Discussly

True or False Questions — page 82

11,658 true or false questions with answers, all ages. Quick statements to judge true or false — great for fast rounds. Reveal the answers below, pick one at random, or present them full-screen.

All agesTrue or FalsePage 82 of 234
  1. 4051.

    Some of Willa Cathers novels deal with frontier life on the Great Plains.

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True
  2. 4052.

    Is there a relationship between molecular weight and diffusion rate?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Graham's law states that the rate of diffusion or of effusion of a gas is inversely proportional to the square root of its molecular weight. Thus, if the molecular weight of one gas is four times that of another, it would diffuse through a porous plug or escape through a small pinhole in a vessel at half the rate of the other (heavier gases diffuse more slowly).

  3. 4053.

    Was there a Ronaldo who played for Brazil?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Ronaldo played for Brazil in 98 matches, scoring 62 goals, and is the second-highest goalscorer for his national team, trailing only Pelé. At age 17, Ronaldo was the youngest member of the Brazilian squad that won the 1994 FIFA World Cup.

  4. 4054.

    Does the AMA recognize alcoholism as a disease?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The American Medical Association (AMA) declared that alcoholism was an illness in 1956. In 1991, the AMA further endorsed the dual classification of alcoholism by the International Classification of Diseases under both psychiatric and medical sections.

  5. 4055.

    Is Woody Harrelson in the new Planet of the Apes movie?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    War for the Planet of the Apes is a 2017 American epic science fiction action drama film directed by Matt Reeves and written by Mark Bomback and Reeves. A sequel to Rise of the Planet of the Apes (2011) and Dawn of the Planet of the Apes (2014), it is the third installment in the Planet of the Apes reboot series.

  6. 4056.

    Does the girl die in My Sister's Keeper?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    During the hearing, Jesse reveals that Anna is actually acting under Kate's instruction; Kate, not wanting to live any longer, had persuaded Anna to refuse to donate her kidney. Anna had wanted to give Kate her kidney and had been upset at Kate's decision.

  7. 4057.

    Can you have more than one wife in the USA?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Polygamy is the act or condition of a person marrying another person while still being lawfully married to another spouse. As this is the very definition of bigamy, it is illegal in the United States.

  8. 4058.

    Can a U.S.-born citizen have dual citizenship?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Based on the U.S. Department of State regulation on dual citizenship (7 FAM 082), the Supreme Court of the United States has stated that dual citizenship is a ``status long recognized in the law'' and that ``a person may have and exercise rights of nationality in two countries and be subject to the responsibilities of both.

  9. 4059.

    Does a Sikh have to wear a turban?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Wearing turbans is common among Sikhs, including women. The headgear also serves as a religious observance, including among Shia Muslims, who regard turban-wearing as Sunnah Mu'akkadah (confirmed tradition).

  10. 4060.

    Can you eat the rind of Port Salut?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    In 1873, the head of the abbey came to an agreement with a Parisian cheese-seller granting exclusive rights of distribution, and the cheese soon became popular. The abbey sought trade protection, and eventually (in 1959), sold the rights to a major creamery.

  11. 4061.

    Is the lieutenant governor also a member of the Texas House of Representatives?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The Lieutenant Governor is an ex officio member of several statutory bodies. These include the Legislative Budget Board, the Legislative Council, the Legislative Audit Committee, the Legislative Board and Legislative Council, which have considerable sway over state programs, the budget and policy.

  12. 4062.

    Are pumas, cougars, and mountain lions the same animal?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The cougar (Puma concolor), also commonly known as the mountain lion, puma, panther, or catamount, is a large felid of the subfamily Felinae native to the Americas. Its range, from the Canadian Yukon to the southern Andes of South America, is the greatest of any large wild terrestrial mammal in the Western Hemisphere.

  13. 4063.

    Is mount and balance the same as alignment?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Tires are balanced in factories and repair shops by two methods: static balancers and dynamic balancers. Tires with high unbalance forces are downgraded or rejected.

  14. 4064.

    Is the Mercedes A-Class front-wheel drive?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The A-Class is a front wheel drive car and features traction control (ASR) as standard, as well as electronic stability control and anti-lock brakes (ABS).

  15. 4065.

    Can the heart be on the right side of the body?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Dextrocardia (from Latin dexter, meaning ``right,'' and Greek kardia, meaning ``heart'') is a rare congenital condition in which the apex of the heart is located on the right side of the body. There are two main types of dextrocardia: dextrocardia of embryonic arrest (also known as isolated dextrocardia ) and dextrocardia situs inversus.

  16. 4066.

    Is the movie The Rock based on a true story?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The Rock is a 1996 American action thriller film directed by Michael Bay, produced by Don Simpson and Jerry Bruckheimer, and written by David Weisberg and Douglas S. Cook.

  17. 4067.

    Has Ecuador ever been in the World Cup?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The Ecuadorian national football team has appeared at three FIFA World Cups, the world's premier football tournament for national football teams. Ecuador's first participation in the World Cup was in 2002.

  18. 4068.

