Discussly

Biology Trivia Questions for College Students — page 5

370 trivia questions with answers, college. Multiple-choice trivia with answers, sorted by topic and level. Reveal the answers below, pick one at random, or present them full-screen.

CollegeTriviaPage 5 of 8
  1. 201.

    A subunit of DNA and protein consisting of 134-base-pair long stretches of DNA surrounding a protein octomer is called (a)

    • Achromatin
    • Bsolenoid
    • Chistone
    • Dnucleosome
    Answer: nucleosome
  2. 202.

    RFLP analysis is a technique that

    • Auses hybridization to detect specific DNA restriction fragments in genomic DNA
    • Bmeasures the transfer frequency of genes during conjugation
    • Cis used to detect genetic variation at the protein level
    • Dis used to determine whether a gene is transcribed in specific cells
    Answer: uses hybridization to detect specific DNA restriction fragments in genomic DNA
  3. 203.

    An Hfr strain of E. coli contains:

    • Aa bacterial chromosome with the F factor inserted
    • Ba vector of yeast or bacterial origin which is used to make many copies of a particular DNA sequence
    • Ca bacterial chromosome with a human gene inserted
    • Da human chromosome with a transposable element inserted
    Answer: a bacterial chromosome with the F factor inserted
  4. 204.

    In the brain stem, pathways for:

    • Adiscriminative touch decussate in the pyramids.
    • Bnociception decussate in the medial lemniscus
    • Cskilled movements decussate in the medial lemniscus
    • Dskilled motor movements decussate in the pyramids.
    Answer: skilled motor movements decussate in the pyramids.
  5. 205.

    Which of the following controls body temperature, sleep, and appetite?

    • AAdrenal glands
    • BThalamus
    • CHypothalamus
    • DPancreas
    Answer: Hypothalamus
  6. 206.

    Which orbital wall is most likely to collapse in a 'blow out' fracture?

    • AThe floor
    • BThe medial wall
    • CThe lateral wall
    • DThe roof
    Answer: The floor
  7. 207.

    The major concentrations of proprioceptive receptors providing information about position of the TMJ are located in

    • Athe articular disc of the TMJ and the lateral pterygoid muscle.
    • Bthe capsule and ligaments of the TMJ and the medial pterygoid muscle.
    • Cthe capsule and ligaments of the TMJ and the lateral pterygoid muscle.
    • Dthe articular disc of the TMJ and the medial pterygoid muscle.
    Answer: the capsule and ligaments of the TMJ and the lateral pterygoid muscle.
  8. 208.

    The presence of homologous structures in two different organisms, such as the humerus in the front limb of a human and a bird, indicates that

    • Athe human and bird belong to a clade
    • Ba human's and bird's evolution is convergent
    • Cthe human and bird are polyphyletic species
    • Dthe human and bird developed by analogy
    Answer: the human and bird belong to a clade
  9. 209.

    Which of the following techniques could be used to demonstrate protein binding to specific DNA sequences?

    • ASouthern blot hybridization
    • BElectrophoretic mobility shift assay
    • CNorthern blot hybridization
    • DWestern blot hybridization
    Answer: Electrophoretic mobility shift assay
  10. 210.

    Which of the following organs removes bilirubin from the blood, manufactures plasma proteins, and is involved with the production of prothrombin and fibrinogen?

    • ALiver
    • BKidney
    • CSpleen
    • DGallbladder
    Answer: Liver
  11. 211.

    Cancer cells grown in culture are similar to normal cells grown in culture in that they

    • Aproliferate to the same cell density
    • Bdivide an indefinite number of times
    • Cdo not display contact inhibition
    • Drequire a surface for attachment in order to grow
    Answer: require a surface for attachment in order to grow
  12. 212.

    The crown of a very carious tooth suddenly fractures while the patient is standing eating at a take-away food outlet and a fragment is inhaled. It is more likely to enter the

    • Aleft lung because the left main bronchus is wider and more vertical than the right.
    • Bright lung or left lung because the two main bronchi are of equal size and at the same angulation.
    • Cright or left lung because there are no factors predisposing to the fragment going in one particular direction.
    • Dright lung because the right main bronchus is wider and more vertical than the left.
    Answer: right lung because the right main bronchus is wider and more vertical than the left.
  13. 213.

    Which of the following conditions is not caused by a mutation in FGFR3?

