Discussly

True or False Questions — page 112

11,658 true or false questions with answers, all ages. Quick statements to judge true or false — great for fast rounds. Reveal the answers below, pick one at random, or present them full-screen.

All agesTrue or FalsePage 112 of 234
  1. 5551.

    Can you really make a citizen's arrest?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Most states have codified the common law rule that a warrantless arrest may be made by a private person for a felony, misdemeanor or ``breach of peace''. ``Breach of peace'' covers a multitude of violations in which the Supreme Court has even included a misdemeanor seatbelt violation punishable only by a fine.

  2. 5552.

    Is the orange part of a scallop edible?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Scallops are characterized by offering two flavors and textures in one shell: the meat, called ``scallop'', which is firm and white, and the roe, called ``coral'', which is soft and often brightly coloured reddish-orange. Sometimes, markets sell scallops already prepared in the shell, with only the meat remaining.

  3. 5553.

    Is Little Red Riding Hood a Grimm fairy tale?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    ``Little Red Riding Hood'' is a European fairy tale about a young girl and a Big Bad Wolf. Its origins can be traced back to the 10th century by several European folk tales, including one from Italy called The False Grandmother (Italian: La finta nonna), later written among others by Italo Calvino in the Italian Folktales collection; the best known versions were written by Charles Perrault and the

  4. 5554.

    Is Aconcagua the tallest mountain in North America?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False
  5. 5555.

    Has a country won the World Cup at home?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Six of the eight champions have won one of their titles while playing in their own homeland, the exceptions being Brazil, who finished as runners-up after losing the deciding match on home soil in 1950 and lost their semi-final against Germany in 2014, and Spain, which reached the second round on home soil in 1982. England (1966) won its only title while playing as a host nation.

  6. 5556.

    Do radio waves penetrate the Earth's atmosphere?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Radio waves in vacuum travel at the speed of light. When passing through a material medium, they are slowed according to that object's permeability and permittivity.

  7. 5557.

    Can the Xbox One X play Xbox 360 games?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The Xbox One gaming console has received updates from Microsoft since its launch in 2013 that enable it to play select games from its two predecessor consoles, Xbox and Xbox 360. On June 15, 2015, backward compatibility with supported Xbox 360 games became available to eligible Xbox Preview program users with a beta update to the Xbox One system software.

  8. 5558.

    Can you win more than one Nobel Peace Prize?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Two organizations have received the Peace Prize multiple times. The International Committee of the Red Cross received it three times: in 1917 and 1944 for its work during the world wars; and in 1963 during the year of its centenary.

  9. 5559.

    Is it law to wear a seatbelt in the UK?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    In the UK, a requirement for anchorage points was introduced in 1965, followed by the requirement in 1968 to fit three-point belts in the front outboard positions on all new cars and all existing cars back to 1965. Successive UK Governments proposed, but failed to deliver, seat belt legislation throughout the 1970s.

  10. 5560.

    John Cleese has co-written books on the psychology of family and personal life.

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True
  11. 5561.

    Is Sanskrit the first language of the world?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Sanskrit belongs to the Indo-European family of languages. It is one of the three ancient documented languages that likely arose from a common root language now referred to as the Proto-Indo-European language:

  12. 5562.

    Do grocery stores in Oregon sell hard liquor?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    In 1844, the Oregon territories voted to prohibit alcoholic beverages. This was repealed in 1845, but prohibition was reinstated in a 1915, four years before the national alcohol prohibition.

  13. 5563.

    Is New York and New Jersey the same state?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    New Jersey is a state in the Mid-Atlantic region of the Northeastern United States. It is a peninsula, bordered on the north and east by the state of New York; on the east, southeast, and south by the Atlantic Ocean; on the west by the Delaware River and Pennsylvania; and on the southwest by the Delaware Bay and Delaware.

  14. 5564.

    Is the Jaws ride still at Universal Studios Orlando?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Jaws is a theme park attraction at Universal Studios Japan. Based upon the films of the same name.

  15. 5565.

    Is the movie The Wall based on a true story?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    On November 12, 2014, it was announced that Amazon Studios had bought its first ever original spec script by Dwain Worrell, about an American sharpshooter trapped behind a wall by an Iraqi sniper. Worrell wrote his screenplay while teaching English in China.

  16. 5566.

    Do professional soccer players play in the Olympics?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Because of the unusual format, several of the historically strongest men's national teams have unimpressive Olympic records. Uruguay won the tournament in their first two attempts, in 1924 and 1928, their only appearances before they qualified for the 2012 edition, after an 84-year absence.

  17. 5567.

    Is there a material that contracts with electricity?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Stimuli-responsive gels (hydrogels, when the swelling agent is an aqueous solution) are a special kind of swellable polymer networks with volume phase transition behaviour. These materials change reversibly their volume, optical, mechanical and other properties by very small alterations of certain physical (e.g.

  18. 5568.

    Has anyone fallen from a plane and lived?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Vesna Vulović; 3 January 1950 -- 23 December 2016) was a Serbian flight attendant. She holds the Guinness world record for surviving the highest fall without a parachute: 10,160 metres (33,330 ft).