    Are nucleotides the building blocks of DNA and RNA?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Nucleotides are organic molecules that serve as the monomer units for forming the nucleic acid polymers deoxyribonucleic acid (DNA) and ribonucleic acid (RNA), both of which are essential biomolecules within all life-forms on Earth. Nucleotides are the building blocks of nucleic acids; they are composed of three subunit molecules: a nitrogenous base, a five-carbon sugar (ribose or deoxyribose), an

  19. 4069.

    Is a credit hour the same as a semester hour?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    In a college or university in the United States, students generally receive credit hours based on the number of ``contact hours'' per week in class, for one term; more well known as Semester Credit Hours. A contact hour includes any lecture or lab time when the professor is teaching the student or coaching the student while they apply the course information to an activity.

  20. 4070.

    When you cry in space, your tears stick to your face.

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True
  21. 4071.

    Does the Georgia Aquarium still have whale sharks?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The Aquarium's notable specimens include whale sharks, beluga whales, California sea lions, bottlenose dolphins, and manta rays.

  22. 4072.

    Do polar bears live in the Arctic Circle?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The polar bear (Ursus maritimus) is a hypercarnivorous bear whose native range lies largely within the Arctic Circle, encompassing the Arctic Ocean, its surrounding seas and surrounding land masses. It is a large bear, approximately the same size as the omnivorous Kodiak bear (Ursus arctos middendorffi).

  23. 4073.

    Was the Byzantine Empire a continuation of the Roman Empire?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The Byzantine Empire, also referred to as the Eastern Roman Empire, was the continuation of the Roman Empire in the East during Late Antiquity and the Middle Ages, when its capital city was Constantinople (modern-day Istanbul, which had been founded as Byzantium). It survived the fragmentation and fall of the Western Roman Empire in the 5th century AD and continued to exist for an additional thous

  24. 4074.

    Does Smeagol die in The Lord of the Rings?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The Ring, which Gollum referred to as ``my precious'' or ``precious'', extended his life far beyond natural limits. Centuries of the Ring's influence twisted Gollum's body and mind, and, by the time of the novels, he ``loved and hated (the Ring), just as he loved and hated himself.'' Throughout the story, Gollum was torn between his lust for the Ring and his desire to be free of it.

  25. 4075.

    Is Japanese black garlic supposed to be mushy?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Black garlic can be eaten alone, on bread, or used in soups, sauces, crushed into a mayonnaise or simply tossed into a vegetable dish. A vinaigrette can be made with black garlic, sherry vinegar, soy, a neutral oil, and Dijon mustard.

  26. 4076.

    Was Cape Fear based on a true story?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The film was adapted by Wesley Strick from the original screenplay by James R. Webb, which was an adaptation from the novel The Executioners by John D.

  27. 4077.

    Is the movie Big Fish based on a book?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Big Fish: A Novel of Mythic Proportions is a 1998 novel by Daniel Wallace. It was adapted into a film, Big Fish, in 2003 by Tim Burton.

  28. 4078.

    Can you go through the middle in Trivial Pursuit?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    During the game, players move their playing pieces around a track which is shaped like a wheel with six spokes. This track is divided into spaces of different colors, and the center of the board is a hexagonal ``hub'' space.

  29. 4079.

    Does Minnesota have the stand-your-ground law?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The states that have legislatively adopted stand-your-ground laws are Alabama, Alaska, Arizona, Florida, Georgia, Idaho, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Louisiana, Michigan, Mississippi, Missouri, Montana, Nevada, New Hampshire, North Carolina, Oklahoma, Pennsylvania, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Texas, Utah, West Virginia, and Wyoming.

  30. 4080.

    Does the United States have an official language?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Many languages are spoken, or historically have been spoken, in the United States. Today over 350 languages are used by the U.S.

  31. 4081.

    Is Northern Ireland a part of the United Kingdom?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Northern Ireland ( listen); Ulster-Scots: Norlin Airlann) is a part of the United Kingdom in the north-east of the island of Ireland, variously described as a country, province or region. Northern Ireland shares a border to the south and west with the Republic of Ireland.

  32. 4082.

    Is Harry Styles' song Sign of the Times a remake?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    ``Sign of the Times'' is the debut solo single by English singer and songwriter Harry Styles for his self-titled debut studio album. It is his first single outside of the boy band One Direction.

  33. 4083.

    Is it possible to have 5 wisdom teeth?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    A wisdom tooth or third molar is one of the three molars per quadrant of the human dentition. It is the most posterior of the three.

  34. 4084.

    Has the Jamaican bobsled team ever won a gold medal?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The Jamaican national bobsleigh team represents Jamaica in international bobsledding competitions. The team first gained fame during their debut in the 1988 Winter Olympic Games four-man bobsled in Calgary, Alberta, where they were seen as underdogs as they represented a tropical nation in a winter sport.

  35. 4085.

    Is there a way to grow more crops from the same land?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Agronomists describe the benefits to yield in rotated crops as ``The Rotation Effect''. There are many found benefits of rotation systems: however, there is no specific scientific basis for the sometimes 10-25% yield increase in a crop grown in rotation versus monoculture.

  36. 4086.

