Discussly

Science Trivia Questions for Students — page 145

7,250 trivia questions with answers, students. Multiple-choice trivia with answers, sorted by topic and level. Reveal the answers below, pick one at random, or present them full-screen.

StudentsTriviaPage 145 of 145
  1. 7201.

    Which of these is an example of something being recycled?

    • AUsing the same foil to cover food several times
    • BWrapping glasses with newspaper to put them in a moving box
    • CTaking glass bottles to a place that makes them into new bottles
    • DCarrying lunch to school every day in the same plastic bag
    Answer: Taking glass bottles to a place that makes them into new bottles
  2. 7202.

    Which of these substances is correctly identified as a mineral?

    • Aquartz
    • Bgranite
    • Csandstone
    • Dcoal
    Answer: quartz
  3. 7203.

    Which of these is true when a piece of wood is completely burned in a fire?

    • AThe change in the wood is reversible.
    • BThe change in the wood is physical.
    • CThe energy in the wood is destroyed.
    • DThe energy in the wood is transformed.
    Answer: The energy in the wood is transformed.
  4. 7204.

    What are the building blocks of all matter?

    • Acells
    • Batoms
    • Cforces
    • Dvacuoles
    Answer: atoms
  5. 7205.

    What cell part is found in plant cells but not in animal cells?

    • Acell membrane
    • Bnucleus
    • Ccytoplasm
    • Dcell wall
    Answer: cell wall
  6. 7206.

    All stars in the universe go through a life cycle. What factor determines how stars progress through this cycle?

    • Athe location of the star in the universe
    • Bthe radiation that is present in the star
    • Cthe quantity of mass with which the star began
    • Dthe amount of energy the star consumes
    Answer: the quantity of mass with which the star began
  7. 7207.

    As a heavy metal ball rolls down a hill, it goes faster and faster. Which statement is true?

    • AThe ball will continue gaining kinetic energy until it stops.
    • BThe ball is gaining potential energy from the hill.
    • CThe ball's potential energy is changing to kinetic energy.
    • DThe ball is rapidly losing kinetic energy as it rolls down the hill.
    Answer: The ball's potential energy is changing to kinetic energy.
  8. 7208.

    Which of these is never found in prokaryotic cells?

    • Acell membrane
    • Bribosome
    • Cnucleus
    • Dcell wall
    Answer: nucleus
  9. 7209.

    Which of the following is a result of the tilt of Earth's axis?

    • Amoon phases
    • Bseasonal changes
    • Cheights of tides
    • Dhours in a day
    Answer: seasonal changes
  10. 7210.

    Which observation indicates that a chemical reaction has taken place?

    • AA new chemical substance is formed.
    • BBubbles form when a liquid is heated.
    • CA substance becomes warmer.
    • DA material changes from a solid to liquid.
    Answer: A new chemical substance is formed.
  11. 7211.

    The temperatures in space vary from extremely cold to extremely hot. Earth's surface temperature is relatively stable. Which of these is most responsible for Earth's surface temperatures?

    • Amany volcanic eruptions near the Ring of Fire
    • Bthe greenhouse effect in the atmosphere
    • Csolar radiation reflected from the Moon
    • Dplankton distribution in shallow ocean waters
    Answer: the greenhouse effect in the atmosphere
  12. 7212.

    Which of these is the BEST sign that the fall season has begun?

    • AGrass being wet in the morning
    • BLeaves changing color on trees
    • CSun shining on flowers
    • DPlants forming new buds
    Answer: Leaves changing color on trees
  13. 7213.

    Which of the following best describes the mass of a solid block of ice?

    • Athe force of gravity acting on the block
    • Bthe amount of space the block takes up
    • Cthe amount of matter in the block
    • Dthe distance between the molecules in the block
    Answer: the amount of matter in the block
  14. 7214.

    Nutrients are recycled when materials decompose in an ecosystem. Which is the best example of the decomposition process where organic material is recycled in an ecosystem?

    • Abacteria feeding on dead plants
    • Ba hawk eating a mouse
    • Cworms tunneling through soil
    • Da plant using nitrogen to make proteins
    Answer: bacteria feeding on dead plants
  15. 7215.

    A scientific article about the universe will most likely describe the universe as

    • Aconsisting of billions of galaxies.
    • Bcontaining approximately ten planets.
    • Cbecoming smaller over time.
    • Dbeing less than two billion years old.
    Answer: consisting of billions of galaxies.
  16. 7216.

    Repeated pesticide use on an insect population can result in some of the insects becoming resistant to that pesticide over time. Which process is responsible for the pesticides no longer being effective on the insects?

    • Abottleneck effect
    • Bnatural selection
    • Cdivergent evolution
    • Dselective breeding
    Answer: natural selection
  17. 7217.

    Which of the following characteristics is an acquired trait?

    • Ahair color
    • Beye shape
    • Clanguage
    • Dheight
    Answer: language
  18. 7218.

    Students want to compare the size of microorganism communities in 500-milliliter water samples from each of two ponds. Which factor most likely will affect the accuracy of their observations?

