Discussly

Math Word Problems for Students — page 51

8,263 math word problems with answers, students. Grade-school word problems with step-by-step solutions. Reveal the answers below, pick one at random, or present them full-screen.

StudentsMathPage 51 of 166
  1. 2501.

    Yeon has three times as many watermelon seeds as Gwi. Gwi has 40 more watermelon seeds than Bom. If Bom has 300 watermelon seeds, how many seeds do they have together?

    Answer: 1660

    If Bom has 300 seeds, then Gwi has 300+40 = 340 watermelon seeds. Together, Bom and Gwi have 340+300 = 640 melon seeds. Yeon's number of watermelon seeds is three times as many as the number that Gwi has, meaning Yeon has 3*340 = 1020 watermelon seeds. Together, the three friends have 1020+640 = 1660 watermelon seeds.

  2. 2502.

    Matt is four times as old as Fem. Currently, Fem is 11 years old. In two years, what is the sum of the ages of Matt and Fem?

    Answer: 59

    Matt is 11 x 4 = 44 years old now. In 2 years, Matt will be 44 + 2 = 46 years old. In 2 years, Fem will be 11 + 2 = 13 years old. So, the sum of their ages in two years is 46 + 13 = 59 years old.

  3. 2503.

    If there were 200 students who passed an English course three years ago, and each subsequent year until the current one that number increased by 50% of the previous year's number, how many students will pass the course this year?

    Answer: 675

    We begin 3 years ago with 200 students, and moving forward to two years ago we find there were 200*1.5= 300 students who passed. At the end of the subsequent year 50% more students pass than last year's 300, so that means 300*1.5=450 students pass. At the end of the current year there's another 50% increase over the previous year, meaning we have 450*1.5= 675 students pass.

  4. 2504.

    John buys a cassette with 2 songs. The first song is 5 minutes and the second song is 60% longer. How much time was the total cassette?

    Answer: 13

    The second song is 5*.6=3 minutes longer than the first So the second song was 5+3=8 minutes That means the total time was 5+8=13 minutes

  5. 2505.

    Mama bird has 6 babies in the nest. She needs to feed each baby 3 worms a day. Papa bird caught 9 worms. If she caught 13 worms and had 2 stolen, how many more does she need to catch to feed them for 3 days?

    Answer: 34

    Each day, mama bird needs to catch 6 x 3 = 18 worms. For 3 days, she needs 18 x 3 = 54 worms. She already has 13 - 2 = 11 worms. With papa bird’s catch, they have 11 + 9 = 20 worms. To feed the babies for 3 days, she needs to catch 54 - 20 = 34 more worms.

  6. 2506.

    Wanda walks her daughter .5 miles to school in the morning and then walks .5 miles home. She repeats this when she meets her daughter after school in the afternoon. They walk to school 5 days a week. How many miles does Wanda walk after 4 weeks?

    Answer: 40

    She walks .5 miles to school and back 4 times a day so that's .5*4 = 2 miles She walks 2 miles a day for 5 days so that's 2*5 = 10 miles Over 4 weeks of walking 10 miles per week she walks 4*10 = 40 miles

  7. 2507.

    A bag of dozen apples costs $14 and Brian has already spent $10 on kiwis and half that much on bananas. What's the maximum number of apples Brian can buy if he left his house with only $50 and needs to pay the $3.50 subway fare each way?

    Answer: 24

    Brian requires a total of $3.50 + $3.50 = $7 to pay for the round trip subway fare We also know he has spent half (1/2) the amount he spent on kiwis on bananas, so he'll spend (1/2) * $10 = $5 on bananas So far in total he has spent $7 for his subway fare + $5 on bananas + $10 on kiwis = $7 + $5 + $10 = $22 If he left his house with only $50, then all he will have left for apples would be $50 - $22 = $28 If a bag of apples costs $14, then Brian would only be able to buy a maximum of $28/$14 = 2 bags of apples If each bag of apples has a dozen (12) apples, then (2) two bags will have 12*2= 24 apples

  8. 2508.

    The owner of a small store divided the sugar into 12 packs. If each pack weighs 250 grams and has 20 grams of sugar left, how many grams of sugar did he start with?

    Answer: 3020

    The total weight of the 12 packs of sugar is 250 x 12 = 3 000 grams. The owner started with 3000 + 20 = 3020 grams of sugar.