  19. 5569.

    Are Denmark and the Netherlands the same country?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Denmark--Netherlands relations are foreign relations between Denmark and the Netherlands. Denmark has an embassy in The Hague and the Netherlands has an embassy in Copenhagen.

  20. 5570.

    Are llamas and alpacas in the same family?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Camelids are members of the biological family Camelidae, the only currently living family in the suborder Tylopoda. The extant members of this group are: dromedary camels, Bactrian camels, wild Bactrian camels, llamas, alpacas, vicuñas, and guanacos.

  21. 5571.

    Do all hydras have the same number of tentacles?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    At the free end of the body is a mouth opening surrounded by one to twelve thin, mobile tentacles. Each tentacle, or cnida (plural: cnidae), is clothed with highly specialised stinging cells called cnidocytes.

  22. 5572.

    Is May 24 a holiday in the US?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Memorial Day is a federal holiday in the United States for remembering the people who died while serving in the country's armed forces. The holiday, which is currently observed every year on the last Monday of May, was held on May 29, 2017.

  23. 5573.

    Is vitamin K produced in the large intestine?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The large intestine absorbs water and any remaining absorbable nutrients from the food before sending the indigestible matter to the rectum. The colon absorbs vitamins that are created by the colonic bacteria, such as vitamin K (especially important as the daily ingestion of vitamin K is not normally enough to maintain adequate blood coagulation), thiamine and riboflavin.

  24. 5574.

    Will a female ferret die without a mate?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Males, if not neutered, are extremely musky. It is considered preferable to delay neutering until sexual maturity has been reached, at approximately six to eight months old, after the full descent of the testicles.

  25. 5575.

    Has there ever been a pitcher who could pitch with both hands?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Venditte is a switch pitcher, capable of pitching proficiently with both arms. He is recognized as the only active professional pitcher who is able to do this.

  26. 5576.

    Audrey Hepburns parents were members of the British Union of Fascists.

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True
  27. 5577.

    Is the iPad mini the same size as the iPad mini 2?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The iPad Mini 2 has the same sized 7.9-inch screen, and largely the same design as, the first generation iPad Mini (1st generation). One notable change is the inclusion of a Retina Display, matching the screen resolution of the full-sized Retina iPad models.

  28. 5578.

    The Nolan chart is a two-axis political chart.

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The Nolan Chart is a political spectrum diagram created by David Nolan in 1969. The chart divides human political views into two vectors--economic opinion and personal opinion--to produce a type of Cartesian chart.

  29. 5579.

    Is it illegal to make covers of songs?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Since the Copyright Act of 1909, United States musicians have had the right to record a version of someone else's previously recorded and released tune, whether it is music alone or music with lyrics. A license can be negotiated between representatives of the interpreting artist and the copyright holder, or recording published tunes can fall under a mechanical license whereby the recording artist

  30. 5580.

    Did the Robinsons make it back to Earth?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    In early 1968, while the final third-season episode ``Junkyard in Space'' was in production, the cast and crew were informally made to believe the series would return for a fourth season. Allen had ordered new scripts for the coming season.

  31. 5581.

    Is carbon fixation the same as the Calvin cycle?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The light-independent reactions, or dark reactions, of photosynthesis are chemical reactions that convert carbon dioxide and other compounds into glucose. These reactions occur in the stroma, the fluid-filled area of a chloroplast outside the thylakoid membranes.

  32. 5582.

    Is the blue whale the largest animal ever?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The blue whale (Balaenoptera musculus) is a marine mammal belonging to the baleen whale parvorder, Mysticeti. At up to 30 metres (98 ft) in length and with a maximum recorded weight of 173 tonnes (190 short tons), it is the largest animal known to have ever existed.

  33. 5583.

    Is the present continuous the same as the present progressive?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    In the grammars of many languages the two terms are used interchangeably. This is also the case with English: a construction such as ``He is washing'' may be described either as present continuous or as present progressive.

  34. 5584.

    Is Hellmann's mayo the same as Best Foods?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Hellmann's and Best Foods are brand names that are used for the same line of mayonnaise and other food products. The Hellmann's brand is sold in the United States east of the Rocky Mountains, and also in Latin America, Europe, Australia, the Middle East, Canada and South Africa.

  35. 5585.

    Is the nation of Hawaii part of the United States?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The legal status of Hawaii--as opposed to its political status--is a settled legal matter but there has been scholarly and legal debate. While Hawaii is internationally recognized as a state of the United States of America while also being broadly accepted as such in mainstream understanding, there have been essays written denying the legality of this status.

  36. 5586.

    Is Jumanji: Welcome to the Jungle a sequel?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Jumanji: Welcome to the Jungle is a 2017 American adventure comedy film directed by Jake Kasdan and written by Chris McKenna, Erik Sommers, Scott Rosenberg, and Jeff Pinkner, based on a story by McKenna. Part of the Jumanji franchise, the film is a sequel to the 1995 Jumanji, which was based on the 1981 children's book of the same name by Chris Van Allsburg.

