Discussly

True or False Questions — page 107

11,658 true or false questions with answers, all ages. Quick statements to judge true or false — great for fast rounds. Reveal the answers below, pick one at random, or present them full-screen.

All agesTrue or FalsePage 107 of 234
  1. 5301.

    Do cast iron pans work on induction stoves?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    For nearly all models of induction cooktops, a cooking vessel must be made of, or contain, a ferromagnetic metal such as cast iron or some stainless steels. However, copper, glass, non magnetic stainless steels, and aluminum vessels can be used if placed on a ferromagnetic disk which functions as a conventional hotplate.

  2. 5302.

    Does gram-positive have a thick cell wall?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Gram-positive bacteria take up the crystal violet stain used in the test, and then appear to be purple-coloured when seen through a microscope. This is because the thick peptidoglycan layer in the bacterial cell wall retains the stain after it is washed away from the rest of the sample, in the decolorization stage of the test.

  3. 5303.

    Is the ACT part of the College Board?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The SAT is a fee-based standardized test for college admissions in the United States first administered in 1926. Tests begin at $46 and go up to $60 for an additional essay.

  4. 5304.

    Is there a movie of the book Hatchet?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    A Cry in the Wild is a 1990 coming of age-survival drama film based on the book Hatchet, written by Gary Paulsen. The film stars Jared Rushton as Brian, Pamela Sue Martin as Brian's mom, Stephen Meadows as Brian's dad, and Ned Beatty as the pilot.

  5. 5305.

    Has there ever been an earthquake in Tennessee?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Damage was confined to Illinois, Indiana, Kentucky, Tennessee, and south-central Iowa, and largely consisted of fallen chimneys, foundation cracks, collapsed parapets, and overturned tombstones. In one home in Dale, Illinois, near Tuckers Corners and southwest of McLeansboro, the quake cracked interior walls, plaster, and chimneys.

  6. 5306.

    Is the Eye of Sauron in the books?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Throughout The Lord of the Rings, ``the Eye'' (the Red Eye, the Evil Eye, the Lidless Eye, the Great Eye) is the image most often associated with Sauron. Sauron's Orcs bore the symbol of the Eye on their helmets and shields, and referred to him as the ``Eye'' because he did not allow his name to be written or spoken, according to Aragorn (a notable exception to this rule was his emissary, the Mout

  7. 5307.

    Is a filbert the same as a hazelnut?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The hazelnut is the nut of the hazel and therefore includes any of the nuts deriving from species of the genus Corylus, especially the nuts of the species Corylus avellana. It also is known as cobnut or filbert nut according to species.

  8. 5308.

    Is a bagel with cream cheese a sandwich?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    A bagel and cream cheese (also known as bagel with cream cheese) is a common food pairing in American cuisine, the cuisine of New York City, and American Jewish cuisine, consisting in its basic form of an open-faced sandwich made of a bagel spread with cream cheese. The bagel is typically sliced into two pieces, and can be served as-is or toasted.

  9. 5309.

    Is wheat flour and white flour the same thing?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    In terms of the parts of the grain (the grass fruit) used in flour--the endosperm or protein/starchy part, the germ or protein/fat/vitamin-rich part, and the bran or fiber part--there are three general types of flour. White flour is made from the endosperm only.

  10. 5310.

    Can you wear a ring on your pinky?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    A pinky ring is a ring worn on the little finger of either hand, which is also called the ``fifth finger''.

  11. 5311.

    Do Xbox 360 games work on an Xbox One S?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The Xbox One gaming console has received updates from Microsoft since its launch in 2013 that enable it to play select games from its two predecessor consoles, Xbox and Xbox 360. On June 15, 2015, backward compatibility with supported Xbox 360 games became available to eligible Xbox Preview program users with a beta update to the Xbox One system software.

  12. 5312.

    Is Father's Day the same day every year?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Father's Day is a celebration honoring fathers and celebrating fatherhood, paternal bonds, and the influence of fathers in society. In Catholic Europe, it has been celebrated on March 19 (St.

