Discussly

Health Trivia Questions for College Students

224 trivia questions with answers, college. Multiple-choice trivia with answers, sorted by topic and level. Reveal the answers below, pick one at random, or present them full-screen.

CollegeTriviaPage 1 of 5
  1. 1.

    The perspective that development is embedded in history means that

    • ASociocultural conditions must always be considered
    • BDevelopment in any particular areas (e.g., social) is tied to development in other areas (e.g., cognitive)
    • CChange can always occur regardless of age
    • DSome characteristics change with age while others do not
    Answer: Sociocultural conditions must always be considered
  2. 2.

    Being in bright light during the later parts of the day seems to

    • AIncrease insomnia
    • BHave no real influence on sleep or dreams
    • CRestore deep sleep
    • DRestore normal circadian rhythm
    Answer: Restore normal circadian rhythm
  3. 3.

    Those cells that build bone are called

    • AOsteoclasts
    • BOsteopori
    • COsteoblasts
    • DOsteostructs
    Answer: Osteoblasts
  4. 4.

    Older adults' coping strategies are generally

    • AIneffective at solving problems
    • BPersistent as they use the same strategy over and over
    • CVariable as they have more strategies
    • DNarrow as they ignore many aspects of the problem
    Answer: Variable as they have more strategies
  5. 5.

    The answer "both play an important role" is clearly applicable to the question of

    • ANature vs. nurture
    • BContinuity vs. discontinuity
    • CAll of these questions
    • DMechanistic vs organismic
    Answer: All of these questions
  6. 6.

    After losing a spouse, the surviving spouse often dies within the first year because of

    • AStress and loss of social support
    • BThey have the same defective genes
    • CThe inability to remarry quickly
    • DHaving the same disorder as the deceased
    Answer: Stress and loss of social support
  7. 7.

    Older adults are most likely to be involved in a traffic accident when they are

    • ADriving in a new location
    • BOn foot
    • CAlone
    • DA passenger in a younger person's car
    Answer: On foot
  8. 8.

    One reason that older adults may have difficulty in retrieving memories is that

    • AThere are many more memories to search through to find the one that is sought
    • BMemory is less well organized as we grow older and finding a memory can be quite difficult
    • COlder adults quit searching because they have more important things to do
    • DLong-term memory often discards older and unused memories
    Answer: There are many more memories to search through to find the one that is sought
  9. 9.

    The majority of older widows live

    • AAlone
    • BWith a friend
    • CIn an institution
    • DWith children
    Answer: Alone
  10. 10.

    When older and younger workers have lost their jobs, older workers typically

    • ATake longer to find a new job
    • BSue the company using the ADEA
    • CFind a job quicker because of their greater experience
    • DRetire rather than search for a new job
    Answer: Take longer to find a new job
  11. 11.

    Metamemory refers to

    • AAll memory components together
    • BKnowledge about memory
    • CLong-term memory for major events
    • DSemantic memory
    Answer: Knowledge about memory
  12. 12.

    Which leg of the three-legged stool do most retirees have

    • AAssets
    • BSavings
    • CPension
    • DSocial security
    Answer: Social security
  13. 13.

    The reaction time difference between younger and older adults is reduced when older adults

    • ALift weights on a regular schedule
    • BConsume large quantities of vitamins
    • CPractice Tai chi
    • DPractice regular aerobic exercise
    Answer: Practice regular aerobic exercise
  14. 14.

    Prejudice or bias against older adults is referred to as

    • AAge bigotry
    • BOldism
    • CSenilism
    • DAgeism
    Answer: Ageism
  15. 15.

    Current life expectancy in the United States is about

    • A82
    • B68
    • C75
    • D78
    Answer: 78
  16. 16.

    Longevity is strongly associated with higher levels of

    • ASocial support
    • BBMI
    • CSupplement use
    • DAlcohol use
    Answer: Social support
  17. 17.

    When damage to the brain is irreversible and increasing we refer to the disorder as

    • ADementia
    • BPick's
    • CDelirium
    • DMCI
    Answer: Dementia
  18. 18.

    The advanced directive where one specifies the types of medical intervention that are and are not desired is called a

    • ADNH
    • BLiving will
    • CDNR
    • DDurable power of attorney
    Answer: Living will
  19. 19.