  9. 2509.

    In Tate's garden pond, there are 4 male guppies, 7 female guppies, 3 male goldfishes, and 5 female goldfishes. He buys 2 male guppies, 1 female guppy, 2 male goldfishes, and 3 female goldfishes. How many more female fishes than male fishes does Tate have?

    Answer: 5

    Tate has a total of 4 + 3 = 7 male fishes. He has a total of 7 + 5 = 12 female fishes. After the purchases, he has 7 + 2 + 2 = 11 male fishes. After the purchases, he has 12 + 1 + 3 = 16 female fishes. In his pond, there are this many more female fishes than male fishes 16 - 11 = 5 fishes.

  10. 2510.

    About 450 000 people lived in Maryville in 2000. In 2005, about 467 000 people lived in Maryville. What is the average number of people added each year?

    Answer: 3400

    The total increase of people was counted in 2005 - 2000 = 5 years. In 5 years, there is a total of 467 000 - 450 000 = 17 000 people increase. So, each year, the average number of people added is 17 000/5 = 3 400.

  11. 2511.

    Tim won a $100 raffle. He gave away 20% to his friend. How much did he keep?

    Answer: 80

    He gave away 100*.2=$20 So he kept 100-20=$80

  12. 2512.

    Betty's herb garden has 2 more than twice as many oregano plants as basil. If there are 5 basil plants, what is the total number of plants in the garden?

    Answer: 17

    Two more than twice as many oregano plants as basil translates to 2 + 2*5 = 12 oregano plants All together, Betty’s herb garden has 12 + 5 = 17 plants.

  13. 2513.

    Beatrice bought ten packets of crayons for her Art class. Six of the packets had eight pieces of colors each, and the other four packets had sixteen pieces of colors each. How many colors of crayons did Beatrice buy in all?

    Answer: 112

    Six packets had 6 x 8 = 48 colors of crayons. Four packets had 4 x 16 = 64 colors of crayons. Therefore, Beatrice bought 48 + 64 = 112 colors of crayons in all.

  14. 2514.

    Hank is raising money for the local homeless shelter. Hank makes $100 in a carwash and donates 90% of the proceeds to the local homeless shelter. Hank makes $80 in a bake sale and donates 75% of the proceeds to the local homeless shelter. Then he makes $50 mowing lawns and donates 100% of the proceeds to the local homeless shelter. How much money does Hank donate in total?

    Answer: 200

    From the carwash, Hank donates $100 * 0.90 = $90 From the bake sale, Hank donates $80 * 0.75 = $60 From mowing lawns, Hank donates $50 * 1.00 = $50 Hank donates a total of $90 + $60 + $50 = $200

  15. 2515.

    Amon & Rhonda combined have 215 marbles. If Amon owns 55 marbles more than Rhonda, how many marbles does Rhonda have?

    Answer: 80

    Let's say Rhonda has m marbles. The total number of marbles that Ammon has is m+55 Amon & Rhonda combined have m+(m+55) = 215 This means the total number of marbles they have together is 2m+55 = 215 2m=215-55 The total number of marbles that Rhonda has is m=160/2 Rhonda has m=80 marbles.

  16. 2516.

    Sunnyvale School was having a picnic. They wanted to make fruit punch. They had 4.5 liters of orange punch. They had twice as much cherry punch as orange punch and 1.5 liters less of apple juice than cherry punch. When they combined all of the fruit juices together, how many liters of fruit punch did they have?

    Answer: 21

    Orange = 4.5 L Cherry = 2 * 4.5 = 9 L Apple = 9 - 1.5 = 7.5 L Total punch = 4.5 + 9 + 7.5 = 21 L They had 21 liters of fruit punch for the picnic.

  17. 2517.

    James decides to try and collect rare artifacts in the field. He spends 6 months researching before going on a 2-year-long expedition for his first find. The second artifact takes 3 times as long for the research and discovery. How long did it take him to find both?

    Answer: 10

    The research took 6/12=.5 years So it took 2+.5=2.5 years for the first artifact It takes 2.5*3=7.5 years for the second So in total it took 2.5+7.5=10 years to find both

  18. 2518.

