Discussly

Computer Trivia Questions for College Students

212 trivia questions with answers, college. Multiple-choice trivia with answers, sorted by topic and level. Reveal the answers below, pick one at random, or present them full-screen.

CollegeTriviaPage 1 of 5
  1. 1.

    In Yann LeCun's cake, the cherry on top is

    • Asupervised learning
    • Bself-supervised learning
    • Cunsupervised learning
    • Dreinforcement learning
    Answer: reinforcement learning
  2. 2.

    In MD-5 the length of the message digest is

    • A64
    • B54
    • C128
    • D160
    Answer: 128
  3. 3.

    Statement 1| The back-propagation algorithm learns a globally optimal neural network with hidden layers. Statement 2| The VC dimension of a line should be at most 2, since I can find at least one case of 3 points that cannot be shattered by any line.

    • ATrue, False
    • BFalse, False
    • CFalse, True
    • DTrue, True
    Answer: False, False
  4. 4.

    Consider the following equations concerning a stack module that has the operations Push, Pop, Top, and IsEmpty. Which of the equations does NOT represent the conventional semantics of a stack?

    • AIsEmpty(Push(Push(Stack,Elem1),Elem2)) = false
    • BTop(Push(Stack,Elem)) = Elem
    • CIsEmpty(Push(Stack,Elem)) = true
    • DPop(Push(Stack,Elem)) = Stack
    Answer: IsEmpty(Push(Stack,Elem)) = true
  5. 5.

    Which of the following is a Wireless traffic Sniffing tool?

    • AMaltego
    • BNessus
    • CWireshark
    • DBurpSuit
    Answer: Wireshark
  6. 6.

    The Message condentiality or privacy means that the sender and the receiver expect

    • ACondentiality
    • BNonrepudiation
    • CAuthentication
    • DIntegrity
    Answer: Condentiality
  7. 7.

    If your training loss increases with number of epochs, which of the following could be a possible issue with the learning process?

    • ARegularization is too high and model is underfitting
    • BStep size is too small
    • CStep size is too large
    • DRegularization is too low and model is overfitting
    Answer: Step size is too large
  8. 8.

    For a neural network, which one of these structural assumptions is the one that most affects the trade-off between underfitting (i.e. a high bias model) and overfitting (i.e. a high variance model):

    • AThe number of hidden nodes
    • BThe initial choice of weights
    • CThe use of a constant-term unit input
    • DThe learning rate
    Answer: The number of hidden nodes
  9. 9.

    Exploitation of the Heartbleed bug permits

    • Aa read outside bounds of a buffer
    • Ba format string attack
    • Coverwriting cryptographic keys in memory
    • Da kind of code injection
    Answer: a read outside bounds of a buffer
  10. 10.

    Statement 1| Word2Vec parameters were not initialized using a Restricted Boltzman Machine. Statement 2| The tanh function is a nonlinear activation function.

    • ATrue, True
    • BFalse, True
    • CTrue, False
    • DFalse, False
    Answer: True, True
  11. 11.

    Statement 1| The L2 penalty in a ridge regression is equivalent to a Laplace prior on the weights. Statement 2| There is at least one set of 4 points in R^3 that can be shattered by the hypothesis set of all 2D planes in R^3.

    • AFalse, False
    • BTrue, True
    • CFalse, True
    • DTrue, False
    Answer: False, True
  12. 12.

    Failed sessions allow brute-force attacks on access credentials. This type of attacks are done in which layer of the OSI model?

    • AData-link Layer
    • BSession layer
    • CPresentation layer
    • DPhysical layer
    Answer: Session layer
  13. 13.

    Let I = (S,V)I=(S,V) be a MAC. Suppose S(k,m)S(k,m) is always 5 bits long. Can this MAC be secure?

    • ANo, an attacker can simply guess the tag for messages
    • BYes, the PRG is pseudorandom
    • CYes, the attacker cannot generate a valid tag for any message
    • DIt depends on the details of the MAC
    Answer: No, an attacker can simply guess the tag for messages
  14. 14.

    Which among the following prevents overfitting when we perform bagging?

    • AThe use of sampling with replacement as the sampling technique
    • BThe use of classification algorithms which are not prone to overfitting
    • CThe practice of validation performed on every classifier trained
    • DThe use of weak classifiers
    Answer: The use of weak classifiers
  15. 15.

    A machine learning problem involves four attributes plus a class. The attributes have 3, 2, 2, and 2 possible values each. The class has 3 possible values. How many maximum possible different examples are there?

    • A24
    • B72
    • C12
    • D48
    Answer: 72
  16. 16.

    Which of the following instruction-set features is NOT generally considered an obstacle to aggressive pipelining of an integer unit?