    A shortage of these two vitamins can produce symptoms that mimic dementia:

    • AA and C
    • BB12 and E
    • CB6 and D
    • DB6 and B12
    Answer: B6 and B12
  20. 20.

    The first person to measure and compare the response times of young and old was

    • ATom Penge
    • BMichelle Meer
    • CFrancis Galton
    • DWilliam James
    Answer: Francis Galton
  21. 21.

    According to Tat Kleckley of this chapter's Senior View, the most important part of the healing process for those who are bereaved is to

    • AMake new friends who don't know about your loss
    • BTalk about your loss
    • CStay away from other people for a while
    • DGet out and be active
    Answer: Talk about your loss
  22. 22.

    Which of the following countries has the longest life expectancy?

    • ASaudi Arabia
    • BJapan
    • CU. S. A.
    • DSweden
    Answer: Japan
  23. 23.

    Which of the following is most strongly associated with loss of bone density?

    • ACohort factors
    • BGenetic factors
    • CLifestyle factors like not exercising
    • DHormonal factors such as loss of estrogen
    Answer: Lifestyle factors like not exercising
  24. 24.

    Bu is often late for appointments but says it's because she had more important things on her mind. This is an example of which coping strategy?

    • AAvoidance
    • BAccommodation
    • CImmunization
    • DAssimilation
    Answer: Immunization
  25. 25.

    One line of evidence against antagonistic pleiotropy is that

    • AEven tissue cells with longer telomere strands can show senescence
    • BSome animals show little or no senescence
    • CExercise increases rather than decreases longevity
    • DWomen who have more children tend to live longer
    Answer: Women who have more children tend to live longer
  26. 26.

    Our bodies have a natural, built in defense against free radicals that is referred to as

    • ATelomerase
    • BVitamin C
    • CSOD
    • DAFR
    Answer: SOD
  27. 27.

    Which of the following factors has NOT received as much support as the others in research investigating why social support is related to better health?

    • AGerontological
    • BSocial
    • CBehavioral
    • DPsychological
    Answer: Behavioral
  28. 28.

    The slowing that occurs with advanced age appears to be centered in

    • AThe sense organs themselves
    • BThe muscle fibers
    • CThe peripheral nervous system
    • DThe brain
    Answer: The brain
  29. 29.

    One advantage of an expected death over an unexpected death is that

    • AOne can find ways to avoid having the same death for themselves
    • BOne can use up some grief before the actual loss
    • COne can assist the terminally ill person in speeding their death
    • DOne can make funeral and estate plans with the loved one
    Answer: One can make funeral and estate plans with the loved one
  30. 30.

    Information coming into our cognitive system is thought to first enter a

    • AWorking memory
    • BSensory memory
    • CMeta-memory
    • DPerceptual processor
    Answer: Sensory memory
  31. 31.

    The term "cohort" refers to

    • AAn individual's chronological age
    • BA person's gender
    • CA generation of people who lived through major events
    • DA group of people living in the same culture
    Answer: A generation of people who lived through major events
  32. 32.

    The lifespan perspective says that development is composed of gains and losses; this means that

    • AWe gain while we are younger but lose when we are older
    • BGains are far more important than losses but losses occur too
    • CFor every aspect of development there is no overall change since each gain is offset by loss
    • DWe gain some things and lose others at every age
    Answer: We gain some things and lose others at every age
  33. 33.

    Over the adult years, environment seems to play a bigger role than genetics in

    • AEnvironment never plays a bigger role
    • BThe stability of personality traits
    • CAlzheimer's dementia
    • DLongevity
    Answer: Longevity
  34. 34.

    Life stories are more likely for people who have a sense of

    • AGenerativity
    • BWell being
    • CHumor
    • DPersonal control
    Answer: Personal control
  35. 35.

    Of the following types of memory, which shows the biggest deficit with advanced age?

    • AEpisodic memory
    • BProcedural memory
    • CSensory memory
    • DSemantic memory
    Answer: Episodic memory
  36. 36.

    Which of the following is NOT one of the more frequently named activities by those who are retired?

    • AHousehold chores
    • BVolunteering
    • CTravel
    • DRedoing the home
    Answer: Redoing the home
  37. 37.