    Sarah is in charge of making 2 copies of a contract for 9 people that will be in a meeting. The contract is 20 pages long. How many pages will Sarah copy?

    Answer: 360

    Every person needs 2 copies and there are 9 people in the meeting so she needs 2*9 = 18 copies The contract is 20 pages long and she has to make 18 copies so she will end up copying 20*18 = 360 pages

  19. 2519.

    Jana is 5 inches taller than Kelly, and Kelly is 3 inches shorter than Jess. If Jess is 72 inches tall, how tall is Jana?

    Answer: 74

    Kelly is 72-3=69 inches tall. Jana is 69+5=74 inches tall.

  20. 2520.

    If the first skyscraper was built 100 years ago, how many years in the future will it be 5 years before its 200th anniversary of being built?

    Answer: 95

    First, we perform 200-5=195 to find the number of total years from the building being built that we're looking for. Then, we subtract out the 100 years that have already passed to determine the remaining amount of time, performing 195-100= 95 years in the future.

  21. 2521.

    Gail has some bills in her wallet which amount to $100. She has four $5 bills and three $20 bills, and the rest are $10 bills. How many $10 bills are in her wallet?

    Answer: 2

    Four $5 bills amount to $5 x 4 = $20. Three $20 bills amount to $20 x 3 = $60. So Gail's $5 and $20 bills amount to $20 + $60 = $80. Thus, her $10 bills amount to $100 - $80 = $20. Therefore, she has $20/$10 = 2 $10 bills.

  22. 2522.

    The Jacksonville Walmart normally gets 120 customer complaints per day. That number increases by 1/3rd when they're short-staffed and this increases by another 20% when the self-checkout is broken. If the store was short-staffed and the self-checkout was broken for 3 days, how many complaints does the store get?

    Answer: 576

    First find the number of complaints per day when the store is short-staffed: 120 complaints/day * 4/3 = 160 complaints/day Then find the number of complaints per day when the self-checkout is broken and they're short-staffed: 160 complaints/day * 1.2 = 192 complaints/day Then multiply the number of complaints per day by the number of days to find the total number of complaints: 192 complaints/day * 3 days = 576 complaints

  23. 2523.

    Bob's school track is 400 meters. If Bob ran the first lap in 70 seconds, the second and third lap in 85 seconds each, what was his average speed in (m/s) for his entire run?

    Answer: 5

    If each lap is 400 meters long, then 3 laps will have a total distance of 400*3 = 1200 meters The total time he ran was 70 on the first lap + 85 on the second one and 85 on the third lap, so his total running time was = 70+85+85 = 240 seconds His average speed then is measured by the total distance he ran (1200) divided by the total time required (240) or 1200/240 = 5 m/s

  24. 2524.

    Tom buys a bedroom set for $3000. He sells his old bedroom for $1000 and uses that to pay for part of the bedroom set. He then has to pay 10% a month for the bedroom set. How much does he have to pay per month?

    Answer: 200

    He has to pay 3000-1000=$2000 So he has to pay 2000*.1=$200 per month

  25. 2525.

    Trey has 5 times as many turtles as Kris. Kris has one fourth the turtles Kristen has. How many turtles are there altogether if Kristen has 12?

    Answer: 30

    Kris has 12/4 = 3 turtles. Trey has 3*5 = 15 turtles. Altogether they have 12+3+15 = 30 turtles.

  26. 2526.

    Guise went to a restaurant and ate ten hot dogs on a Monday. That week, he ate two more dogs each day than the previous day. How many hot dogs had Guise eaten by Wednesday that week?

    Answer: 36

    Since Guise was eating 2 more hot dogs each day than the previous day and ate 10 hot dogs on Monday, he ate 10+2 = 12 hot dogs on Tuesday. By Tuesday Guise had eaten 12+10 = 22 hot dogs. On Wednesday, after eating two more hot dogs than the previous day, the total number of hot dogs he ate is 12+2 = 14 In the three days, Guise ate 14+22 = 36 hotdogs.

  27. 2527.

    Percy wants to save up for a new PlayStation, which costs $500. He gets $200 on his birthday and $150 at Christmas. To make the rest of the money, he's going to sell his old PlayStation games for $7.5 each. How many games does he need to sell to reach his goal?

    Answer: 20

    He needs to earn $150 more dollars because 500 - 200 - 150 = 150 He needs to sell 20 games because 150 / 7.5 = 20

  28. 2528.