    • Athe proper identification of each microorganism
    • Bthe brand of microscope slide used
    • Cthe magnifying power of the microscope
    • Dthe average temperature of the water samples
    Answer: the magnifying power of the microscope
  19. 7219.

    The Arctic hare's brown fur turns white in winter. This adaptation helps the Arctic hare

    • Ahide from enemies in snow.
    • Blive in cold temperatures.
    • Clook for food after dark.
    • Dget along with other animals.
    Answer: hide from enemies in snow.
  20. 7220.

    The driver of a car at a railroad crossing hears a change in pitch of the train whistle as the train passes by. This change in pitch is most likely due to

    • Athe Doppler effect.
    • Bthe Compton effect.
    • Ca change in speed.
    • Da change in medium.
    Answer: the Doppler effect.
  21. 7221.

    Which type of energy in gasoline is transformed into mechanical energy in a motorcycle engine?

    • Amagnetic
    • Belectrical
    • Cchemical
    • Dnuclear
    Answer: chemical
  22. 7222.

    Certain fossils can be used to help determine the age of the rock layer in which the fossils are found. Which type of fossil is best to use when making this determination?

    • Amarine mammal fossil
    • Bswamp fern fossil
    • Ctrace fossil
    • Dindex fossil
    Answer: index fossil
  23. 7223.

    What season is the Northern Hemisphere experiencing when it is tilted directly toward the Sun?

    • Awinter
    • Bfall
    • Csummer
    • Dspring
    Answer: summer
  24. 7224.

    It was once thought that living organisms could come from non-living matter. For example, people believed that flies would develop from rotting meat. This idea was later disproved primarily because of

    • Athe invention of the microscope.
    • Bcontinued experimentation.
    • Cbetter surgical techniques.
    • Dthe discovery of the atom.
    Answer: continued experimentation.
  25. 7225.

    An area is semiarid, has few trees, and is home to ground-nesting birds. This area is most likely part of which biome?

    • Ataiga
    • Bdesert
    • Cgrassland
    • Dtundra
    Answer: grassland
  26. 7226.

    Earth has a limited supply of fresh drinking water. Which method is used to recycle water for humans to use?

    • Abottling water
    • Bwastewater treatment
    • Ccollecting rainwater
    • Ddam construction
    Answer: wastewater treatment
  27. 7227.

    The following represents a number displayed on a calculator. 1.454545 E3. Which of the following shows how a student should record this number in a laboratory report?

    • A1.45 x 3
    • B(1.45)^3
    • C1.45 x 10^3
    • D1 5/11
    Answer: 1.45 x 10^3
  28. 7228.

    Newborn white-tailed deer have hundreds of spots on their coats which gradually disappear at three to four months of age. The spots on their coats make the newborns blend in with the environment through

    • Amimicry.
    • Bmigration.
    • Chibernation.
    • Dcamouflage.
    Answer: camouflage.
  29. 7229.

    Screech owls nest in holes in trees. They eat mice and crickets. Where would a screech owl most likely live?

    • Aa forest
    • Ba beach
    • Ca rainforest
    • Da desert
    Answer: a forest
  30. 7230.

    Many processes on Earth occur at or near tectonic plate boundaries. Which geological events are most common along tectonic plate boundaries?

    • Ahurricanes and tornadoes
    • Btidal waves and sedimentation
    • Cearthquakes and volcanoes
    • Derosion and deposition
    Answer: earthquakes and volcanoes
  31. 7231.

    Cell differentiation is the result of gene expression. Genes can be regulated several ways. For example, small interference RNA molecules (siRNA), prevent gene expression by binding to the product of transcription. How do siRNA molecules silence genes?

    • AThey bind to tRNA.
    • BThey bind to ribosomes.
    • CThey bind to RNA polymerase.
    • DThey bind to mRNA.
    Answer: They bind to mRNA.
  32. 7232.

    Which of the following is closest to the percentage of the total water on earth that is freshwater?

    • A90%
    • B100%
    • C70%
    • D3%
    Answer: 3%
  33. 7233.

    Why do trees like oaks and walnuts depend upon squirrels?

    • Ato aid in seed distribution
    • Bto pollinate their flowers
    • Cto remove dead wood
    • Dto control population size
    Answer: to aid in seed distribution
  34. 7234.

    A solar eclipse occurs when

    • AEarth's shadow falls on the Sun.
    • Bthe Moon blocks the Earth from the Sun.
    • CEarth blocks the Moon from the Sun.
    • Dthe first four planets in the solar system are aligned.
    Answer: the Moon blocks the Earth from the Sun.
  35. 7235.

    Which statement best compares single-celled and multi-celled organisms?

    • AOrganelles in a single-celled organism are like the organs in a multi-celled organism.
    • BThe nucleus in a single-celled organism is like the skin of a multi-celled organism.
    • CThe cytoplasm in a single-celled organism is like the nervous system in a multi-celled organism.
    • DTissues in a single-celled organism are like the cells in a multi-celled organism.
    Answer: Organelles in a single-celled organism are like the organs in a multi-celled organism.
  36. 7236.

    Which immune system function is carried out by antibodies?

