Discussly

Math Trivia Questions — page 10

699 trivia questions with answers, all ages. Multiple-choice trivia with answers, sorted by topic and level. Reveal the answers below, pick one at random, or present them full-screen.

All agesTriviaPage 10 of 14
  1. 451.

    Sofia and Tess will each randomly choose one of the 10 integers from 1 to 10. What is the probability that neither integer chosen will be the square of the other?

    • A0.64
    • B0.72
    • C0.81
    • D0.95
    Answer: 0.95
  2. 452.

    What expression can be used to show 270,240 written in expanded form?

    • A200,000 + 70,000 + 2,000 + 40
    • B200,000 + 70,000 + 200 + 40
    • C200,000 + 7,000 + 200 + 4
    • D200,000 + 7,000 + 200 + 40
    Answer: 200,000 + 70,000 + 200 + 40
  3. 453.

    Find the difference of 142.76 – 16.5.

    • A159.26
    • B126.26
    • C2.224
    • D14,111
    Answer: 126.26
  4. 454.

    Find the remainder when 25^1059 is divided by 23.

    • A11
    • B8
    • C13
    • D5
    Answer: 8
  5. 455.

    Jennifer is competing in a marathon, which is a 26.2-mile race. If Jennifer runs the first half of the race at 8 mph and the second half of the race at 6 mph, approximately how many hours does it take for her to complete the race?

    • A3.74
    • B3.82
    • C2.62
    • D4.12
    Answer: 3.82
  6. 456.

    For how many positive integers k does the ordinary decimal representation of the integer k! end in exactly 99 zeros?

    • ANone
    • BFive
    • CFour
    • DOne
    Answer: Five
  7. 457.

    What prime number comes next after 19?

    • A21
    • B23
    • C25
    • D27
    Answer: 23
  8. 458.

    Solve the equation −6x = −36. Check your answer.

    • A1 over 6
    • B1 over 216
    • C6
    • D216
    Answer: 6
  9. 459.

    Given that $a(a+2b) = \frac{104}3$, $b(b+2c) = \frac{7}{9}$, and $c(c+2a) = -7$, find $|a+b+c|$.

    • A\frac{10}{3}
    • B\frac{16}{3}
    • C\frac{5}{3}
    • D\frac{23}{3}
    Answer: \frac{16}{3}
  10. 460.

    Mark has a stamp collection. He has 22 stamps from Japan, 34 from Canada, and 17 from Mexico. How many stamps does he have in all?

    • A73
    • B53
    • C63
    • D83
    Answer: 73
  11. 461.

    A water tank will hold 50 gallons. What flow rate, in gallons per second, is required to fill the tank in 20 seconds?

    • A2.5
    • B0.4
    • C16.7
    • D70
    Answer: 2.5
  12. 462.

    Estimate 153 + 44. The sum is between which numbers?

    • A500 and 699
    • B700 and 899
    • C300 and 499
    • D100 and 299
    Answer: 100 and 299
  13. 463.

    Find the LCM of 24 and 36.

    • A144
    • B72
    • C120
    • D96
    Answer: 72
  14. 464.

    Let V be the set of all real polynomials p(x). Let transformations T, S be defined on V by T:p(x) -> xp(x) and S:p(x) -> p'(x) = d/dx p(x), and interpret (ST)(p(x)) as S(T(p(x))). Which of the following is true?

    • AST - TS is the identity map of V onto itself.
    • BST = 0
    • CST = TS
    • DST = T
    Answer: ST - TS is the identity map of V onto itself.
  15. 465.

    What is the product of 32 x 67?

    • A2,144
    • B2,044
    • C1,824
    • D1,934
    Answer: 2,144
  16. 466.

    How many sides does a trapezium have?

    • A6
    • B5
    • C3
    • D4
    Answer: 4
  17. 467.

    The metric prefix "atto-" makes a measurement how much smaller than the base unit?

    • AOne Billionth
    • BOne Quintillionth
    • COne Septillionth
    • DOne Quadrillionth
    Answer: One Quintillionth
  18. 468.

    Jess scored 18 points during her last basketball game. Each basket she made was worth 2 points. How many baskets did she make?

