Discussly

World Culture Trivia Questions — page 69

4,088 trivia questions with answers, all ages. Multiple-choice trivia with answers, sorted by topic and level. Reveal the answers below, pick one at random, or present them full-screen.

All agesTriviaPage 69 of 82
  1. 3401.

    Prague is the capital of the Czech Republic. Bratislava is the capital of the Slovak Republic. Which city used to be the capital of Czechoslovakia?

    • ABratislava
    • BBudapest
    • CBrno
    • DPrague
    Answer: Prague
  2. 3402.

    This U.S. president, who served non-consecutive terms, was born in New Jersey.

    • AWarren G. Harding
    • BJames Garfield
    • CChester A. Arthur
    • DGrover Cleveland
    Answer: Grover Cleveland
  3. 3403.

    Why did George Washington not sign the U.S. Declaration of Independence?

    • AHe didn't approve of the wording of the Declaration.
    • BHe favored reconciliation with Great Britain.
    • CHe was commanding the Continental Army at that time.
    • DHe had retired to Mount Vernon.
    Answer: He was commanding the Continental Army at that time.
  4. 3404.

    The players of which of these baseball teams do NOT wear green uniforms on St. Patricks Day?

    • ANew York Yankees
    • BSt. Louis Cardinals
    • CPittsburgh Pirates
    • DBoston Red Sox
    Answer: Pittsburgh Pirates
  5. 3405.

    Which of the following is not an actual city in Nicaragua?

    • ALeon
    • BMatagalpa
    • CMasaya
    • DTegucigalpa
    Answer: Tegucigalpa
  6. 3406.

    Children in Michigan are taught to remember this word in order to easily recall all of Michigans great lakes.

    • AH.O.M.E.S.
    • BM.E.L.V.I.N.
    • CS.M.E.L.L.
    • DH.O.M.I.E.
    Answer: H.O.M.E.S.
  7. 3407.

    What is notable about the Anichkov bridge on Nevsky Prospekt in St Petersburg?

    • AIt carries a plaque commemorating the fact that Rasputins body was recovered from the canal at this spot in 1916.
    • BIt is the oldest bridge in St Petersburg.
    • CIt carries four magnificent bronze statues of horses.
    • DIt can be drawn up at night to allow ship traffic to pass along the canal it spans.
    Answer: It carries four magnificent bronze statues of horses.
  8. 3408.

    What does the term heat of fusion refer to in ice melting?

    • AThe temperature range at which ice forms
    • BThe temperature range at which the ice melts
    • CThe amount of energy released when forming hydrogen bonds in the transition from water to ice
    • DThe amount of energy consumed in breaking hydrogen bonds in the transition from ice to water
    Answer: The amount of energy consumed in breaking hydrogen bonds in the transition from ice to water
  9. 3409.

    How many workers were recruited to build the Taj Mahal?

    • Aabout 1 million workers
    • Babout 20,000 workers
    • Cabout 4 million workers
    • Dabout 10,000 workers
    Answer: about 20,000 workers
  10. 3410.

    If you are in Sacramento, the capital of this western state, you are within a days drive to beautiful beaches, high mountains with famous national parks, and one of the deepest, most picturesque lakes in the world.

    • AWashington
    • BCalifornia
    • CUtah
    • DArizona
    Answer: California
  11. 3411.

    On Halloween, children go door-to-door and yell trick-or-threat. However, in Scotland it is likely to hear children saying this.

    • AI can smell something sweet around here.
    • BGive me your money!
    • CMy eyes are blue, your house is too, my baskets green, may I have my Halloween.
    • DThe sky is blue, the grass is green, may we have our Halloween.
    Answer: The sky is blue, the grass is green, may we have our Halloween.
  12. 3412.

    He was the first person involved in the automobile industry to win Time magazines title Man (or Person) of the Year.

    • AHenry Ford
    • BOtto Benz
    • CGottlieb Daimler
    • DWalter Percy Chrysler
    Answer: Walter Percy Chrysler
  13. 3413.

    Nacelle, a French word meaning small boat, refers to what in aviation?

    • Aa major part of the hydraulic system of the aircraft
    • Ba covered housing for the aircraft engines
    • Cthe nose of the aircraft
    • Dthe middle part of the aircraft
    Answer: a covered housing for the aircraft engines
  14. 3414.

    In which US state would you find these cities: Alexis, Alhambra, Amboy, Argenta, Ashley, Zeigler, Zion, Wauconda?

    • AIowa
    • BIllinois
    • CNew Jersey
    • DIndiana
    Answer: Illinois
  15. 3415.