    Three days' temperatures were recorded for Bucyrus, Ohio. The temperatures were -14 degrees Fahrenheit, -8 degrees Fahrenheit, and +1 degree Fahrenheit. What was the average number of degrees (Fahrenheit) in Bucyrus, Ohio on the 3 days recorded?

    Answer: -7

    -14 + (-8) + 1 = -21 degrees Fahrenheit -21/3 = -7 degrees Fahrenheit The average temperature was -7 degrees Fahrenheit.

  29. 2529.

    There are 200 snakes in a park. There are three times as many pythons as boa constrictors. If there 40 boa constrictors and the rest of the snakes are rattlesnakes, calculate the total number of rattlesnakes in the park.

    Answer: 40

    If the number of pythons is three times the number of boa constrictors, then there are 3*40 = 120 pythons Together, the number of pythons and boa constrictors is 120+40 = 160 If there are 200 snakes in the park, the number of rattlesnakes is 200-160 = 40

  30. 2530.

    A firefighter's hose can deliver 20 gallons of water per minute. For a building fire that requires 4000 gallons of water to put out, how long will it take, in minutes, for a team of 5 firefighters, each with their own hose, to put out the fire?

    Answer: 40

    A team of 5 firefighters with hoses can deliver 5 * 20 = 100 gallons of water per minute. To deliver 4000 gallons, this team will take 4000/100 = 40 minutes to extinguish the fire.

  31. 2531.

    To make a yellow score mixture, Taylor has to combine white and black scores in the ratio of 7:6. If she got 78 yellow scores, what's 2/3 of the difference between the number of black and white scores she used?

    Answer: 4

    The total ratio representing the yellow scores that Taylor got is 7+6=13 The difference in the ratio between the number of black and white scores Taylor used is 7-6=1 The fraction representing the difference in the ratio between the number of black and white scores Taylor used is 1/13, representing 1/13*78=6 2/3 of the difference between the number of black and white scores Taylor used is 2/3*6=4

  32. 2532.

    Craig has 2 twenty dollar bills. He buys six squirt guns for $2 each. He also buys 3 packs of water balloons for $3 each. How much money does he have left?

    Answer: 19

    Craig starts off with 2 * $20 = $40. Craig spends 6 squirt guns * $2 = $12 on squirt guns. Craig spends 3 packs of water balloons * $3 = $9 on water balloons. Total Craig has spent $12 + $9 = $21. Craig has $40 - $21 = $19 remaining.

  33. 2533.

    Willy is starting a new TV series on Netflix. The TV series has 3 seasons that are each 20 episodes long. If Willy watches 2 episodes a day, how many days will it take for Willy to finish the entire series?

    Answer: 30

    The TV series has a total of 3 * 20 = 60 episodes At a rate of 2 episodes per day, Willy will finish the series in 60 / 2 = 30 days.

  34. 2534.

    The building has 42 storage units that are a total of 5040 square feet. Twenty of the units are 8 by 4 feet each. If the remaining units are all the same size, what is the area, in square feet, for one of the remaining units?

    Answer: 200

    8 * 4 = 32 square feet 20 * 32 = 640 square feet 5040 - 640 = 4400 square feet There are 42 - 20 = 22 remaining units 4400/22 = 200 square feet One of the remaining units is 200 square feet.

  35. 2535.

    In a court-mandated traffic class, there are a certain number of drunk drivers and 3 less than 7 times that many speeders. If there are 45 students total, how many drunk drivers are there?

    Answer: 6

    Let d be the number of drunk drivers and s be the number of speeders. We know that d + s = 45 and s = 7d - 3. Substituting the second equation into the first equation, we get d + 7d - 3 = 45 Combining like terms, we get 8d - 3 = 45 Adding 4 to both sides, we get 8d = 48 Dividing both sides by 8, we get d = 6

  36. 2536.

    Toby is making toast and adding peanut butter to it. He wants to make sure he has 500 calories for breakfast. A piece of bread has 100 calories. A serving of peanut butter has 200 calories. If he has one piece of bread, how many servings of peanut butter should he add?

    Answer: 2

    He needs 400 calories worth of peanut butter because 500 - 100 = 400 He needs 2 servings of peanut butter because 400 / 200 = 2

  37. 2537.