    • AAchondroplasia
    • BThanatophoric dysplasia
    • CWaardenburg syndrome
    • DCrouzon syndrome
    Answer: Waardenburg syndrome
  14. 214.

    The amino acid ornithine is regenerated during each turn of the urea cycle in a similar manner to which of the following participants in the citric acid cycle?

    • AFumarate
    • BCitrate
    • COxaloacetate
    • DSuccinate
    Answer: Oxaloacetate
  15. 215.

    Mutations that cause achondroplasia exert an effect which can be classified as:

    • Adominant negative.
    • Bhaploinsufficiency.
    • Cgain-of-function.
    • Dloss-of-function.
    Answer: gain-of-function.
  16. 216.

    Homeobox sequences

    • Aare present in the genome of many animal species
    • Brepresent integration sites for transposable elements
    • Cwere identified as the integration sites for bacterial viruses
    • Dare found in prokaryotes but not in eukaryotes
    Answer: are present in the genome of many animal species
  17. 217.

    The concept of punctuated equilibrium refers to

    • Apersistent predator-prey relationships in relatively stable environments
    • Becological succession arrested by sudden environmental changes, e.g., fire
    • Cbursts of speciation followed by relatively unchanging lineages
    • Doscillating ecological successional stages
    Answer: bursts of speciation followed by relatively unchanging lineages
  18. 218.

    Adaptations of plants to minimize water loss in environments with high temperatures include which of the following?

    • ANumerous stomata
    • BThin cuticles
    • CSpines instead of leaves
    • DLarge surface-to-volume ratios
    Answer: Spines instead of leaves
  19. 219.

    Which muscle is the most active during a right lateral excursion of the mandible?

    • ARight medial pterygoid muscle
    • BLeft medial pterygoid muscle
    • CLeft lateral pterygoid muscle
    • DRight lateral pterygoid muscle
    Answer: Left lateral pterygoid muscle
  20. 220.

    Which of the following sources makes the greatest contribution to the dry mass of organic matter that comprises an oak tree?

    • AWater that is taken up by the roots and carbon dioxide from the air
    • BEndosperm located in the cotyledons of the acorn
    • CMineral nutrients dissolved in groundwater that are taken up by the roots
    • DOrganic molecules from decaying matter in the soil that are taken up by the roots
    Answer: Water that is taken up by the roots and carbon dioxide from the air
  21. 221.

    Plasmid vectors for cloning

    • Ainclude centromeres to allow propagation in yeast
    • Bcan accommodate inserts of over 100 kilobases
    • Cgrow within bacteria, and are present in bacterial colonies on an agar plate
    • Dcan generally accommodate larger inserts than phage vectors can
    Answer: grow within bacteria, and are present in bacterial colonies on an agar plate
  22. 222.

    In fungi, cell walls are reinforced by which of the following?

    • ACollagen fibers
    • BSilica
    • CChitin
    • DLignin
    Answer: Chitin
  23. 223.

    Which of the following trisomy karyotypes has the mildest effect on human development?

    • A47,XY,+21
    • B47,XX,+13
    • C47,XXY
    • D47,XXX
    Answer: 47,XXX
  24. 224.

    Natural enemies have been implicated as a strong selective force for all of the following EXCEPT

    • Alekking behavior
    • Bmasting (synchronous fruiting)
    • Caposematic coloration
    • Dchemical defenses
    Answer: lekking behavior
  25. 225.

    Asp235Phe in a molecular report indicates that:

    • Aaspartic acid has been replaced by phenylalanine.
    • Bphenylalanine has been replaced by asparagine.
    • Casparagine has been replaced by phenylalanine.
    • Dphenylalanine has been replaced by aspartic acid.
    Answer: aspartic acid has been replaced by phenylalanine.
  26. 226.

    A patient has a fracture in which the radius is bent but not displaced, and the skin is intact. This type of fracture is known as which of the following?

    • AComplex, comminuted
    • BClosed, greenstick
    • CCompound, transverse
    • DOpen, spiral
    Answer: Closed, greenstick
  27. 227.

    Evidence that sea urchins are more closely related to frogs than they are to snails is that echinoderms and chordates share which of the following embryological features?

    • AEarly embryos are unable to compensate for missing cells.
    • BThe pore that forms the mouth develops after the pore that forms the anus.
    • CAn embryonic notochord disappears by the adult stage.
    • DLarvae undergo metamorphosis.
    Answer: The pore that forms the mouth develops after the pore that forms the anus.
  28. 228.

