Discussly

Health Trivia Questions for College Students — page 4

224 trivia questions with answers, college. Multiple-choice trivia with answers, sorted by topic and level. Reveal the answers below, pick one at random, or present them full-screen.

CollegeTriviaPage 4 of 5
  1. 151.

    Which of the following is NOT among the top 10 causes of death in the U. S.?

    • ASepticemia
    • BAccidents
    • CAIDS
    • DKidney diseases
    Answer: AIDS
  2. 152.

    One difference between the friendships of older and younger adults is that older adults

    • AHave more cross gender friendships
    • BHave more close friends
    • CHave far fewer friends
    • DHave less time for friends
    Answer: Have more cross gender friendships
  3. 153.

    Identity refers to one's

    • APhysical appearance and overall personality
    • BCoherent sense of self
    • CUse of a particular coping strategy
    • DControl over one's own life story
    Answer: Coherent sense of self
  4. 154.

    An example of a discontinuous change over the adult years is the change in

    • APersonality
    • BMale sexuality
    • CFemale hormone levels
    • DWorking memory
    Answer: Female hormone levels
  5. 155.

    Loss of smell for adults 80 and older is

    • AInfrequent (less than 40%)
    • BVery frequent (more than 75%)
    • CFrequent (close to 50%)
    • DVery infrequent (less than 15%)
    Answer: Very frequent (more than 75%)
  6. 156.

    Presbyopia refers to

    • AThe point of clearest vision moving farther from the eye
    • BThe point of clearest vision moving closer to the eye
    • CThe loss of hearing for higher pitch as one grows older
    • DThe decline in vision with advanced age
    Answer: The point of clearest vision moving farther from the eye
  7. 157.

    The initial length of telomere stand for members of a species is

    • ADetermined by parent diet and exercise
    • BDependent upon climate and time of year at birth
    • CAlways the same
    • DDetermined genetically
    Answer: Determined genetically
  8. 158.

    One reason that older adults show high levels of optimism is that

    • AThis may be a warning sign for dementia
    • BMany pessimists die at a younger age
    • CThey do not really know what is going on
    • DOur measures have low validity
    Answer: Many pessimists die at a younger age
  9. 159.

    Centenarians are people who

    • AWere born before the centennial
    • BHave not yet reached old age
    • CAre 100 or more years old
    • DStudy old age and older adults
    Answer: Are 100 or more years old
  10. 160.

    Some work on age stereotypes suggests that

    • AThey never last very long
    • BPositive ones are stronger
    • CNegative ones are stronger
    • DThey are very rare
    Answer: Negative ones are stronger
  11. 161.

    The major question concerning aging and personality is:

    • ADoes personality change with age?
    • BDo older adults still have personalities?
    • CDoes personality decline as we grow older?
    • DDoes personality increase of decrease with age?
    Answer: Does personality change with age?
  12. 162.

    We want our measures to be as reliable as possible; reliability refers to

    • AWhether our measure is really measuring what it claims to measure
    • BWhether our measure has or has not been used before
    • CWhether our measure really measure anything at all
    • DWhether our measure is consistent in the information it provides
    Answer: Whether our measure is consistent in the information it provides
  13. 163.

    Well being for younger adults is positively related to which form of control?

    • APrimary
    • BInternal
    • CLowering of aspirations
    • DPositive reappraisal
    Answer: Primary
  14. 164.

    The different components of memory should be thought of as

    • AWorking as a system
    • BBeing very independent
    • CWorking one at a time
    • DTaking turns
    Answer: Working as a system
  15. 165.

    Which of the following is an example of accumulating garbage?

    • ARaw glucose
    • BSOD
    • CCollagen
    • DLipofuscin
    Answer: Lipofuscin
  16. 166.

    In this chapter's Senior View, Dr. Donham told us that mental stimulation, exercise, diet, and what other factor is important for long life?

    • AAvoiding stress
    • BGood genes
    • CModerate amounts of alcohol
    • DSocial support
    Answer: Good genes
  17. 167.

    Which level of personality description appears to show the most change with age?