    Is there a bat cave in Bat Cave, NC?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The community was named after the nearby cave which is inhabited by several species of bats, on Bluerock Mountain (sometimes referred to as Bat Cave Mountain). It is the largest known granite fissure cave in North America and is a protected area, not open to the public.

  37. 4087.

    Is there a difference between dynamite and TNT?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    In actuality, aside from both being high explosives, TNT and Dynamite have very little in common: TNT is a 2nd generation castable explosive adopted by the military a full sixty years after Dynamite, which is a 1st generation phlegmatized explosive primarily intended for civilian earthmoving. TNT has never been popular or widespread in civilian earthmoving, as it is considerably more expensive and

  38. 4088.

    Can you break someone's wrist by twisting it?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    A properly executed lock of this type does not apply torque to the wrist itself. In practice, the bones of the forearm and, eventually, the shoulder are the focus of the lock.

  39. 4089.

    Is Playa del Carmen on the Gulf of Mexico?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Playa del Carmen (Spanish pronunciation: ('plaʝa ðel 'karmen)) is a city located along the Caribbean Sea in the municipality of Solidaridad, in the state of Quintana Roo, Mexico. It is a popular tourist area in eastern Mexico.

  40. 4090.

    Is there a cemetery at the Naval Academy?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The United States Naval Academy Cemetery and Columbarium is a cemetery at the United States Naval Academy in Annapolis, Maryland.

  41. 4091.

    Is there a queen in an ant colony?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    A queen ant (formally known as a gyne) is an adult, reproducing female ant in an ant colony; generally she will be the mother of all the other ants in that colony. Some female ants, such as Cataglyphis cursor, do not need to mate to produce offspring, reproducing through asexual parthenogenesis or cloning, and all of those offspring will be female.

  42. 4092.

    Is it legal to break out of prison in Germany?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    In Mexico, Belgium, Germany and Austria, the philosophy of the law holds that it is human nature to want to escape. In those countries, escapees who do not break any other laws are not charged for anything and no extra time is added to their sentence.

  43. 4093.

    Were any Japanese planes shot down at Pearl Harbor?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The attack commenced at 7:48 a.m. Hawaiian Time (18:18 GMT).

  44. 4094.

    Is Stella the mother on How I Met Your Mother?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Ted has dated many people and been in several long-term relationships. Ted has an on-again, off-again relationship with Robin.

  45. 4095.

    Are G major and E minor the same?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    For example, G major and E minor both have a single sharp in their key signature at F♯; therefore, E minor is the relative minor of G major, and conversely G major is the relative major of E minor. The tonic of the relative minor is the sixth scale degree of the major scale, while the tonic of the relative major is the third degree of the minor scale.

  46. 4096.

    Is American Airlines part of the Star Alliance group?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Following this string of expansions, 2014 opened with two major departures through mergers. First, Brazilian carrier TAM Airlines merged with LAN Airlines to become LATAM Airlines Group, leaving the alliance without a presence in the world's fifth-largest country.

  47. 4097.

    According to the legends, Merovingians are descendants of the Trojans or of a five-headed sea monster known as the Quinotaur.

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True
  48. 4098.

    Is there men's ice hockey in the Olympics?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Twelve teams competed in the men's tournament, which was to be held from 14 to 25 February, while eight teams competed in the women's tournament, from 10 to 22 February. In a historic deal, the women's tournament featured a combined Korean team with an expanded roster.

  49. 4099.

    Is there a difference between E-ZPass and Express E-ZPass?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Most E‐ZPass lanes are converted manual toll lanes and must have fairly low speed limits for safety reasons is typical), so that E‐ZPass vehicles can merge safely with vehicles that stopped to pay a cash toll and, in some cases, to allow toll workers to safely cross the E‐ZPass lanes to reach booths accepting cash payments. In some areas, however (typically recently built or retrofitted facilities

  50. 4100.

    Are there any states that allow smoking in restaurants?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    As of July 2018, 13 states have not enacted any general statewide ban on smoking in workplaces and/or bars and/or restaurants: Alabama, Arkansas, Georgia, Kentucky, Mississippi, Missouri, Oklahoma, South Carolina, Tennessee, Texas, Virginia, West Virginia, and Wyoming. Instead, laws in most of these states (see individual state listings below for further information) require proprietors of certain

How to use these true or false questions

  • Stand up / sit down. Read a statement: stand for true, sit for false. Zero prep, everyone moves.
  • Explain the why. After each reveal, ask one person to explain why it is true or false — the discussion is the learning.
  • Speed round. Ten statements, five seconds each. Keep score on the board.

Run them live

Want every person to answer on their own phone, with a timer and a live leaderboard? Use these questions in an EngageSlide True or False quiz — free to start.

Tick questions on any page — your set is kept while you browse (or take the first 10 here) — and they become ready-to-play slides. What is EngageSlide?

More question collections

Questions adapted from BoolQ (Google Research) (CC BY-SA 3.0), OpenTriviaQA (CC BY-SA 4.0), Open Trivia Database (CC BY-SA 4.0), edited for clarity. This collection may be reused under the same terms — see sources & licenses.