    Pauly is making ice cubes. He needs 10 pounds of cubes. He knows that 2 ounces of water make 1 cube and each cube weighs 1/16th of a pound. It takes him 1 hour to make 10 cubes. Every hour his ice maker run costs $1.50. Every ounce of water costs $0.10. How much will it cost to make all the ice?

    Answer: 56

    He needs 160 ice cubes because 10 / (1/16) = 160 It will take him 16 hours because 160 / 10 = 16 His ice maker will cost $24 to run because 16 x 1.5 = 24 He will need 320 ounce of water because 160 x 2 = 320 This will cost him $32 because 320 x .1 = 32 It will cost in total $56 to make all the ice because 24 + 32 = 56

  38. 2538.

    Darry is a roofer and has to climb ladders multiple times a day. He climbs his full ladder, which has 11 steps, 10 times today. He also climbs his smaller ladder, which has 6 steps, 7 times today. He did not climb any steps otherwise. In total, how many times has Darry climbed a step today?

    Answer: 152

    Climbing the full ladder means Darry has climbed 11 steps * 10 times = 110 steps so far. On his smaller ladder, he has climbed 6 steps * 7 times = 42 steps. So he has climbed a step a total of 110 + 42 = 152 times today.

  39. 2539.

    Paul eats a lot when he studies. He loves sandwiches and eats them at the same rate every three days. He eats 2 sandwiches the first day, then doubles that number of sandwiches for the second day. On the third day, he doubles the number of sandwiches he ate on the second day. How many sandwiches would Paul eat if he studied 6 days in a row?

    Answer: 28

    Paul doubles the amount that he ate on the second day, so eats 2 x 2 = 4 sandwiches. For the third day, he doubles the number of sandwiches he ate on the second day, so eats 2 x 2 x 2 = 8 sandwiches. To get the total amount of sandwiches he ate over three days it's necessary to add up the amount he ate each day: 2 + 4 + 8 = 14 sandwiches Since he eats 14 sandwiches every 3 days, then in 6 days he would eat 14 x 2 = 28 sandwiches in total.

  40. 2540.

    At the Bertolli Farm, they grow 2073 tomatoes, 4112 cobs of corn, and 985 onions. How many fewer onions are grown than tomatoes and corn together?

    Answer: 5200

    2073 + 4112 = 6185 6185 - 985 = 5200 The Bertolli Farm grows 5200 fewer onions than tomatoes and corn.

  41. 2541.

    The sky currently has 4 times as many cirrus clouds as cumulus clouds, and 12 times as many cumulus clouds as cumulonimbus clouds. If the sky currently has 3 cumulonimbus clouds, how many cirrus clouds are in the sky at this moment?

    Answer: 144

    The sky has 3*12=36 cumulus clouds. The sky has 4*36=144 cirrus clouds.

  42. 2542.

    Alex and Max are running a race against each other. At the beginning of the race they are even with each other for 200 feet. Then Alex gets ahead of Max by 300 feet. Then Max gets ahead of Alex by 170 feet. Alex gets a burst of speed and gets ahead of Max by 440 feet. If the road they're running on is 5000 feet long, how many feet are there left for Max to catch up to Alex?

    Answer: 3890

    So far Alex and Max are running the race for 200 + 300 + 170 + 440 = 1,110 feet. If the road they're racing each other on is 5000 feet long, 5000 - 1,110 feet = 3,890 feet left for Max to catch up to Alex.

  43. 2543.

    Last month, you borrowed $100 from your friend. If you promise to pay her today, how much will you give to your friend if both of you agreed to return the money with a 10% increase?

    Answer: 110

    The increase is $100 x 10/100 = $10. So you have to give $100 + $10 = $110 to your friend today.

  44. 2544.

    A couple opened a savings account. The husband gives $335 every week while the wife gives $225 every week. After 6 months of saving (assume 4 weeks in each month), they decided to divide half of the couple's savings into their four children's savings accounts. How much does each child receive?

    Answer: 1680

    The husband saves $335 x 4 = $1340 a month. The wife saves $225 x4 = $900 a month. Together, they save $1340 + $900 = $2240 in a month. In 6 months, their total savings is $2240 x 6 = $13440. Half of the couple's savings is 13440 / 2 = $6720. Therefore, each child will receive 6720 / 4 = $1680.