    Which of the following is encoded by the src oncogene and catalyzes the specific addition of phosphate groups to cellular proteins?

    • AProtein phosphatase
    • BG protein-linked receptor
    • CTyrosine kinase
    • DAdenylate cyclase
    Answer: Tyrosine kinase
  29. 229.

    Adequate serum levels of calcium are maintained in humans by the secretion of

    • Aparathyroid hormone
    • Bgrowth hormone
    • Cthyroxine
    • Dglucagon
    Answer: parathyroid hormone
  30. 230.

    The likelihood of an individual in a population carrying two specific alleles of a human DNA marker, each of which has a frequency of 0.2, will be:

    • A0.02
    • B0.32
    • C0.4
    • D0.08
    Answer: 0.08
  31. 231.

    Positional cloning refers to

    • Aisolating a gene by PCR using primers from another species
    • Bcloning a portion of a gene using PCR
    • Cmapping a gene to a chromosomal region and then identifying and cloning a genomic copy of the gene from the region
    • Dusing a selection procedure to clone a cDNA
    Answer: mapping a gene to a chromosomal region and then identifying and cloning a genomic copy of the gene from the region
  32. 232.

    A "dished face" profile is often associated with

    • Adefective development of the maxillary air sinus.
    • Ban enlarged frontal bone due to hydrocephaly.
    • Ca recessive maxilla due to failure of elongation of the cranial base.
    • Da protruding mandible due to reactivation of the condylar cartilage by acromegaly.
    Answer: a recessive maxilla due to failure of elongation of the cranial base.
  33. 233.

    A patient suffers a broken neck with damage to the spinal cord at the level of the sixth cervical vertebra.

    • ABreathing will be unaffected.
    • BIt is impossible to predict an effect on breathing.
    • CThey will be unable to breathe without life support.
    • DThey will only be able to breathe quietly.
    Answer: They will only be able to breathe quietly.
  34. 234.

    Which of the following statements concerning a sarcomere of a striated muscle (such as skeletal muscle) is correct?

    • AIn the relaxed position tropomyosin impedes myosin's access to the binding site of actin.
    • BEach myosin helical tail contains an actinbinding site and an ATP-hydrolyzing site.
    • CThe proteins troponin and tropomyosin constitute the thick and thin filaments, respectively.
    • DDuring contraction H zones become elongated.
    Answer: In the relaxed position tropomyosin impedes myosin's access to the binding site of actin.
  35. 235.

    Phalloidin is a toxin made by the death cap mushroom. The toxin binds to actin subunits and disrupts actin function. Which of the following structures would be most directly affected by phalloidin?

    • ACollagen fibers
    • BIntermediate filaments
    • CMicrofilaments
    • DMicrotubules
    Answer: Microfilaments
  36. 236.

    A successful infraorbital nerve block will produce anaesthesia of the

    • Amaxillary anterior teeth, their labial gingivae and the upper lip.
    • Bmaxillary anterior teeth and their labial gingivae.
    • Cmaxillary anterior teeth.
    • Dmaxillary anterior teeth, their labial gingivae, the upper lip and anterior hard palate.
    Answer: maxillary anterior teeth, their labial gingivae and the upper lip.
  37. 237.

    Mammals are homeostatic for all of the following EXCEPT

    • Ablood pH
    • Bbody temperature
    • Cblood glucose concentration
    • Dmetabolic rate
    Answer: metabolic rate
  38. 238.

    Which of the following muscles are derived from the first brachial arch?

    • AThe muscles of mastication, anterior and posterior bellies of digastric and geniohyoid
    • BThe muscles of mastication and anterior belly of digastric
    • CThe muscles of mastication
    • DThe muscles of mastication and anterior and posterior bellies of digastric
    Answer: The muscles of mastication and anterior belly of digastric
  39. 239.

    The seventh cranial nerve supplies

    • Amuscles of the lower lip.
    • Btaste buds on the posterior third of the tongue.
    • Cmuscles of the soft palate.
    • Dthe parotid salivary gland.
    Answer: muscles of the lower lip.
  40. 240.

    Mitochondria isolated and placed in a buffered solution with a low pH begin to manufacture ATP. Which of the following is the best explanation for the effect of low external pH?