    • A9
    • B16
    • C8
    • D20
    Answer: 9
  19. 469.

    What is the least common multiple of 4 and 10?

    • A60
    • B20
    • C40
    • D14
    Answer: 20
  20. 470.

    Who proved Fermat's Last Theorem?

    • ALeonhard Euler
    • BCarl Friedrich Gauss
    • CAndrew Wiles
    • DSrinivasa Ramanujan
    Answer: Andrew Wiles
  21. 471.

    Suppose today is Wednesday. What day of the week will it be 10^(10^(10)) days from now?

    • AMonday
    • BTuesday
    • CWednesday
    • DSunday
    Answer: Sunday
  22. 472.

    What number multiplied by 4 equals 36?

    • A8
    • B7
    • C6
    • D9
    Answer: 9
  23. 473.

    The maximum number of acute angles in a convex 10-gon in the Euclidean plane is

    • A4
    • B3
    • C2
    • D1
    Answer: 3
  24. 474.

    Solve 3 over 2 * w = 66.

    • A33
    • B88
    • C99
    • D44
    Answer: 44
  25. 475.

    Olivia used the rule "Add 11" to create the number pattern shown below. 10, 21, 32, 43, 54 Which statement about the number pattern is true?

    • AThe 10th number in the pattern will be an even number.
    • BIf the number pattern started with an odd number then the pattern would have only odd numbers in it.
    • CThe number pattern will never have two even numbers next to each other.
    • DThe next two numbers in the pattern will be an even number then an odd number.
    Answer: The number pattern will never have two even numbers next to each other.
  26. 476.

    For which integers n such that 3 <= n <= 11 is there only one group of order n (up to isomorphism)?

    • AFor no such integer n
    • BFor 3, 5, 7, 9, and 11 only
    • CFor 3, 5, 7, and 11 only
    • DFor 4, 6, 8, and 10 only
    Answer: For 3, 5, 7, and 11 only
  27. 477.

    Solve the equation 6.73 = z over 7.74. Check your answer.

    • A1.0112
    • B−1.0102
    • C52.0902
    • D51.5902
    Answer: 52.0902
  28. 478.

    Which of the following is an equation of the line tangent to the graph of y = x + e^x at x = 0 ?

    • Ay = x + 1
    • By = 2x
    • Cy = 2x + 1
    • Dy = x + 2
    Answer: y = 2x + 1
  29. 479.

    Let 12-9+c=12. What value of c makes the equation true?

    • A9
    • B3
    • C12
    • D0
    Answer: 9
  30. 480.

    How many real roots does the polynomial 2x^5 + 8x - 7 have?

    • ATwo
    • BOne
    • CThree
    • DNone
    Answer: One
  31. 481.

    In Morse code, each symbol is represented by a sequence of dashes and dots. How many distinct symbols can be represented using sequences of 1, 2, 3, or 4 total dots and/or dashes?

    • A30
    • B4680
    • C3
    • D10
    Answer: 30
  32. 482.

    Altogether, Sonia and Negin have $27.00. Sonia buys a shirt for $12.35 and Negin buys a pair of sandals for $10.11. How much money remains?

    • A$5.76
    • B$4.46
    • C$4.54
    • D$5.36
    Answer: $4.54
  33. 483.

    Let F be a constant unit force that is parallel to the vector (-1, 0, 1) in xyz-space. What is the work done by F on a particle that moves along the path given by (t, t^2, t^3) between time t=0 and time t=1?

    • Asqrt(2)
    • B0
    • C-1/(4sqrt(2))
    • D-1/4
    Answer: 0
  34. 484.

    Evaluate the sum\[\frac{1}{2^1} + \frac{2}{2^2} + \frac{3}{2^3} + \cdots + \frac{k}{2^k} + \cdots \]

    • A4
    • B\infty
    • C2
    • D1
    Answer: 2
  35. 485.

    The French mathematician Évariste Galois is primarily known for his work in which?

    • AGalois Theory
    • BGalois' Continued Fractions
    • CAbelian Integration
    • DGalois' Method for PDE's
    Answer: Galois Theory
  36. 486.

    Express as a common fraction the reciprocal of $0.\overline7$.

