BThe iron cage
    • CThe hanging cage
    • DThe death dorm
    Answer: The hanging cage
  17. 1917.

    The following words belong to which famous World War II general: Crete was the grave of the German parachutists."?

    • AGeneral Henri Giraud
    • BGeneral Kurt Student
    • CGeneral Friedrich Paulus
    • DGeneral Erwin Rommel
    Answer: General Kurt Student
  18. 1918.

    Having been forgotten on the Treaty of Versailles and remaining legally at war, this country signed an official treaty with Germany, thus officially ending WW I .

    • APortugal
    • BAndorra
    • CSpain
    • DLuxembourg
    Answer: Andorra
  19. 1919.

    How did former FBI anti-terrorist squad leader John ONeill die on 9/11?

    • AHe was attending a meeting in the portion of the Pentagon that was struck by one of the hijacked planes.
    • BHe was helping firemen rescue people trapped on the top floors of the South Tower when it collapsed.
    • CHe was in the midst of new duties as head of security at the World Trade Center.
    • DHe was a passenger on the plane that crashed in Pennsylvania.
    Answer: He was in the midst of new duties as head of security at the World Trade Center.
  20. 1920.

    His saying, Veni Vidi Vici (I came I saw I conquered) is known all over the world. His war feats clothed him with glory giving him political power.

    • AJulius Caesar
    • BDarius
    • CMarcus Antonius
    • DAugustus
    Answer: Julius Caesar
  21. 1921.

    The Battle of El Alamein, the Battle of Narvik, and the Battle of Crete were fought during this war.

    • AGreat Poland Uprising
    • BWWII
    • CPolish-Lithuanian War
    • DWWI
    Answer: WWII
  22. 1922.

    America's Strategic Defense System during the Cold War was nicknamed after this famous movie.

    • AJaws
    • BStar Wars
    • CBlade Runner
    • DAlien
    Answer: Star Wars
  23. 1923.

    More than seventy million people were killed in this war, which made it the deadliest conflict of all time.

    • AVietnam War
    • BWorld War II
    • CNapoleonic Wars
    • DWorld War I
    Answer: World War II
  24. 1924.

    China and The United States officially declared war on Japan, how many days after the attack on Pearl Harbor?

    • ATwo
    • BTen
    • COne
    • DSeven
    Answer: One
  25. 1925.

    Early in the Korean War, communist forces drove deep into South Korea until they were finally stopped at the perimeter surrounding this city near the southern end of Korea.

    • AOsaka
    • BPyongyang
    • CSeoul
    • DPusan
    Answer: Pusan
  26. 1926.

    The Battle of Ludford Bridge, the First Battle of St Albans, and the Battle of Blore Heath are three battles fought during this war.

    • AWars of the Roses
    • BSwabian War
    • CHundred Years War
    • DNorman Conquest
    Answer: Wars of the Roses
  27. 1927.

    What was the language of the Inca Empire, used by the Catholic Church to preach to Indians in the Andes area?

    • AMairasi
    • BAmto-Musan
    • CSepik-Ramu
    • DQuechua
    Answer: Quechua
  28. 1928.

    Who directed the 1989 movie Casualties of War?

    • ABrian DePalma
    • BStanley Kubrick
    • COliver Stone
    • DRay Kellogg
    Answer: Brian DePalma
  29. 1929.

    On September 1, 2004, in a small Russian town, armed terrorists took hundreds of schoolchildren and adults hostage. What was the name of the town?

    • ARostov
    • BBeslan
    • CChita
    • DKirishi
    Answer: Beslan
  30. 1930.

    This major Nazi leader, called by his supporters "Fuhrer" (leader), committed suicide in his bunker on April 30, 1945 in order not to be caught by the Allied forces.

    • AAdolf Hitler
    • BFriedrich Paulus
    • CReinhard Heydrich
    • DBenito Mussolini
    Answer: Adolf Hitler
  31. 1931.

    In this film, the Vietnam War veteran, played by Roy Scheider experienced a war flashback, involving the execution of an enemy soldier.

    • ABlackhawk Down
    • BJaws II
    • CA Bridge Too Far
    • DBlue Thunder
    Answer: Blue Thunder
  32. 1932.

    The most famous battle of the Hundred Years War between England and France resulted in a massive French army being defeated by a much smaller English army, led by King Henry V. Where did this battle take place?

    • ACalais
    • BThe Somme
    • CHarfleur
    • DAgincourt
    Answer: Agincourt
  33. 1933.

    What year did World War II end?

    • A1947
    • B1943
    • C1945
    • D1950
    Answer: 1945
  34. 1934.

    The Henry House can be found on which Civil war battlefield?

    • ASouth Mountain
    • BBull Run
    • CCedar Creek
    • DPetersburg
    Answer: Bull Run
  35. 1935.