  13. 5313.

    Does every name in Iceland end in -son?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Some family names do exist in Iceland, most commonly adaptations from last name patronyms Icelanders took up when living abroad, usually Denmark. Notable Icelanders who have an inherited family name include former prime minister Geir Haarde, football star Eiður Smári Guðjohnsen, entrepreneur Magnús Scheving, film director Baltasar Kormákur Samper, actress Anita Briem and member of parliament (and

  14. 5314.

    Are Jace and Clary really brother and sister in the books?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Clary learns that Valentine Morgenstern, the main antagonist of the series, is her biological father and her mother's ex-husband. At the end of City of Bones, Valentine tells them that Clary and Jace are siblings -- which, they discover later in the series, is a lie.

  15. 5315.

    Has the USA men's team ever won the World Cup?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The United States men's national soccer team has played in several World Cup finals, with their best result occurring during their first appearance at the 1930 World Cup, when the United States finished in third place. After the 1950 World Cup, in which the United States upset England in group play 1--0, the U.S.

  16. 5316.

    Are a cape and a cloak the same?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Ladies may wear a long (over the shoulders or to ankles) cloak usually called a cape, or a full-length cloak. Gentlemen wear an ankle-length or full-length cloak.

  17. 5317.

    Can coefficient of variation be more than 1?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The coefficient of variation (CV) is defined as the ratio of the standard deviation σ (\displaystyle \ \sigma ) to the mean μ (\displaystyle \ \mu ) : c v = σ μ . (\displaystyle c_(\rm (v))=(\frac (\sigma )(\mu )).) It shows the extent of variability in relation to the mean of the population.

  18. 5318.

    Can planes go faster than the speed of sound?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Aviation research during World War II led to the creation of the first rocket- and jet-powered aircraft. Several claims of breaking the sound barrier during the war subsequently emerged.

  19. 5319.

    Is Land O'Lakes butter made in Land O'Lakes, Florida?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Land O'Lakes, Inc. is a member-owned agricultural cooperative based in the Minneapolis-St.

  20. 5320.

    Is Mount Whitney the highest mountain in California?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Mount Whitney is the tallest mountain in California, as well as the highest summit in the contiguous United States and the Sierra Nevada--with an elevation of 14,505 feet (4,421 m). It is in Central California, on the boundary between California's Inyo and Tulare counties, 84.6 miles (136.2 km) west-northwest of the lowest point in North America at Badwater Basin in Death Valley National Park at 2

  21. 5321.

    Is there a book 14 in A Series of Unfortunate Events?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    A Series of Unfortunate Events is a series of thirteen children's novels by Lemony Snicket, the pen name of American author Daniel Handler. Although they are classified ``children's novels,'' the books often have a dark, mysterious feeling to them, so there is no maximum age.

  22. 5322.

    Can you restart a heart that has flatlined?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    When a patient displays a cardiac flatline, the treatment of choice is cardiopulmonary resuscitation and injection of vasopressin (epinephrine and atropine are also possibilities). Successful resuscitation is generally unlikely and is inversely related to the length of time spent attempting resuscitation.

  23. 5323.

    Were real monkeys used in The Wizard of Oz?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    On October 4, 1938, Walshe was cast in the most prominent role of his career. He was to make his feature film debut in The Wizard of Oz.

  24. 5324.

    Is Gallaudet the only deaf university in the world?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Founded in 1864, Gallaudet University was originally a grammar school for both deaf and blind children. It was the first school for the advanced education of the deaf and hard of hearing in the world and remains the only higher education institution in which all programs and services are specifically designed to accommodate deaf and hard of hearing students.

  25. 5325.

    Are tickets and boarding passes the same thing?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Generally, a passenger with an electronic ticket will only need a boarding pass. If a passenger has a paper airline ticket, that ticket (or flight coupon) may be required to be attached to the boarding pass for him or her to board the aircraft.