    A suburb of Edinburgh, this is the seat of the Scottish Parliament, and the British Queens official residence in Scotland.

    • AHollyrood
    • BHolyrood
    • CHollywood
    • DHolyhead
    Answer: Holyrood
  16. 3416.

    Turducken is sometimes served in place of the Thanksgiving turkey. Do you know what it is?

    • AA deep fried turkey
    • BWhite cabbage fermented by Lactobacillus bacteria
    • CA pig stuffed with vegetables
    • DA turkey stuffed with a duck stuffed with a chicken
    Answer: A turkey stuffed with a duck stuffed with a chicken
  17. 3417.

    Most people have heard about the Yellow river in China. But where is the Green River?

    • AIts a tributary of the Colorado river.
    • BIt does not exist.
    • CIt is located in Greenland.
    • DIt is Irelands second longest river.
    Answer: Its a tributary of the Colorado river.
  18. 3418.

    What are petroglyphs?

    • ARock carvings made by Navajo people
    • BRock carvings made by Iroquois people
    • CRock carvings made by the Anasazi
    • DRock carvings made by Sioux and Cheyenne people
    Answer: Rock carvings made by the Anasazi
  19. 3419.

    What was PLUTO?

    • APipe-Line Under the Ocean
    • BA project in which trials were performed only one week after the first meeting
    • CA project designed to lay pipeline across the English Channel
    • DAll three answers are correct.
    Answer: All three answers are correct.
  20. 3420.

    Which beverage was advertised with the phrase Its the real thing?

    • ASprite
    • BCoca Cola
    • C7 Up
    • DAW Root Beer
    Answer: Coca Cola
  21. 3421.

    This is the only school to win the NCAA basketball Championship and the NIT basketball tournaments in the same year.

    • AKentucky
    • BCity College of New York
    • CDuke
    • DUCLA
    Answer: City College of New York
  22. 3422.

    Columbus discovered the Americas in 1492, and is rewarded with this midwestern state naming its capital after him.

    • ASouth Carolina
    • BNorth Carolina
    • COhio
    • DGeorgia
    Answer: Ohio
  23. 3423.

    When did Ohio become a state?

    • ANovember 3, 1815
    • BMarch 1, 1803
    • CDecember 12, 1859
    • DSeptember 14, 1825
    Answer: March 1, 1803
  24. 3424.

    Switzerland has borders with France, Germany, Italy, Austria and which other country?

    • ALuxembourg
    • BCzech Republic
    • CLiechtenstein
    • DSlovenia
    Answer: Liechtenstein
  25. 3425.

    This pejorative term is used to describe some PR practitioners and press agents.

    • ASpinsters
    • BPropaganda Doctors
    • CLiars on Wheels
    • DSpin Doctors
    Answer: Spin Doctors
  26. 3426.

    In which Baltic country will you find the city of Kaunas?

    • ALatvia
    • BEstonia
    • CLithuania
    • DPoland
    Answer: Lithuania
  27. 3427.

    This company which produces automobiles, motorbikes and wheelchairs was founded in 1909. Models of cars include Jimny and Grand Vitara.

    • ASuzuki
    • BCitroen
    • CKia
    • DDaewoo
    Answer: Suzuki
  28. 3428.

    What is the largest U.S. state capital that is not the largest city in its state?

    • AAtlanta
    • BPhoenix
    • CBoston
    • DAustin
    Answer: Austin
  29. 3429.

    What Academy Award and Grammy Award-winning song expresses the Native American belief that the earth is a living entity and people are connected to everything in nature?

    • AAmazing Grace
    • BLook to Your Path
    • CInto the West
    • DColors of the Wind
    Answer: Colors of the Wind
  30. 3430.

    Unpainted area with what shape do geisha traditionally leave on their nape when applying their makeup?

    • AO-shaped
    • BW-shaped
    • CB-shaped
    • DHeart-shaped
    Answer: W-shaped
  31. 3431.

    Although it is a leading automobile maker, what else does Toyota Motor Corporation produce beside automobiles?

    • ATelevision sets and medical X-ray equipment
    • BTextbooks and school supplies
    • CLooms and sewing machines
    • DFurniture and mother-in-laws
    Answer: Looms and sewing machines
  32. 3432.

    This is the longest river on Earth.

    • AAmazon
    • BGang
    • CDanube
    • DNile
    Answer: Nile
  33. 3433.

    How is the residence of the Bishtop of Rome, the Prope, referred to?

