Discussly

True or False Questions — page 215

11,658 true or false questions with answers, all ages. Quick statements to judge true or false — great for fast rounds. Reveal the answers below, pick one at random, or present them full-screen.

All agesTrue or FalsePage 215 of 234
  1. 10701.

    Does the dorsal root ganglion carry sensory input?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    A dorsal root ganglion (or spinal ganglion) (also known as a posterior root ganglion), is a cluster of neurons (a ganglion) in a dorsal root of a spinal nerve. The cell bodies of sensory neurons known as first-order neurons are located in the dorsal root ganglia.

  2. 10702.

    Can a US president serve more than two non-consecutive terms?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Section 1. No person shall be elected to the office of the President more than twice, and no person who has held the office of President, or acted as President, for more than two years of a term to which some other person was elected President shall be elected to the office of the President more than once.

  3. 10703.

    Is Guillain-Barré syndrome a lower motor neuron disease?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Most common causes of lower motor neuron injuries are trauma to peripheral nerves that serve the axons -- a virus that selectively attacks ventral horn cells. Disuse atrophy of the muscle occurs i.e., shrinkage of muscle fibre finally replaced by fibrous tissue (fibrous muscle) Other causes include Guillain--Barré syndrome, C.

  4. 10704.

    Is an NJ license an enhanced driver's license?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Enhanced Driver's Licenses are available to U.S. citizens who reside in the states of Michigan, Minnesota, New York, Vermont, and Washington.

  5. 10705.

    Does the Texas flag fly at the same height as the American flag?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The flag is required by law to be displayed on or near the main administration building of each state institution during each state or national holiday, and on any special occasion of historical significance, permanently above both doors of the Texas State Capitol, alone at the north door, and under the U.S. flag at the south door, with the exception being if the flags are at half mast or if the P

  6. 10706.

    Does the Waterloo and City line run on a Sunday?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The Waterloo & City line (colloquially known as The Drain) is a London Underground line that runs between Waterloo and Bank with no intermediate stops. Its primary traffic consists of commuters from south-west London, Surrey and Hampshire arriving at Waterloo main line station and travelling forward to the City of London financial district, and for this reason the line does not normally operate on

  7. 10707.

    Is there a glacier at Glacier National Park?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    There are at least 35 named glaciers in Glacier National Park (U.S.). In 1850, the area now comprising the national park had 150 glaciers.

  8. 10708.

    Are The Da Vinci Code and Inferno connected?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Inferno is a 2016 American mystery thriller film directed by Ron Howard and written by David Koepp, based on the 2013 novel of the same name by Dan Brown. The film is the sequel to The Da Vinci Code (2006) and Angels & Demons (2009), and is the third installment in the Robert Langdon film series.

  9. 10709.

    Is per capita income a true index of economic development?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Per capita income is often used to measure an area's average income. This is used to see the wealth of the population with those of others.

  10. 10710.

    Is the Universal Declaration of Human Rights a legally binding document?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    International human rights instruments are treaties and other international documents relevant to international human rights law and the protection of human rights in general. They can be classified into two categories: declarations, adopted by bodies such as the United Nations General Assembly, which are not legally binding although they may be politically so as soft law; and conventions, which a

  11. 10711.

    Is Harry Potter World part of Universal Studios Hollywood?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The Wizarding World of Harry Potter is a themed area at Universal Studios Hollywood theme park near Los Angeles, California. The area is themed to the Harry Potter media franchise, adapting elements from the film series and novels by J.K.

  12. 10712.

    Can a statutory declaration be used as evidence?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Statutory declarations are commonly used to allow a person to declare something to be true for the purposes of satisfying some legal requirement or regulation when no other evidence is available. They are thus similar to affidavits (which are made on oath).

  13. 10713.

    Can you boil water hotter than 212 degrees?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Superheated water is liquid water under pressure at temperatures between the usual boiling point, 100 °C (212 °F) and the critical temperature, 374 °C (705 °F). It is also known as ``subcritical water'' or ``pressurized hot water.'' Superheated water is stable because of overpressure that raises the boiling point, or by heating it in a sealed vessel with a headspace, where the liquid water is in e

  14. 10714.

    Do all arteries carry blood away from the heart?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    An artery (plural arteries) (from Greek ἀρτηρία (artēria), meaning 'windpipe, artery') is a blood vessel that takes blood away from the heart to all parts of the body (tissues, lungs, etc). Most arteries carry oxygenated blood; the two exceptions are the pulmonary and the umbilical arteries, which carry deoxygenated blood to the organs that oxygenate it.

  15. 10715.

    Are liquor stores open on Memorial Day in Oklahoma?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    It is illegal to sell packaged liquor (off-premises sales) on Sundays. Sales also are prohibited on Memorial Day, Independence Day, Labor Day, Thanksgiving Day, and Christmas Day.

  16. 10716.

    Is Netflix's Ozark based on a true story?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Ozark is an American crime drama web television series created by Bill Dubuque and produced by Media Rights Capital. Jason Bateman stars in the series; he also directed the first two and last two episodes of season 1.

  17. 10717.

