Discussly

History Trivia Questions — page 38

2,004 trivia questions with answers, all ages. Multiple-choice trivia with answers, sorted by topic and level. Reveal the answers below, pick one at random, or present them full-screen.

All agesTriviaPage 38 of 41
  1. 1851.

    Ever since the Napoleonic wars, conscript troops were blamed for a lack of professionalism and could not be trusted. However, this changed at the 1866 battle at...?

    • AParis
    • BSchleswig Holstein
    • CPalermo
    • DKoniggratz
    Answer: Koniggratz
  2. 1852.

    The Thirty Years War ended with which treaty?

    • APeace of Prague
    • BTreaty of Paris
    • CPeace of Westphalia
    • DTreaty of Versailles
    Answer: Peace of Westphalia
  3. 1853.

    In this century, the Muslim conquests began, and the population on the planet was reduced to approximately 208 million people.

    • A10th century AD
    • B13th century AD
    • C4th century AD
    • D7th century AD
    Answer: 7th century AD
  4. 1854.

    The first Crusade was initiated by Emperor Alexius I, when he appealed to Pope Urban II for help in defending against the Muslims. Alexius I was the ruler of this great empire.

    • AThe Chinese Empire
    • BThe Holy Roman Empire
    • CThe Byzantine Empire
    • DThe Western Roman Empire
    Answer: The Byzantine Empire
  5. 1855.

    According to statistics, approximately how many people lost their lives in World War II?

    • A72 million
    • B52 million
    • C62 million
    • D42 million
    Answer: 62 million
  6. 1856.

    Which of these countries remained neutral during World War II?

    • AItaly
    • BSwitzerland
    • CUnited Kingdom
    • DFrance
    Answer: Switzerland
  7. 1857.

    On October 18, 1968, a police raid on John Lennon and Yoko Onos apartment revealed 168 grams of marijuana. This is what happened to Lennon and Ono as a result.

    • AThey plead guilty and were fined £150
    • BThe evidence mysteriously disappeared and the case was dismissed
    • CThey were found not guilty and released, due to Lennons great contribution to British music
    • DThey were found guilty and were sent to prison
    Answer: They plead guilty and were fined £150
  8. 1858.

    What term is generally used to describe the genocide of approximately six million European Jews during World War II?

    • Athe Enigma
    • BDeath-camp
    • CEinsatzgruppen
    • Dthe Holocaust
    Answer: the Holocaust
  9. 1859.

    New Burlington, Ohio was once a community located in NW Clinton County, Ohio. It was flooded when the U.S. Government flooded Caesar Creek in order to construct a reservoir. When did this take place?

    • A1970s
    • B1960s
    • CLate 1880s
    • D1930s
    Answer: 1970s
  10. 1860.

    The 15th century conflicts between the Houses of York and Lancaster are known as the Wars of the what?

    • AWars of the Lillies
    • BWars of the Daffodils
    • CWars of the Tulips
    • DWars of the Roses
    Answer: Wars of the Roses
  11. 1861.

    In what year did the following events take place: Jonas Salk began testing his polio vaccine on volunteers, including his wife, his children and himself. The first animal, a tadpole, was cloned. The New York Yankees defeated the Brooklyn Dodgers in the World Series.

    • A1954
    • B1952
    • C1950
    • D1956
    Answer: 1952
  12. 1862.

    What Union General in charge was defeated during the First Battle of Bull Run, the first major land battle of the American Civil War?

    • AMcClellan
    • BFremont
    • CHunter
    • DMcDowell
    Answer: McDowell
  13. 1863.

    The pantheon in Rome was used to worship what god?

    • ABoth Athena and Zeus
    • BAny god they wanted
    • CZeus
    • DAthena
    Answer: Any god they wanted
  14. 1864.

    Rosie the Riveter was a character that represented all the women joining the workforce during World War II, when the factories were empty and needed staff. The picture of Rosie could be seen on many posters and stamps all of which had what slogan?

    • AWe are strong!
    • BWomen can work!
    • CWe can do it!
    • DWomen support the war effort!
    Answer: We can do it!
  15. 1865.

    This torture device was used to rip the victim's flesh to shreds. Once this was accomplished, the victim would be left to dangle alive, with arms bound, left at the mercy of flies and other insects.

    • AThe shredder
    • BCats claws
    • CThe claw
    • DCats paws
    Answer: Cats paws
  16. 1866.

    On what date in August did the Israeli and Hezbolah conflict end with a ceasefire?

    • AAugust 2, 2006
    • BAugust 20, 2006
    • CAugust 8, 2006
    • DAugust 14, 2006
    Answer: August 14, 2006
  17. 1867.

    The main use of this air craft was in reconnaissance over the North Sea and the Baltic during World War I.

    • AStrategic bombers
    • BZeppelins
    • CSpy balloons
    • DFighter planes
    Answer: Zeppelins
  18. 1868.