    • AHoly Palace
    • BHeaven Palace
    • CApostolic Palace
    • DNone of thee
    Answer: Apostolic Palace
  34. 3434.

    What is the name of Ebenezer Scrooges underpaid clerk?

    • ATiny Tim
    • BBob Cratchit
    • CBob Marlow
    • DJacob Marley
    Answer: Bob Cratchit
  35. 3435.

    What large feline is the national animal of Romania?

    • ALynx
    • BPuma
    • CLeopard
    • DLion
    Answer: Lynx
  36. 3436.

    All of the 80 or so students at this college spend half their sophmore years in Rome,Italy. Which school is this?

    • AVisari College
    • BSienna College
    • CBloomton College
    • DThomas More College
    Answer: Thomas More College
  37. 3437.

    What is the highest point in New York City?

    • ATowers Hill - Queens
    • BLong Hill; Bennett Park - Manhattan
    • CFieldston Hill - Bronx
    • DTodt Hill - Staten island
    Answer: Todt Hill - Staten island
  38. 3438.

    The Syng inkstand used to sign the United States Declaration of Independence, was also used in the signing of what other important US document?

    • AThe Declaration of Arms
    • BThe First Thanksgiving Proclamation
    • CThe United States Constitution
    • DThe Virginia Declaration of Rights
    Answer: The United States Constitution
  39. 3439.

    What small country is located entirely within the territory of the Republic of South Africa?

    • AZimbabwe
    • BLesotho
    • CNamibia
    • DSwaziland
    Answer: Lesotho
  40. 3440.

    Paricutín is the youngest mountain on Earth. It is an active volcano and was formed from lava and ash as early as February 20, 1943. It is located in this country.

    • AEquador
    • BPeru
    • CBrazil
    • DMexico
    Answer: Mexico
  41. 3441.

    What type of meal is the Idli, which is very popular in South India?

    • ABaked chicken
    • BAn appetizer
    • CA soup
    • DA cake
    Answer: A cake
  42. 3442.

    On what continent is the Great Victoria Desert located?

    • ASouth America
    • BAustralia
    • CNorth America
    • DAfrica
    Answer: Australia
  43. 3443.

    What is the color of the national flag of Taiwan?

    • AWhite
    • BRed
    • CYellow
    • DGreen
    Answer: Red
  44. 3444.

    Did the Titanic have any sister ships?

    • AYes
    • BNo
    Answer: Yes
  45. 3445.

    What sea does Bulgaria border to the east?

    • AMediterranean Sea
    • BAdriatic Sea
    • CBlack Sea
    • DAegean Sea
    Answer: Black Sea
  46. 3446.

    Fifteen days after the signing of the Declaration, the Congress ordered a copy to be engrossed for the delegates of the colonies to sign. Who was the first person to sign this copy?

    • AThomas Jefferson
    • BJohn Hancock
    • CBenjamin Franklin
    • DJohn Adams
    Answer: John Hancock
  47. 3447.

    If you had $500 bill, up to what year could you have used it?

    • A1989
    • B1953
    • C1969
    • D1941
    Answer: 1969
  48. 3448.

    After multiple agreements between 1772 and 1795, Russia, Prussia, and Austria divided this central European country among themselves. It finally regained its independence in 1918.

    • ASlovakia
    • BPoland
    • CBelarus
    • DGermany
    Answer: Poland
  49. 3449.

    Who is the first president of the 1st Philippine Republic?

    • AManuel Quezon
    • BGloria Arroyo
    • CEmilio Aguinaldo
    • DSergio Osmeña
    Answer: Emilio Aguinaldo
  50. 3450.

    Which Turkish town is home to the odd-looking rock formations called fairy chimneys?

    • AIzmir
    • BBursa
    • CCappadocia
    • DIstanbul
    Answer: Cappadocia

How to use these trivia questions

  • Warm-up. Open a lesson or meeting with 3–5 questions — enough to wake the room, short enough to keep the agenda.
  • Review game. Pick 10 questions on the topic you just taught and play them in teams; discuss every wrong answer.
  • Quiz night. Mix two or three topics, read each question twice, and give 20 seconds before revealing the answer.

Run them live

Want every person to answer on their own phone, with a timer and a live leaderboard? Use these questions in an EngageSlide Quiz with a live leaderboard — free to start.

Tick questions on any page — your set is kept while you browse (or take the first 10 here) — and they become ready-to-play slides. What is EngageSlide?

More question collections

Questions adapted from OpenTriviaQA (CC BY-SA 4.0), edited for clarity. This collection may be reused under the same terms — see sources & licenses.