    • AIt increases the OH- concentration in the mitochondria matrix.
    • BIt increases diffusion of H+ from the intermembrane space to the matrix.
    • CIt increases the acid concentration in the mitochondria matrix.
    • DIt increases the concentration of OH-, causing the mitochondria to pump H+ to the intermembrane space.
    Answer: It increases diffusion of H+ from the intermembrane space to the matrix.
  41. 241.

    Fungi participate in each of the following EXCEPT

    • Aassociation with humans to produce ringworm
    • Bphotosynthesis to produce glucose
    • Cassociation with the roots of plants to form mycorrhizae
    • Dfermentation to produce alcohol
    Answer: photosynthesis to produce glucose
  42. 242.

    All of the following statements about plant embryogenesis are correct EXCEPT:

    • AThe suspensor is derived from the basal cell.
    • BCotyledons are derived from the apical cell.
    • CShoot apical meristem formation occurs after seed formation.
    • DPrecursors of all three plant tissue systems are formed during embryogenesis.
    Answer: Shoot apical meristem formation occurs after seed formation.
  43. 243.

    Which of the following agents will induce polyploidy in a dividing eukaryote?

    • ATetracycline
    • BColchicine
    • CPuromycin
    • DPenicillin
    Answer: Colchicine
  44. 244.

    Which of the following would increase the rate at which a gas diffuses between the alveoli of the lung and the blood within a pulmonary capillary?

    • ADecreasing the partial pressure gradient of the gas
    • BDecreasing the solubility of the gas in water
    • CDecreasing the rate of blood flow through the pulmonary capillary
    • DIncreasing the total surface area available for diffusion
    Answer: Increasing the total surface area available for diffusion
  45. 245.

    The target of digestion of a nucleosome dimer to nucleosome monomers by DNase is

    • Athe nucleosome core
    • Bhistones H2A, H2B, H3, and H4
    • Cthe H1 histone
    • Dlinker DNA
    Answer: linker DNA
  46. 246.

    The auditory tube

    • Ais opened by the action of levator veli palatini.
    • Bis derived from the second pharyngeal pouch.
    • Cconnects the inner ear and nasopharynx.
    • Dis closed by the action of tensor veli palatini.
    Answer: is opened by the action of levator veli palatini.
  47. 247.

    In order for the Hardy-Weinberg law to operate with respect to a population of organisms, each of the following conditions must be met EXCEPT:

    • AMatings are random.
    • BNatural selection does not take place.
    • CGenes are exchanged with other populations.
    • DPopulation size is large.
    Answer: Genes are exchanged with other populations.
  48. 248.

    Twin studies in humans are useful because

    • Athey allow genetic as opposed to environmental influences on variation in a trait to be estimated
    • Bthey allow improved expression of genes
    • Ctwins have a greater likelihood of being heterozygous
    • Dcloning of genes is facilitated by the presence of extra copies
    Answer: they allow genetic as opposed to environmental influences on variation in a trait to be estimated
  49. 249.

    Which is a characteristic unique to angiosperms?

    • AWind-borne pollen
    • BA dominant sporophyte life cycle
    • CDouble fertilization
    • DAlteration of generations
    Answer: Double fertilization
  50. 250.

    When an emergency opening into the airway is required, the cricothyroid membrane should be pierced immediately

    • Ainferior to the thyroid cartilage.
    • Binferior to the cricoid cartilage.
    • Csuperior to the thyroid isthmus.
    • Dsuperior to the thyroid cartilage.
    Answer: inferior to the thyroid cartilage.

How to use these trivia questions

  • Warm-up. Open a lesson or meeting with 3–5 questions — enough to wake the room, short enough to keep the agenda.
  • Review game. Pick 10 questions on the topic you just taught and play them in teams; discuss every wrong answer.
  • Quiz night. Mix two or three topics, read each question twice, and give 20 seconds before revealing the answer.

Run them live

Want every person to answer on their own phone, with a timer and a live leaderboard? Use these questions in an EngageSlide Quiz with a live leaderboard — free to start.

Tick questions on any page — your set is kept while you browse (or take the first 10 here) — and they become ready-to-play slides. What is EngageSlide?

More question collections

Questions adapted from MMLU (Hendrycks et al.) (MIT), edited for clarity. This collection may be reused under the same terms — see sources & licenses.