    When did the Christianisation of Germanic tribes begin?

    • Ain the 6th century
    • Bin the 5th century
    • Cin the 7th century
    • Din the 4th century
    Answer: in the 4th century
  19. 1869.

    During this decade the submarine was invented, Alfred Nobel invented dynamite, and the American Civil War broke.

    • A1860s
    • B1830s
    • C1810s
    • D1890s
    Answer: 1860s
  20. 1870.

    This largest Christian military order was established in the aftermath of the First Crusade and is widely known as this.

    • AOrdo Draconis
    • BThe Order of Aviz
    • CThe Knights of St. John
    • DThe Knights Templar
    Answer: The Knights Templar
  21. 1871.

    Where did first known lesbian rights organization in the United States, Daughters of Bilitis, start?

    • ALos Angeles
    • BChicago
    • CNew York
    • DSan Francisco
    Answer: San Francisco
  22. 1872.

    Who was President of the USA when the Korean War began?

    • AFranklin D. Roosevelt
    • BJohn Kennedy
    • CHarry Truman
    • DDwight Eisenhower
    Answer: Harry Truman
  23. 1873.

    What is the only tank battle fought during the so called Winter War (1939-1940)?

    • ABattle of Honkaniemi
    • BBattle of Dunkirk
    • CBattle of Narvik
    • DBattle of Kollaa
    Answer: Battle of Honkaniemi
  24. 1874.

    Which of these European nations did not come under Soviet domination in the five years following the end of World War Two?

    • ARomania
    • BYugoslavia
    • CPoland
    • DCzechoslovakia
    Answer: Yugoslavia
  25. 1875.

    Jeanne dArc was a 17-year old girl with no knowledge on military strategics. However, her self-sacrifice and strong belief in God inspired many French victories in the Hundred Years War. This siege was her first victory.

    • AThe siege of Calais
    • BThe siege of Patay
    • CThe siege of Orleans
    • DThe siege of Paris
    Answer: The siege of Orleans
  26. 1876.

    The first major act of terrorism attributed to bin Ladens al-Qaeda group was in 1998 when it blew up which of these?

    • AU.S. embassies in Tanzania and Kenya
    • BUSS Cole destroyer in Yemen
    • Ca parking garage of the World Trade Center
    • DKhobar Towers housing complex in Dhahran, Saudi Arabia
    Answer: U.S. embassies in Tanzania and Kenya
  27. 1877.

    Who was the first king in history to foster a belief in one God?

    • AAkhenaten
    • BRamses II
    • CKhufu
    • DTutankhamen
    Answer: Akhenaten
  28. 1878.

    This official Australian war historian was responsible for creating the Anzac legend of resourcefulness, mateship and courage.

    • AC. E. W. Benson
    • BC. W. Denton
    • CC.E.W. Bean
    • DC. W. Thompson
    Answer: C.E.W. Bean
  29. 1879.

    It began on July 1st, 1916, and is considered by many, the most devastating battle of World War I, resulting in more than one million casualties.

    • ABattle of Ypres
    • BBattle of Galipoli
    • CBattle of Verdun
    • DBattle of the Somme
    Answer: Battle of the Somme
  30. 1880.

    During World War I and II, this German family created some of the biggest guns in the world. In the years of WW I they sold cannons to the the Entente as well as the Central Powers. Their work became the center for German rearmament after 1933 (when Hitler came to power).

    • AKramer
    • BNathan
    • CGustav
    • DKrupp
    Answer: Krupp
  31. 1881.

    The mass suicide in Jonestown took place on this day in 1978.

    • ANovember 18
    • BOctober 13
    • CNovember 13
    • DOctober 18
    Answer: November 18
  32. 1882.

    When did the Germans invade Yugoslavia and Greece during World War II?

    • A1943
    • B1941
    • C1999
    • D1939
    Answer: 1941
  33. 1883.

    In what prison was Adolf Hitler held in 1924?

    • AHohenasperg
    • BLandsberg Prison
    • CEbrach Abbey
    • DSpandau Prison
    Answer: Landsberg Prison
  34. 1884.

    This war, which took place in Europe in the first half of the 17th century, is one of the deadliest conflicts in history.

    • AMexican–American War
    • BFranco-Prussian War
    • CNapoleonic Wars
    • DThirty Years War
    Answer: Thirty Years War
  35. 1885.

    On 18 June 618, Gaozu took the throne, established the Tang Dynasty and opened a new age of prosperity. During the Tang Dynasty, this religion became predominant in China.

    • AChristianity
    • BIslam
    • CHinduism
    • DBuddhism
    Answer: Buddhism
  36. 1886.

    When did Spanish Peninsular War start?

    • A1810
    • B1809
    • C1806
    • D1808
    Answer: 1808
  37. 1887.