    Does a suspended sentence count as a custodial sentence?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    A suspended sentence can be applied if the term of imprisonment is under two years and the offender agrees to comply with court requirements including a curfew, performing unpaid work and rehabilitation. In 2017, 5% of convictions resulted in a suspended sentence, compared to 7% immediate custodial sentences.

  18. 10718.

    Was the movie The Bridge on the River Kwai a true story?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The Bridge on the River Kwai is a 1957 British-American epic war film directed by David Lean and based on the novel Le Pont de la Rivière Kwaï (1952) by Pierre Boulle. The film is a work of fiction that uses the historical setting of the construction of the Burma Railway in 1942--1943.

  19. 10719.

    Are turpentine and mineral spirits the same thing?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    White spirit (UK) or mineral spirits (US, Canada), also known as mineral turpentine, turpentine substitute, petroleum spirits, solvent naphtha (petroleum), Varsol, Stoddard solvent, or, generically, ``paint thinner'', is a petroleum-derived clear liquid used as a common organic solvent in painting.

  20. 10720.

    Do you get a point in overtime in the NHL?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Points are also awarded to assess standings (or rankings). For winning a game, a team always earns two points in the standings whether they win in regulation or overtime.

  21. 10721.

    Are Gap and Old Navy owned by the same company?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    It was founded in 1969 by Donald Fisher and Doris F. Fisher and is headquartered in San Francisco, California.

  22. 10722.

    Is Home Depot and Lowe's the same company?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Lowe's is the second-largest hardware chain in the United States behind The Home Depot and ahead of Menards. Globally, Lowe's is also the second-largest hardware chain, again behind The Home Depot but ahead of the European stores B&Q and OBI.

  23. 10723.

    Can a bee sting and not leave a stinger?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Although it is widely believed that a worker honey bee can sting only once, this is a partial misconception: although the stinger is in fact barbed so that it lodges in the victim's skin, tearing loose from the bee's abdomen and leading to its death in minutes, this only happens if the skin of the victim is sufficiently thick, such as a mammal's. Honey bees are the only hymenoptera with a strongly

  24. 10724.

    Are domestic and feral cats native to Australia?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Historical records date the introduction of cats to Australia at around 1804 and that cats first became feral around Sydney by 1820. In the early 1900s, concern was expressed at the pervasiveness of the cat problem

  25. 10725.

    Cooksonia, one of the first terrestrial plants to have evolved a vascular system, existed during the Ordovician period.

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False
  26. 10726.

    Is E-ZPass the same as EZ Tag?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Despite the similarity in the names, EZ Tags are not compatible with the E-ZPass system in the northeast U.S.

  27. 10727.

    Does a dairy cow need to be pregnant to produce milk?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The dairy cow will produce large amounts of milk in its lifetime. Production levels peak at around 40 to 60 days after calving.

  28. 10728.

    Does the right to privacy exist in the Constitution?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Although the Constitution does not explicitly include the right to privacy, the Supreme Court has found that the Constitution implicitly grants a right to privacy against governmental intrusion from the First Amendment, Third Amendment, Fourth Amendment, and the Fifth Amendment. This right to privacy has been the justification for decisions involving a wide range of civil liberties cases, includin

  29. 10729.

    Is Harry Potter and the Philosopher's Stone the first book?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Harry Potter and the Philosopher's Stone is a fantasy novel written by British author J.K. Rowling.

  30. 10730.

    Are capers and caper berries the same thing?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The plant is best known for the edible flower buds (capers), often used as a seasoning, and the fruit (caper berries), both of which are usually consumed pickled. Other species of Capparis are also picked along with C.

  31. 10731.

    Is the SAT Reasoning Test the same as the SAT?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The SAT is a standardized test widely used for college admissions in the United States. Introduced in 1926, its name and scoring have changed several times; originally called the Scholastic Aptitude Test, it was later called the Scholastic Assessment Test, then the SAT I: Reasoning Test, then the SAT Reasoning Test, and now, simply the SAT.

  32. 10732.

    Can you get out on a no-ball in cricket?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The delivery of a no-ball results in one run -- two under some regulations -- to be added to the batting team's score, and an additional ball must be bowled. In addition, the number of ways in which the batsman can be given out is reduced to three.

  33. 10733.

    Does the US use a marginal tax rate?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    An individual pays tax at a given bracket only for each dollar within that tax bracket's range. The top marginal rate does not apply in certain years to certain types of income.

  34. 10734.

    Has Nigeria ever been in the World Cup?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Nigeria have appeared in the finals of the FIFA World Cup on six occasions, the first being in 1994 where they reached the second round. Their sixth and most recent appearance at the finals was the 2018 FIFA World Cup in Russia.

  35. 10735.

    Is salary included in cost of goods sold?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Costs are associated with particular goods using one of the several formulas, including specific identification, first-in first-out (FIFO), or average cost. Costs include all costs of purchase, costs of conversion and other costs that are incurred in bringing the inventories to their present location and condition.

  36. 10736.