    Workers in which of the following jobs still have mandatory retirements once they reach a certain age?

    • AFire fighters
    • BCab drivers
    • CInsurance regulators
    • DComputer programmers
    Answer: Fire fighters
  38. 38.

    As working people get closer to retirement they are more likely to

    • AInvest in craft and hobby books
    • BBecome irritated and anxious
    • CDo some informal planning
    • DBe absent from work
    Answer: Do some informal planning
  39. 39.

    Socioemotional selectivity theory says that older adults have smaller social networks because they

    • AAre more concerned with those closest to them
    • BAre too emotionally involved to spend time with others
    • CCan no longer get out to select new network members
    • DSelect new network members based on emotional factors
    Answer: Are more concerned with those closest to them
  40. 40.

    All other things being equal, which of the following persons is likely to live the longest?

    • AA white man
    • BA white woman
    • CA black woman
    • DA black man
    Answer: A white woman
  41. 41.

    The program that takes over care for those with 6 or fewer months to live, attempts to keep them at home, provides pain relief, and ends all life-prolonging technologies is called

    • AMedicare
    • BHospice
    • CCryonics
    • DEuthanasia
    Answer: Hospice
  42. 42.

    Within the United States, which location has the longest life expectancy?

    • AFlorida
    • BCalifornia
    • CAlaska
    • DHawaii
    Answer: Hawaii
  43. 43.

    Those who spend time caring for a family member with advanced dementia are likely to experience

    • ASocial isolation
    • BA different dementia
    • CThe same dementia
    • DDepression
    Answer: Depression
  44. 44.

    Men are more likely than women to die from

    • ASuicide
    • BSepticemia
    • CInfluenza
    • DStroke
    Answer: Suicide
  45. 45.

    Which of the following statements is TRUE concerning older workers' job performance?

    • AOlder workers always perform better because of their vast experience
    • BJob performance for older workers depends both upon the decline of skills and the benefits of experience
    • CMost jobs are performed better by younger adults but a few are performed better by older adults
    • DOlder workers never perform better than younger workers because with age, a worker's skills decline.
    Answer: Job performance for older workers depends both upon the decline of skills and the benefits of experience
  46. 46.

    The age at which one can receive full benefits from social security

    • AWill never change
    • BIs 65
    • CHas been increasing
    • DIs 62
    Answer: Has been increasing
  47. 47.

    In this chapter's Senior View, Pat Shelley told us that you shouldn't retire if

    • AYou can't do it right
    • BYour family wants you to keep working
    • CYou're younger than 60
    • DYou have no hobbies
    Answer: You can't do it right
  48. 48.

    Excess disability refers to symptoms that are

    • AIn excess of the average for that particular disorder
    • BThose that can be successfully treated by medicine if they are caught early enough
    • CFound only in the last stage of Alzheimer's
    • DNot due to the disease but due instead to malignant social psychology
    Answer: Not due to the disease but due instead to malignant social psychology
  49. 49.

    The influence of genetics on longevity is estimated to be about

    • A33%
    • B20%
    • C75%
    • D50%
    Answer: 33%
  50. 50.

    With respect to theories of senescence, it's probably safe to say that

    • AProgrammed theories are the best we have at present
    • BMany theories will have to be combined to explain senescence
    • CAll of these theories are merely speculation at this point
    • DThe evidence for these theories is direct and quickly accumulating
    Answer: Many theories will have to be combined to explain senescence

How to use these trivia questions

  • Warm-up. Open a lesson or meeting with 3–5 questions — enough to wake the room, short enough to keep the agenda.
  • Review game. Pick 10 questions on the topic you just taught and play them in teams; discuss every wrong answer.
  • Quiz night. Mix two or three topics, read each question twice, and give 20 seconds before revealing the answer.

Run them live

Want every person to answer on their own phone, with a timer and a live leaderboard? Use these questions in an EngageSlide Quiz with a live leaderboard — free to start.

Tick questions on any page — your set is kept while you browse (or take the first 10 here) — and they become ready-to-play slides. What is EngageSlide?

More question collections

Questions adapted from MMLU (Hendrycks et al.) (MIT), edited for clarity. This collection may be reused under the same terms — see sources & licenses.