    • AAntibodies engulf the invading virus as a defense mechanism.
    • BAntibodies attach to an invading virus as a target marker.
    • CAntibodies release enzymes that lyse the invading virus.
    • DAntibodies produce proteins that attach to an invading virus.
    Answer: Antibodies attach to an invading virus as a target marker.
  37. 7237.

    An Earth year is the length of time it takes for

    • AEarth to revolve once around the Sun
    • Bthe Moon to revolve once around Earth
    • CEarth to rotate once on its axis
    • Dthe Sun to revolve once around Earth
    Answer: Earth to revolve once around the Sun
  38. 7238.

    A drug company developed a pill to reduce cases of stomach virus. To test the medication, half of the participants got the pill with the new medicine and half got a sugar pill. Which term best identifies the participants who got a sugar pill?

    • Aexperimental
    • Bcontrol
    • Cindependent variable
    • Ddependent variable
    Answer: control
  39. 7239.

    Jesus learned that a space probe named Voyager 1 was launched from Earth in 1977. It will take Voyager 1 more than 500 years to travel 1 light year. What is a light year used to measure in space?

    • Atime
    • Benergy
    • Cforce
    • Ddistance
    Answer: distance
  40. 7240.

    A vaccine can prevent a serious disease. When a new vaccine is developed, it is given to a small group of people. Why would it be important to test each vaccine on a small group of people before everyone can have one?

    • Ato determine how the vaccine will affect people
    • Bto find out how many people are affected by the disease
    • Cto figure out how much the vaccine is worth
    • Dto understand how that disease affects the human body
    Answer: to determine how the vaccine will affect people
  41. 7241.

    Twentieth-century research by such scientists as Jonas Salk on the use of vaccines has reduced the number of people who are infected with

    • Adiabetes.
    • Bpolio.
    • Cstroke.
    • Dtuberculosis.
    Answer: polio.
  42. 7242.

    Minerals are used for making many things including jewelry, chalk, and concrete. Where do we get the minerals needed to make these things?

    • Afrom wood
    • Bfrom crops
    • Cfrom air
    • Dfrom rocks
    Answer: from rocks
  43. 7243.

    A jeweler melts gold to make jewelry. As the gold melts, the mass

    • Adecreases.
    • Bstays the same.
    • Cis destroyed.
    • Dincreases.
    Answer: stays the same.
  44. 7244.

    Christina kicks a ball. The ball moves faster when she kicks it on the concrete sidewalk than when she kicks it on the grass. Why does the ball travel slower on the grass than the sidewalk?

    • AThe grass has more friction.
    • BThe grass has a higher temperature.
    • CThe grass increases Earth's gravity.
    • DThe grass attracts more wind.
    Answer: The grass has more friction.
  45. 7245.

    In a tug-of-war game, balanced forces are best represented when both teams cause the flag to

    • Afall to the ground.
    • Bstay in the middle.
    • Cbe pulled quickly in one direction.
    • Dmove slowly in one direction.
    Answer: stay in the middle.
  46. 7246.

    Mercury and gold are both metals. Unlike gold, mercury cannot be used to make jewelry because it is a liquid at room temperature. The difference in the state of matter is an example of which type of property?

    • Anuclear
    • Belectrical
    • Cphysical
    • Dchemical
    Answer: physical
  47. 7247.

    Twentieth-century research and development of vaccines significantly reduced the threat of

    • Astroke.
    • Bdiabetes.
    • Costeoporosis.
    • Dpolio.
    Answer: polio.
  48. 7248.

    Why do doctors suggest that people get a flu vaccine each year?

    • AVaccines are absorbed by the body after a year.
    • BVaccines get stronger over time.
    • CViruses can mutate from year to year.
    • DViruses replicate more rapidly over time.
    Answer: Viruses can mutate from year to year.
  49. 7249.

    Which scientist is credited for the development of the polio vaccine?

    • AAlbert Einstein
    • BJonas Salk
    • CNeil Armstrong
    • DJacques Cousteau
    Answer: Jonas Salk
  50. 7250.

    New vaccines for diseases are being developed all the time. How do vaccines most likely help people?

    • AVaccines keep the environment cleaner.
    • BVaccines help cure people who are sick.
    • CVaccines kill bacteria that cause infections.
    • DVaccines help prevent illnesses.
    Answer: Vaccines help prevent illnesses.

How to use these trivia questions

  • Warm-up. Open a lesson or meeting with 3–5 questions — enough to wake the room, short enough to keep the agenda.
  • Review game. Pick 10 questions on the topic you just taught and play them in teams; discuss every wrong answer.
  • Quiz night. Mix two or three topics, read each question twice, and give 20 seconds before revealing the answer.

Run them live

Want every person to answer on their own phone, with a timer and a live leaderboard? Use these questions in an EngageSlide Quiz with a live leaderboard — free to start.

Tick questions on any page — your set is kept while you browse (or take the first 10 here) — and they become ready-to-play slides. What is EngageSlide?

More question collections

Questions adapted from AI2 Reasoning Challenge (CC BY-SA 4.0), edited for clarity. This collection may be reused under the same terms — see sources & licenses.