  26. 5326.

    Is Cape Canaveral the same as the Kennedy Space Center?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The John F. Kennedy Space Center (KSC, originally known as the NASA Launch Operations Center) is one of ten National Aeronautics and Space Administration field centers.

  27. 5327.

    Is there a place called Cabot Cove, Maine?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The show revolves around the day-to-day life of Jessica Fletcher, a childless, widowed, retired English teacher who becomes a successful mystery writer. Despite fame and fortune, Jessica remains a resident of Cabot Cove, a small coastal community in Maine, and maintains her links with all of her old friends, never letting her success go to her head.

  28. 5328.

    Fear of riding a taxi is referred as epistaxiophobia.

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False
  29. 5329.

    Do police cars in the UK automatically scan license plates?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The Home Office states the purpose of automatic number plate recognition in the United Kingdom is to help detect, deter and disrupt criminality including tackling organised crime groups and terrorists. Vehicle movements are recorded by a network of nearly 8000 cameras capturing between 25 and 30 million ANPR 'read' records daily.

  30. 5330.

    Is it illegal to kill cardinals in Texas?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The northern cardinal is found in residential areas throughout its range. Backyard birders attract it using feeders containing seeds, particularly sunflower seeds and safflower seeds.

  31. 5331.

    Can you hold dual citizenship in New Zealand?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    New Zealand has permitted dual or multiple citizenship since the creation of New Zealand citizenship on 1 January 1949, although dual citizens who actively acquired or exercised their other citizenship could lose their New Zealand citizenship if their continued citizenship was judged ``not conducive to the public good''. The modern wording is similar; dual citizens may lose New Zealand citizenship

  32. 5332.

    Is the process of obtaining the goods and services needed by an organization?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Procurement is the process of finding, agreeing terms and acquiring goods, services or works from an external source, often via a tendering or competitive bidding process. The process is used to ensure the buyer receives goods, services or works at the best possible price, when aspects such as quality, quantity, time, and location are compared.

  33. 5333.

    Do we need to pay tax on PPF interest?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The minimum amount is Rs.500 which can be deposited. The rate of interest at present is 7.6% per annum, which is also tax-free.

  34. 5334.

    Have the Tennessee Titans ever won a Super Bowl?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The Tennessee Titans are the professional American football team based in Nashville, Tennessee. They are members of the South Division of the American Football Conference (AFC) in the National Football League (NFL).

  35. 5335.

    Are there wine vineyards on Martha's Vineyard?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    In 1985, the two islands of Martha's Vineyard and Chappaquiddick Island were included in a new American Viticultural Area designation for wine appellation of origin specification: Martha's Vineyard AVA. Wines produced from grapes grown on the two islands can be sold with labels that carry the Martha's Vineyard AVA designation.

  36. 5336.

    Are a lightning bug and a firefly the same?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The Lampyridae are a family of insects in the beetle order Coleoptera. They are winged beetles, commonly called fireflies or lightning bugs for their conspicuous use of bioluminescence during twilight to attract mates or prey.

  37. 5337.

    Is a psychiatric service dog a service dog?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    A psychiatric service dog is a specific type of service dog trained to assist their handler with a psychiatric disability or a mental disability, such as post-traumatic stress disorder, schizophrenia, depression, anxiety, and bipolar disorder .

  38. 5338.

    Does the host country automatically qualify for the World Cup?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The hosts of the World Cup receive an automatic berth. Unlike many other sports, results of the previous World Cups or of the continental championships are not taken into account.

  39. 5339.

    Are hazard ratio and relative risk the same?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Hazard ratios differ from relative risks and odds ratios in that RRs and ORs are cumulative over an entire study, using a defined endpoint, while HRs represent instantaneous risk over the study time period, or some subset thereof. Hazard ratios suffer somewhat less from selection bias with respect to the endpoints chosen and can indicate risks that happen before the endpoint.