    Which of the following is not associated with the Battle of Gettysburg, the bloodiest battle of the American Civil War?

    • ALittle Round Top
    • BPicketts Charge
    • CCemetery Ridge
    • DBloody Lane
    Answer: Bloody Lane
  36. 1936.

    Which organization did the Allies create in 1945 in order to maintain peace after World War II?

    • AThe League of Nations
    • BThe European Union
    • CThe North-Atlantic Treaty Organisation (NATO)
    • DThe United Nations
    Answer: The United Nations
  37. 1937.

    Following the outbreak of the First World War in 1914, which army opened the Western Front by invading Belgium and Luxembourg?

    • AGerman army
    • BCanadian army
    • CBritish army
    • DFrench army
    Answer: German army
  38. 1938.

    Along with the French general, this British general also led the campaign in Northern Africa during the World War II. He was accused of not fighting bravely enough, after his lack of success in Operation Lightfoot.

    • ADwight Eisenhower
    • BGeorg Stumme
    • CBernard Montgomery
    • DJohn White
    Answer: Bernard Montgomery
  39. 1939.

    This decade saw the end of the Napoleonic Wars in Europe and the Year Without a Summer.

    • A1780s
    • B1870s
    • C1810s
    • D1900s
    Answer: 1810s
  40. 1940.

    How long was the Hundred Years War?

    • A80 years
    • B101 years
    • C116 years
    • D100 years
    Answer: 116 years
  41. 1941.

    Which of the following countries was not an axis power during World War II?

    • AJapan
    • BGermany
    • CSoviet Union
    • DItaly
    Answer: Soviet Union
  42. 1942.

    When was the Grand Patriotic War in the USSR concluded?

    • ASeptember 2nd, 1945
    • BAugust 9th, 1945
    • CDecember 11th, 1945
    • DMay 9th, 1945
    Answer: May 9th, 1945
  43. 1943.

    Who was the Confederate general in the American Civil War?

    • AGeorge A. Custer
    • BRobert E. Lee
    • CUlysses S. Grant
    • DGeorge B. McClellan
    Answer: Robert E. Lee
  44. 1944.

    During which war did the Battle of Marathon take place?

    • AParthian
    • BPunic
    • CPeloponnesian
    • DPersian
    Answer: Persian
  45. 1945.

    This conflict, which lasted from 1839 to 1842, is regarded as a trade-inspired war between Great Britain and the Qing Empire in China.

    • ABoxer Rebellion
    • BThe First Opium War
    • CThe Shanghai Revolution
    • DThe War of the Roses
    Answer: The First Opium War
  46. 1946.

    Which of the following was not one of Joseph Stalin's ten blows during World War II?

    • ALeningrad-Novgorod Offensive
    • BCrimean Offensive
    • CVistula-Oder Offensive
    • DOperation Bagration
    Answer: Vistula-Oder Offensive
  47. 1947.

    Which was the formal reason for the end of World War II, on September 2, 1945?

    • AThe formal surrender of Japan
    • BThe surrender of Germany
    • CThe usage of an increased number of atomic weapons
    • DThe number of civilians that had died
    Answer: The formal surrender of Japan
  48. 1948.

    The British colony of Hong Kong was finally defeated by Japanese Forces in December, 1941 on Christmas day. The locals called that day by what name?

    • ASad Christmas
    • BBlack Christmas
    • CBloody Christmas
    • DNone of these
    Answer: Black Christmas
  49. 1949.

    The Triple Entente and the Triple Alliance were the belligerent parties in this war which broke out in 1914.

    • AThe War to End All Wars
    • BWorld War I
    • CAll of these
    • DThe Great War
    Answer: All of these
  50. 1950.

    What event sparked the beginning of the United States War on Terror?

    • AThe terrorist attacks of September 11
    • BGeorge W. Bushs victory in the 2000 election
    • CWorld Trade Center bombing of 1993
    • DNone of these
    Answer: The terrorist attacks of September 11

How to use these trivia questions

  • Warm-up. Open a lesson or meeting with 3–5 questions — enough to wake the room, short enough to keep the agenda.
  • Review game. Pick 10 questions on the topic you just taught and play them in teams; discuss every wrong answer.
  • Quiz night. Mix two or three topics, read each question twice, and give 20 seconds before revealing the answer.

Run them live

Want every person to answer on their own phone, with a timer and a live leaderboard? Use these questions in an EngageSlide Quiz with a live leaderboard — free to start.

Tick questions on any page — your set is kept while you browse (or take the first 10 here) — and they become ready-to-play slides. What is EngageSlide?

More question collections

Questions adapted from OpenTriviaQA (CC BY-SA 4.0), Open Trivia Database (CC BY-SA 4.0), MMLU (Hendrycks et al.) (MIT), edited for clarity. This collection may be reused under the same terms — see sources & licenses.