  37. 5587.

    Was The Matrix originally supposed to be a trilogy?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The film's mainstream success had backed up the initial idea of making a trilogy. The sequels, The Matrix Reloaded and The Matrix Revolutions, were filmed simultaneously during one shoot (under the project codename ``The Burly Man''), and released in two parts in 2003.

  38. 5588.

    Does the Northern line stop at Tottenham Court Road?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Tottenham Court Road is a London Underground and future Elizabeth line station in St Giles, West End of London. It is served by the Central line and the Charing Cross branch of the Northern line.

  39. 5589.

    Is the TV show Supernatural based on a book?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Before bringing Supernatural to television, creator Eric Kripke had been developing the series for nearly ten years, having been fascinated with urban legends since he was a child. He had originally envisioned Supernatural as a movie.

  40. 5590.

    Does a vein go from the ring finger to the heart?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Vena amoris is a Latin name meaning, literally, ``vein of love''. Traditional belief established that this vein ran directly from the fourth finger of the left hand to the heart.

  41. 5591.

    Is Mexico a part of the United States?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Mexico ( listen); Nahuatl languages: Mēxihco), officially the United Mexican States (Spanish: Estados Unidos Mexicanos, listen (help info)), is a federal republic in the southernmost portion of North America. It is bordered to the north by the United States; to the south and west by the Pacific Ocean; to the southeast by Guatemala, Belize, and the Caribbean Sea; and to the east by the Gulf of Mexi

  42. 5592.

    Are there always 20 horses in the Kentucky Derby?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The Kentucky Derby was first run at 1 1/2 miles (12 furlongs; 2.4 km) the same distance as the Epsom Derby. The distance was changed in 1896 to its current 1 1/4 miles (10 furlongs; 2 km).

  43. 5593.

    Does the ex-wife die in Taken 2?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Leaving Kim at the U.S. Embassy, Bryan uses his memory to find Murad's hideout.

  44. 5594.

    Can mathematics, navigation, and physics help a sailor?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The history of navigation is the history of seamanship, the art of directing vessels upon the open sea through the establishment of its position and course by means of traditional practice, geometry, astronomy, or special instruments. A few people have excelled as seafarers, prominent among them the Austronesians, their descendants the Malays, Micronesians, and Polynesians, the Harappans, the Phoe

  45. 5595.

    Does anyone on Instagram have 1 billion followers?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    This list contains the top 50 accounts with the most followers on the social photo-sharing platform Instagram. As of October 2018, the most followed user is Instagram's own account, with over 260 million followers.

  46. 5596.

    Are Varsol and mineral spirits the same thing?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    White spirit (UK) or mineral spirits (US, Canada), also known as mineral turpentine, turpentine substitute, petroleum spirits, solvent naphtha (petroleum), Varsol, Stoddard solvent, or, generically, ``paint thinner'', is a petroleum-derived clear liquid used as a common organic solvent in painting.

  47. 5597.

    In the Warriors series, Cinderpaw did not choose to be a medicine cat, but she secretly wanted to be Yellowfangs apprentice anyway.

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False
  48. 5598.

    Does Drake's 'In My Feelings' have a video?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The song's music video was shot on July 23, 2018 in New Orleans and was directed by Karena Evans, whom Drake previously worked with on the videos for ``God's Plan'', ``Nice for What'', and ``I'm Upset'' earlier in the year.

  49. 5599.

    Did Rickon Stark die in Game of Thrones?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    As the armies prepare for battle outside Winterfell, Ramsay brings out Rickon and orders him to run to Jon as one of his sadistic ``games'', shooting arrows at Rickon in order to lure Jon into the open. Jon charges out to save Rickon, but Rickon is shot through the heart and dies almost instantly.

  50. 5600.

    Is Glory Road based on a true story?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Glory Road is a 2006 American sports drama film directed by James Gartner, based on a true story surrounding the events leading to the 1966 NCAA University Division Basketball Championship (the historic name for what is now known as the NCAA Division I Men's Basketball Tournament). Don Haskins portrayed by Josh Lucas, head coach of Texas Western College, coached a team with an all-black starting l

How to use these true or false questions

  • Stand up / sit down. Read a statement: stand for true, sit for false. Zero prep, everyone moves.
  • Explain the why. After each reveal, ask one person to explain why it is true or false — the discussion is the learning.
  • Speed round. Ten statements, five seconds each. Keep score on the board.

Run them live

Want every person to answer on their own phone, with a timer and a live leaderboard? Use these questions in an EngageSlide True or False quiz — free to start.

Tick questions on any page — your set is kept while you browse (or take the first 10 here) — and they become ready-to-play slides. What is EngageSlide?

More question collections

Questions adapted from BoolQ (Google Research) (CC BY-SA 3.0), OpenTriviaQA (CC BY-SA 4.0), Open Trivia Database (CC BY-SA 4.0), edited for clarity. This collection may be reused under the same terms — see sources & licenses.