    Is 'The Way' by Ariana Grande a cover?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    ``The Way'' is a song recorded by American singer Ariana Grande for her debut studio album, Yours Truly (2013). It was written by the song's producer Harmony Samuels, alongside Amber Streeter, Al Sherrod Lambert, Jordin Sparks, Brenda Russell, and Mac Miller, who is featured in the song.

  37. 10737.

    Is New England Baptist Hospital a teaching hospital?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The hospital is a teaching affiliate of both the University of Massachusetts Medical School and Tufts University School of Medicine. It also conducts teaching programs in collaboration with the Harvard T.H.

  38. 10738.

    Are all the Game of Thrones books written?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    A Song of Ice and Fire is a series of epic fantasy novels by the American novelist and screenwriter George R.R. Martin.

  39. 10739.

    Were the Twin Towers the World Trade Center?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The original World Trade Center was a large complex of seven buildings in Lower Manhattan, New York City, United States. It featured the landmark Twin Towers, which opened on April 4, 1973 and were destroyed in 2001 during the September 11 attacks.

  40. 10740.

    Is the hyena part of the dog family?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Although phylogenetically they are closer to felines and viverrids, and belong to the feliform category, hyenas are behaviourally and morphologically similar to canines in several elements of convergent evolution; both hyenas and canines are non-arboreal, cursorial hunters that catch prey with their teeth rather than claws. Both eat food quickly and may store it, and their calloused feet with larg

  41. 10741.

    Has Arkansas lost a game in the CWS?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    DeBriyn's 10th team put the Razorbacks on the national map. The Razorbacks won 49 games, lost 15, and finished second in the Southwest Conference (SWC).

  42. 10742.

    Is there a Gulf Stream in the Pacific?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    It begins off the east coast of Luzon, Philippines, Taiwan and flows northeastward past Japan, where it merges with the easterly drift of the North Pacific Current. It is analogous to the Gulf Stream in the Atlantic Ocean, transporting warm, tropical water northward toward the polar region.

  43. 10743.

    Is Out of the Furnace based on a true story?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The film was produced by Relativity Media, Appian Way Productions, Red Granite Pictures, and Scott Free Productions, with Jeff Waxman, Tucker Tooley, Brooklyn Weaver, Riza Aziz, Joey McFarland, Joe Gatta, Danny Dimbort, and Christian Mercuri serving as executive producers. Director Scott Cooper read an article about Braddock, Pennsylvania, a declining steel industry town outside of Pittsburgh, and

  44. 10744.

    Do numbers look the same in all languages?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The following tables list the cardinal number names and symbols for the numbers 0 through 10 in various languages and scripts of the world. Where possible, each language's native writing system is used, along with transliterations in Latin script and other important writing systems where applicable.

  45. 10745.

    Did the Atlanta Braves ever win the World Series?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    From 1991 to 2005, the Braves were one of the most successful teams in baseball, winning division titles an unprecedented 14 consecutive times (omitting the strike-shortened 1994 season in which there were no official division champions), and producing one of the greatest pitching rotations in the history of baseball. The Braves won the NL West 1991--93 and the NL East 1995--2005, and they returne

  46. 10746.

    Can an organism fill more than one trophic level?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    In real world ecosystems, there is more than one food chain for most organisms, since most organisms eat more than one kind of food or are eaten by more than one type of predator. A diagram that sets out the intricate network of intersecting and overlapping food chains for an ecosystem is called its food web.

  47. 10747.

    Was the Declaration of Independence written at the Second Continental Congress?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The Second Continental Congress was a convention of delegates from the Thirteen Colonies that started meeting in the spring of 1775 in Philadelphia, Pennsylvania. It succeeded the First Continental Congress, which met in Philadelphia between September 5, 1774, and October 26, 1774.

  48. 10748.

    Is a sq m the same as m²?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The square metre (International spelling as used by the International Bureau of Weights and Measures) or square meter (American spelling) is the SI derived unit of area, with symbol m.

  49. 10749.

    Does Texas still have the right to secede?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Current Supreme Court precedent, in Texas v. White, holds that the states cannot secede from the union by an act of the state.

  50. 10750.

    Can there be a whirlpool in a lake?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    There was a short-lived whirlpool that sucked in a portion of the 1300 acre (~530 hectares) Lake Peigneur in Louisiana, United States after a drilling mishap in November 1980. This was not a naturally occurring whirlpool, but a man-made disaster caused by underwater drillers breaking through the roof of a salt mine.

How to use these true or false questions

  • Stand up / sit down. Read a statement: stand for true, sit for false. Zero prep, everyone moves.
  • Explain the why. After each reveal, ask one person to explain why it is true or false — the discussion is the learning.
  • Speed round. Ten statements, five seconds each. Keep score on the board.

Run them live

Want every person to answer on their own phone, with a timer and a live leaderboard? Use these questions in an EngageSlide True or False quiz — free to start.

Tick questions on any page — your set is kept while you browse (or take the first 10 here) — and they become ready-to-play slides. What is EngageSlide?

More question collections

Questions adapted from BoolQ (Google Research) (CC BY-SA 3.0), OpenTriviaQA (CC BY-SA 4.0), Open Trivia Database (CC BY-SA 4.0), edited for clarity. This collection may be reused under the same terms — see sources & licenses.