  45. 2545.

    The swimming club went to a swim meet in another town. They took 2 cars and 3 vans. There were 5 people in each car and 3 people in each van. Each car can hold a maximum of 6 people and each van can hold a maximum of 8 people. How many more people could have ridden with the swim team?

    Answer: 17

    The available number of people in each car is 6 * 2 cars = 12 people. The available number of people in each van is 8 * 3 vans = 24 people. The total number of people that could go with the team is 12 people + 24 people = 36 people. The team took with them 2 cars * 5 people = 10 people. The team also took 3 vans * 3 people = 9 people. The team brought 10 people + 9 people =19 people. The team could bring an additional 36 people - 19 people = 17 people.

  46. 2546.

    Barbara got a great deal on a new chest of drawers, but she has to take a lot of paper out of the drawers to be able to use it. She found 3 bundles of colored paper, 2 bunches of white paper, and 5 heaps of scrap paper. If a bunch holds 4 sheets of paper, a bundle holds 2 sheets of paper, and a heap holds 20 sheets of paper, how many sheets of paper did Barbara remove from the chest of drawers?

    Answer: 114

    Of the colored paper, Barbara removed 3 * 2 = 6 sheets of paper. Of the white paper, she removed 2 * 4 = 8 sheets of paper. Of the scrap paper, she removed 5 * 20 = 100 sheets of paper. So in total, Barbara removed 6 + 8 + 100 = 114 sheets of paper.

  47. 2547.

    Rosie runs 6 miles per hour. She runs for 1 hour on Monday, 30 minutes on Tuesday, 1 hour on Wednesday, and 20 minutes on Thursday. If she wants to run 20 miles for the week, how many minutes should she run on Friday?

    Answer: 30

    On Monday and Wednesday, Rosie runs 6*1= 6 miles. On Tuesday, Rosie runs 6*(30 minutes/60 minutes) = 3 miles. On Thursday, Rosie runs 6*(20 minutes/60 minutes)=2 miles. So far this week Rosie has run 6+3+6+2=17 miles. To reach her goal, she must run 20-17=3 miles on Friday. Thus, she should run for 6/3=.5 hour which is 30 minutes.

  48. 2548.

    Darnell pays $12 for unlimited texting and calling on his phone each month. An alternative phone plan would charge $1 per 30 texts and $3 per 20 minutes of calls per month. Darnell sends 60 texts and spends 60 minutes on the phone each month. How many dollars less would he pay on the alternative plan?

    Answer: 1

    Darnell would pay 60 / 30 = 2 times the $1 texting charge per month. He would pay 60 / 20 = 3 times the $3 call charge per month. He would pay 2 * 1 + 3 * 3 = 2 + 9 = $11 per month on the alternative plan. Thus, Darnell would pay 12 - 11 = $1 less on the alternative plan.

  49. 2549.

    A third of the contestants at a singing competition are female, and the rest are male. If there are 18 contestants in total, how many of them are male?

    Answer: 12

    There are 18/3 = 6 female contestants. There are 18-6 = 12 male contestants.

  50. 2550.

    Jon's textbooks weigh three times as much as Brandon's textbooks. Jon has four textbooks that weigh two, eight, five and nine pounds respectively. How much do Brandon's textbooks weigh?

    Answer: 8

    Jon’s textbooks weigh 2 + 8 + 5 + 9 = 24 pounds. Thus, Brandon’s textbooks weigh 24 / 3 = 8 pounds.

How to use these math word problems

  • Think-pair-share. Give one problem, two minutes alone, two minutes with a partner, then compare methods as a class.
  • Estimate first. Before solving, ask for a quick estimate. Comparing estimate and answer builds number sense.
  • Show the steps. Reveal the worked solution only after students share theirs — then discuss the differences.

Run them live

Want every person to answer on their own phone, with a timer and a live leaderboard? Use these questions in an EngageSlide Quiz or graded homework — free to start.

Tick questions on any page — your set is kept while you browse (or take the first 10 here) — and they become ready-to-play slides. What is EngageSlide?

More question collections

Questions adapted from GSM8K (OpenAI) (MIT), edited for clarity. This collection may be reused under the same terms — see sources & licenses.