    • A\frac{9}{2}
    • B\frac{7}{9}
    • C\frac{9}{7}
    • D\frac{7}{2}
    Answer: \frac{9}{7}
  37. 487.

    An ant crawls straight from $(-4,6)$ to the origin, and then continues straight on to $(4,3)$. How far does it travel?

    • A16
    • B5
    • C5+2\sqrt{13}
    • D2\sqrt{2}
    Answer: 5+2\sqrt{13}
  38. 488.

    Let f(x) be a function whose graph passes through the origin. If f(2n) = n^2 + f[2(n - 1)] for every integer n, what is the value of f(8)?

    • A32
    • B30
    • C36
    • D24
    Answer: 30
  39. 489.

    If 4 daps = 7 yaps, and 5 yaps = 3 baps, how many daps equal 42 baps?

    • A21
    • B28
    • C40
    • D30
    Answer: 40
  40. 490.

    Let S be the subset of R^2 consisting of all points (x, y) in the unit square [0, 1] × [0, 1] for which x or y, or both, are irrational. With respect to the standard topology on R^2, S is

    • Aopen
    • Bconnected
    • Ctotally disconnected
    • Dclosed
    Answer: connected
  41. 491.

    Find the median of the set of data 13, 35, 26, 8, 24, 10, 22, 10, 32.

    • A27
    • B22
    • C23
    • D20
    Answer: 22
  42. 492.

    There are 72 students on the dance team, and 4 over 9 take tap lessons. How many students take tap lessons?

    • A63
    • B49
    • C68
    • D32
    Answer: 32
  43. 493.

    Umi created the number pattern that follows by adding the same amount each time to get the next number. 20, 40, 60, 80, ... What will be the eighth number in the pattern?

    • A320
    • B640
    • C240
    • D160
    Answer: 160
  44. 494.

    Theresa had a bag of 72 marbles. She put the marbles into 9 equal groups. Which number sentence shows how to find the number of marbles Theresa put into each group?

    • A9 + 72 = 81
    • B9 ÷ 72 = 0.125
    • C72 ÷ 9 = 8
    • D72 – 9 = 63
    Answer: 72 ÷ 9 = 8
  45. 495.

    Which expression is another way to show 8 x 6?

    • A(24+4)+6
    • B(2x4)x6
    • C(2x4) + 6
    • D(2+4)x6
    Answer: (2x4)x6
  46. 496.

    If f(2x) = x + 5 and f(g(6)) = 13, then 2 * g(6) =

    • A16
    • B6
    • C32
    • D36
    Answer: 32
  47. 497.

    What is the quotient for the expression 2,314 / 4?

    • A508 r2
    • B508
    • C578
    • D578 r2
    Answer: 578 r2
  48. 498.

    If 3 cans of pears cost $2.37 how many cans of pears can you buy for $9.48?

    • A12 cans
    • B3 cans
    • C36 cans
    • D13 cans
    Answer: 12 cans
  49. 499.

    What is the equation for the area of a sphere?

    • Aπr^4
    • B(1/3)πhr^2
    • C4πr^2
    • D(4/3)πr^3
    Answer: (4/3)πr^3
  50. 500.

    Find the sum of the primes between 100 and 200, inclusive, that are 1 or 2 more than a perfect square.

    • A300
    • B102
    • C298
    • D256
    Answer: 298

How to use these trivia questions

  • Warm-up. Open a lesson or meeting with 3–5 questions — enough to wake the room, short enough to keep the agenda.
  • Review game. Pick 10 questions on the topic you just taught and play them in teams; discuss every wrong answer.
  • Quiz night. Mix two or three topics, read each question twice, and give 20 seconds before revealing the answer.

Run them live

Want every person to answer on their own phone, with a timer and a live leaderboard? Use these questions in an EngageSlide Quiz with a live leaderboard — free to start.

Tick questions on any page — your set is kept while you browse (or take the first 10 here) — and they become ready-to-play slides. What is EngageSlide?

More question collections

Questions adapted from MMLU (Hendrycks et al.) (MIT), Open Trivia Database (CC BY-SA 4.0), edited for clarity. This collection may be reused under the same terms — see sources & licenses.