    • AIdentity
    • BCoping strategies
    • CPersonal concerns
    • DTraits
    Answer: Personal concerns
  18. 168.

    Which of the following groups is likely to have the more positive view of aging and older adults?

    • AOther older adults
    • BYoung adults
    • CAdolescents
    • DChildren younger than 10
    Answer: Other older adults
  19. 169.

    One possible reason that time seems to pass more rapidly for older adults is that

    • ATheir lives are full of events which they don't recall at a later time
    • BTheir memories are poor so they forget to check the time
    • CThey pay less attention to important events in life
    • DThey have fewer novel experiences
    Answer: They have fewer novel experiences
  20. 170.

    Quantitative analyses of TV shows have shown that

    • AThe more positive portrayals occur during commercials
    • BThe proportion of older men is particularly low
    • CThe proportion of older women is particularly low
    • DOlder adults are almost always portrayed in a negative way
    Answer: The proportion of older women is particularly low
  21. 171.

    Free radicals are produced by

    • ALack of sunlight
    • BExcess consumption of Vitamins A and C
    • CNormal metabolism
    • DA weakened immune system
    Answer: Normal metabolism
  22. 172.

    Which of the following changes in skin is regarded as senescent?

    • AWrinkling
    • BLoss of protective hair
    • CThinning
    • DAppearance of age spots
    Answer: Thinning
  23. 173.

    What percentage of older adults report feeling very or often lonely?

    • A50%
    • B10%
    • C75%
    • D25%
    Answer: 10%
  24. 174.

    When your sister Patricia was feeling depressed, you comforted her and reminisced about happier times. You provided which type of social support?

    • AFriendly
    • BInformational
    • CEmotional
    • DInstrumental
    Answer: Emotional
  25. 175.

    Hearing loss occurs more frequently for

    • AWomen than men
    • BPeople who already have some loss of vision
    • CMen than women
    • DPeople who are obese
    Answer: Men than women
  26. 176.

    High levels of social support are strongly associated with

    • AEducation
    • BCulture
    • CLongevity
    • DInternal control
    Answer: Longevity
  27. 177.

    The insurance program for poor people of all ages is called

    • AHospice
    • BMedicaid
    • CMedicare
    • DRespite
    Answer: Medicaid
  28. 178.

    Fear of aging has been associated with high levels of

    • AMid-life crisis
    • BIntroversion
    • CNeuroticism
    • DRigidity
    Answer: Neuroticism
  29. 179.

    BMI is regarded as a better measure of health than weight by itself because BMI is based on weight and

    • ADiet and exercise
    • BBone structure
    • CHeight
    • DImmune Function
    Answer: Height
  30. 180.

    The main reason given by men and women for their long lasting marriage is that

    • AThey agree on almost everything
    • BThey owe it to their children
    • CThey must fulfill their vows
    • DThey are best friends
    Answer: They are best friends
  31. 181.

    Which type of reaction time results in the biggest age differences?

    • AElaborate
    • BChoice
    • CSimple
    • DComplex
    Answer: Complex
  32. 182.

    The most frequent chronic condition for older adults is

    • AArthritis
    • BCataracts
    • CDiabetes
    • DHypertension
    Answer: Arthritis
  33. 183.

    Continued stress is damaging to health and longevity because it leads to

    • AOver exercising which causes physical damage
    • BSuppression of the immune system
    • CLess eating and, in many cases, severe eating disorders
    • DRisky behaviors such as speeding and not using a seat belt
    Answer: Suppression of the immune system
  34. 184.

    A difference between the social networks of older and younger adults is that older adults have

    • ALarger outer circles
    • BSmaller outer circles
    • CSmaller inner circles
    • DLarger inner circles
    Answer: Smaller outer circles
  35. 185.

    Glaucoma refers to the condition in which

    • AThe lens becomes cloudy and opaque
    • BFluid pressure in the eye is above normal
    • CThe central part of the retina no longer functions
    • DInner and outer layers of the retina separate
    Answer: Fluid pressure in the eye is above normal
  36. 186.