    North Vietnamese troops entered this South Vietnamese city, marking the unofficial end to the Vietnam War in 1975.

    • AVinh
    • BDong Nam Bo
    • CNha Trang
    • DSaigon
    Answer: Saigon
  38. 1888.

    What was the name of the chemical that was dropped on Vietnam during the Vietnam war?

    • APhosgene
    • BAgent Orange
    • CHydrogen Cyanide
    • DMustard Gas
    Answer: Agent Orange
  39. 1889.

    This 1989 movie was about an injured Vietnam War veteran who became an anti-war protester.

    • ABorn on the Fourth of July
    • BCasualties of War
    • CFull Metal Jacket
    • DHamburger Hill
    Answer: Born on the Fourth of July
  40. 1890.

    What statement is true about John Paul Jones who fought in the American Revolutionary War?

    • AHe used guerrilla warfare against the British.
    • BHe was successful in naval warfare against the British.
    • CHe was able to get several Indian tribes to fight against the British.
    • DHe captured several British forts in Canada.
    Answer: He was successful in naval warfare against the British.
  41. 1891.

    The English Navigation Acts were a series of laws which restricted foreign shipping. Resentment against the Navigation Acts was a cause for which war?

    • AThe English Civil War
    • BThe Boer War
    • CThe Anglo-Berber War
    • DThe Anglo-Dutch Wars
    Answer: The Anglo-Dutch Wars
  42. 1892.

    During World War Two, General MacArthurs US forces, with help from Australian forces, methodically and skillfully drove the Japanese from the second largest island in the world. What is that island?

    • AAustralia
    • BNew Guinea
    • CSumatra
    • DLuzon
    Answer: New Guinea
  43. 1893.

    The Battle of Uji, the Battle of Dan-no-ura, and the Battle of Muroyama were all fought during this war.

    • AWars of Sengoku Period in Japan
    • BRusso-Japanese War
    • CFirst Sino-Japanese War
    • DGenpei War
    Answer: Genpei War
  44. 1894.

    Which top Nazi Leader, considered a possible successor of Hitler, chief of the Reich Main Security Office, and Reich governor of Bohemia and Moravia, was killed during Operation Anthropoid?

    • AHeinrich Himmler
    • BReinhard Heydrich
    • CMartin Bormann
    • DErnst Kaltenbrunner
    Answer: Reinhard Heydrich
  45. 1895.

    Although it looks a lot like the World War II bazooka, the US Army Javelin anti-armor weapon has this advantage over other weapons of its type.

    • AIt leaves no heat trail.
    • BIt is about 50% the cost of similar weapons.
    • CIt is only 50% the weight of similar weapons.
    • DIt uses much cheaper munitions.
    Answer: It leaves no heat trail.
  46. 1896.

    When did the Allies capture Tobruk during World War II?

    • A1941
    • B1942
    • C1939
    • D1943
    Answer: 1942
  47. 1897.

    The Gregorian calendar replaced the Julian over 400 year ago. Which religion is still using the Julian calendar?

    • AOrthodox Christianity
    • BJudaism
    • CHinduism
    • DIslam
    Answer: Orthodox Christianity
  48. 1898.

    Who was the first official casualty of the American Civil War?

    • APvt. Harry Cruble
    • BPvt. Stephen Lang
    • CPvt. Peter Hermit
    • DPvt. Daniel Hough
    Answer: Pvt. Daniel Hough
  49. 1899.

    This German general was nicknamed The Desert Fox due to the skillful military campaigns he waged in North Africa, during World War II.

    • AHermann Goring
    • BErwin Rommel
    • CGeorge Patton
    • DBernard Montgomery
    Answer: Erwin Rommel
  50. 1900.

    The American victory in this battle is often called the turning point of the Revolutionary War in the South.

    • ABattle of Camden
    • BBattle of Princeton
    • CBattle of Kings Mountain
    • DBattle of Charleston
    Answer: Battle of Kings Mountain

How to use these trivia questions

  • Warm-up. Open a lesson or meeting with 3–5 questions — enough to wake the room, short enough to keep the agenda.
  • Review game. Pick 10 questions on the topic you just taught and play them in teams; discuss every wrong answer.
  • Quiz night. Mix two or three topics, read each question twice, and give 20 seconds before revealing the answer.

Run them live

Want every person to answer on their own phone, with a timer and a live leaderboard? Use these questions in an EngageSlide Quiz with a live leaderboard — free to start.

Tick questions on any page — your set is kept while you browse (or take the first 10 here) — and they become ready-to-play slides. What is EngageSlide?

More question collections

Questions adapted from OpenTriviaQA (CC BY-SA 4.0), Open Trivia Database (CC BY-SA 4.0), MMLU (Hendrycks et al.) (MIT), edited for clarity. This collection may be reused under the same terms — see sources & licenses.