  40. 5340.

    Is the width of your arms your height?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Arm span or reach (sometimes referred to as wingspan) is the physical measurement of the length from one end of an individual's arms (measured at the fingertips) to the other when raised parallel to the ground at shoulder height at a 90° angle. The average reach correlates to the person's height.

  41. 5341.

    Has the White House changed or been added onto since it was first built?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    The White House Reconstruction, also known as the Truman Reconstruction, was a comprehensive dismantling and rebuilding of the interior of the White House between 1949-1952. A century-and-a-half of wartime destruction and rebuilding, hurried renovations, additions of new services, technologies, an added Third Floor, and inadequate foundations brought the Executive Residence portion of the White Ho

  42. 5342.

    Do green anacondas live in the Amazon rainforest?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Anacondas live in swamps, marshes, and slow-moving streams, mainly in the tropical rainforests of the Amazon and Orinoco basins. They are cumbersome on land, but stealthy and sleek in the water.

  43. 5343.

    Is it illegal to not pay for a service?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Theft of services is the legal term for a crime which is committed when a person obtains valuable services -- as opposed to goods -- by deception, force, threat or other unlawful means, i.e., without lawfully compensating the provider for these services. It may also overlap with some types of fraud in which payment is made on credit, but under an assumed identity, and ultimately disavowed (``ident

  44. 5344.

    Is the Irish pound the same as the British pound?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The European Exchange Rate Mechanism finally broke the one-for-one link that existed between the Irish pound and the pound sterling; by 30 March 1979 an exchange rate was introduced.

  45. 5345.

    Is a shilling the same as a pound?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The common currency created in 1707 by Article 16 of the Articles of Union continued in use until decimalisation in 1971. In the traditional pounds, shillings and pence system, there were 20 shillings per pound and 12 pence per shilling, and thus there were 240 pence in a pound.

  46. 5346.

    Has anyone won all 4 tennis majors in one year?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    In terms of the current four majors, the first to win all four in a single year was Don Budge, who completed the feat in 1938. To date, 17 players have completed a Grand Slam, though only six in the most prestigious singles titles.

  47. 5347.

    David Livingstone was trying to find the source of the Nile River.

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True
  48. 5348.

    Is there such a thing as alcohol dementia?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: True

    Alcohol-related dementia (ARD) is a form of dementia caused by long-term, excessive consumption of alcoholic beverages, resulting in neurological damage and impaired cognitive function.

  49. 5349.

    Can Puerto Rico vote in the U.S. election?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    Voting rights of United States citizens in Puerto Rico, like the voting rights of residents of other United States territories, differ from those of United States citizens in each of the fifty states and the District of Columbia. Residents of Puerto Rico and other U.S.

  50. 5350.

    Are Walgreens and CVS owned by the same company?

    • ATrue
    • BFalse
    Answer: False

    The Walgreen Company (simply Walgreens, or sometimes archaically Walgreen) is an American company which operates as the second-largest pharmacy store chain in the United States behind CVS Health. It specializes in filling prescriptions, health and wellness products, health information, and photo services.

How to use these true or false questions

  • Stand up / sit down. Read a statement: stand for true, sit for false. Zero prep, everyone moves.
  • Explain the why. After each reveal, ask one person to explain why it is true or false — the discussion is the learning.
  • Speed round. Ten statements, five seconds each. Keep score on the board.

Run them live

Want every person to answer on their own phone, with a timer and a live leaderboard? Use these questions in an EngageSlide True or False quiz — free to start.

Tick questions on any page — your set is kept while you browse (or take the first 10 here) — and they become ready-to-play slides. What is EngageSlide?

More question collections

Questions adapted from BoolQ (Google Research) (CC BY-SA 3.0), OpenTriviaQA (CC BY-SA 4.0), Open Trivia Database (CC BY-SA 4.0), edited for clarity. This collection may be reused under the same terms — see sources & licenses.