    With respect to marital satisfaction, most long lasting marriages

    • AShow lower levels during the years when children are present
    • BShow high satisfaction through all the years of marriage
    • CShow high satisfaction that steadily declines as the years pass
    • DShow ups and downs throughout the marriage
    Answer: Show lower levels during the years when children are present
  37. 187.

    Grandparents with grandchildren in college report feeling especially loved when such grandchildren

    • AAsk about their satisfaction with life and offer to help
    • BInvite the grandparents over to their place and cook a good meal
    • CPay a surprise visit and ask for advice
    • DVisit during the holidays and bring gifts
    Answer: Pay a surprise visit and ask for advice
  38. 188.

    The strongest research technique for determining genetic contributions to longevity is to compare

    • AAncestors of different families
    • BIdentical and fraternal twins
    • CCentenarians to younger adults
    • DSiblings and parents
    Answer: Identical and fraternal twins
  39. 189.

    Which of the following hormones has not yet been claimed to ward off senescence?

    • ADHEA
    • BHuman growth hormone
    • CViasterol
    • DMelatonin
    Answer: Viasterol
  40. 190.

    The cause of Alzheimer's appears to be

    • AApo-E 4
    • BAluminum
    • CMostly genetic
    • DMostly environmental
    Answer: Mostly genetic
  41. 191.

    Which of the following forms of dementia has the highest prevalence rate?

    • AAlzheimer's
    • BParkinson's
    • CVascular
    • DFronto-temporal lobe
    Answer: Alzheimer's
  42. 192.

    Which of the following appears to lower bad cholesterol?

    • AVitamin D
    • BThiamine
    • CRiboflavin
    • DNiacin
    Answer: Niacin
  43. 193.

    The Hayflick number for human cells is

    • ALess than 30
    • BMore than 60
    • CBetween 45 and 55
    • DUnknown
    Answer: Between 45 and 55
  44. 194.

    The current record for longest lived human being is held by

    • AM. Cherie Clark
    • BMaria Esther de Capovilla
    • CJeanne Calment
    • DMaggie Kuhn
    Answer: Jeanne Calment
  45. 195.

    Older workers are more likely to

    • ABe dissatisfied with their jobs
    • BBe laid off
    • CBe less productive
    • DBe absent from work
    Answer: Be laid off
  46. 196.

    An increased frequency of urination in older adults is most likely caused by

    • AKidney problems
    • BProstate cancer
    • CSmaller bladder
    • DGall stone(s)
    Answer: Smaller bladder
  47. 197.

    Some research has found that later cognitive decline is predicted by earlier

    • ALoss of muscle strength
    • BCardiovascular problems
    • CGraying of hair
    • DImmune system decline
    Answer: Loss of muscle strength
  48. 198.

    The woman who conducted a longitudinal study on herself and found increased retrieval difficulty as she got older was named

    • ASmith
    • BWhitebear
    • CEbbinghaus
    • DClark
    Answer: Smith
  49. 199.

    Which of the following does NOT increase the risk of falling?

    • AA change in walking style or gait
    • BVisual impairment
    • CTaking many prescription medications
    • DHaving no emotional support
    Answer: Having no emotional support
  50. 200.

    Even a small amount of sleep deprivation seems to

    • AIncrease weight
    • BIncrease irritability
    • CDisrupt attention the next day
    • DImprove sleep quality
    Answer: Improve sleep quality

How to use these trivia questions

  • Warm-up. Open a lesson or meeting with 3–5 questions — enough to wake the room, short enough to keep the agenda.
  • Review game. Pick 10 questions on the topic you just taught and play them in teams; discuss every wrong answer.
  • Quiz night. Mix two or three topics, read each question twice, and give 20 seconds before revealing the answer.

Run them live

Want every person to answer on their own phone, with a timer and a live leaderboard? Use these questions in an EngageSlide Quiz with a live leaderboard — free to start.

Tick questions on any page — your set is kept while you browse (or take the first 10 here) — and they become ready-to-play slides. What is EngageSlide?

More question collections

Questions adapted from MMLU (Hendrycks et al.) (MIT), edited for clarity. This collection may be reused under the same terms — see sources & licenses.