    • ASeveral different classes (sets) of registers
    • BCondition codes set by every instruction
    • CVariable-length encoding of instructions
    • DInstructions requiring widely varying numbers of cycles to execute
    Answer: Several different classes (sets) of registers
  17. 17.

    Statement 1| CIFAR-10 classification performance for convolution neural networks can exceed 95%. Statement 2| Ensembles of neural networks do not improve classification accuracy since the representations they learn are highly correlated.

    • ATrue, False
    • BTrue, True
    • CFalse, True
    • DFalse, False
    Answer: True, False
  18. 18.

    Which of the following characteristics of a programming language is best specified using a context-free grammar?

    • AIdentifier length
    • BMaximum level of nesting
    • CType compatibility
    • DOperator precedence
    Answer: Operator precedence
  19. 19.

    Which of the following deals with network intrusion detection and real-time traffic analysis?

    • AJohn the Ripper
    • BNessus
    • CSnort
    • DL0phtCrack
    Answer: Snort
  20. 20.

    Which form of encryption does WPA use?

    • AShared key
    • BLEAP
    • CTKIP
    • DAES
    Answer: TKIP
  21. 21.

    Statement 1| U2F is a stronger second factor than sending an SMS code to a user's smartphone. Statement 2| An attacker that knows a user's password can easily guess the U2F key to access the user's account.

    • AFalse, True
    • BTrue, True
    • CFalse, False
    • DTrue, False
    Answer: True, False
  22. 22.

    Which of the following language features requires that stack-based storage allocation be used rather than static allocation?

    • AArbitrary goto's
    • BRecursive procedures
    • CInteger-valued functions
    • DTwo-dimensional arrays
    Answer: Recursive procedures
  23. 23.

    Which among them has the strongest wireless security?

    • AWEP
    • BWPA3
    • CWPA
    • DWPA2
    Answer: WPA3
  24. 24.

    Which of the following pairs of 8-bit, two's-complement numbers will result in overflow when the members of the pairs are added?

    • A10000001, 10101010
    • B00000001, 10000000
    • C11111111, 00000001
    • D11111111, 10000001
    Answer: 10000001, 10101010
  25. 25.

    To verify a digital signature we need the

    • AReceiver's Private key
    • BSender's Public key
    • CSender's Private key
    • DReceiver's Public key
    Answer: Sender's Public key
  26. 26.

    Averaging the output of multiple decision trees helps _.

    • ADecrease variance
    • BDecrease bias
    • CIncrease bias
    • DIncrease variance
    Answer: Decrease variance
  27. 27.

    Which of the following statements about Ethernets is typically FALSE?

    • ANetworks connected by Ethernets are limited in length to a few hundred meters.
    • BEthernets use circuit switching to send messages.
    • CEthernets use buses with multiple masters.
    • DEthernet protocols use a collision-detection method to ensure that messages are transmitted properly.
    Answer: Ethernets use circuit switching to send messages.
  28. 28.

    Statement 1| The set of all rectangles in the 2D plane (which includes non axisaligned rectangles) can shatter a set of 5 points. Statement 2| The VC-dimension of k-Nearest Neighbour classifier when k = 1 is infinite.

    • AFalse, False
    • BTrue, False
    • CFalse, True
    • DTrue, True
    Answer: True, True
  29. 29.

    Statement 1| L2 regularization of linear models tends to make models more sparse than L1 regularization. Statement 2| Residual connections can be found in ResNets and Transformers.

    • ATrue, False
    • BTrue, True
    • CFalse, False
    • DFalse, True
    Answer: False, True
  30. 30.

    A 3-way, set-associative cache is

    • Aeffective only if 3 or fewer processes are running alternately on the processor
    • Bfaster to access than a direct-mapped cache
    • Cpossible only with write-back
    • Done in which each main memory word can be stored at any of 3 cache locations
    Answer: one in which each main memory word can be stored at any of 3 cache locations
  31. 31.

    Which of the following best describes the joint probability distribution P(X, Y, Z) for the given Bayes net. X <- Y -> Z?

    • AP(X, Y, Z) = P(X) * P(Y) * P(Z)
    • BP(X, Y, Z) = P(Y) * P(X|Y) * P(Z|Y)
    • CP(X, Y, Z) = P(Z) * P(X|Z) * P(Y|Z)
    • DP(X, Y, Z) = P(X) * P(Y|X) * P(Z|Y)
    Answer: P(X, Y, Z) = P(Y) * P(X|Y) * P(Z|Y)
  32. 32.

    You are given a message (m) and its OTP encryption (c). Can you compute the OTP key from m and c ?

    • AI can only compute half the bits of the key.
    • BYes, the key is k = m xor c.
    • CYes, the key is k = m xor m.
    • DNo, I cannot compute the key.
    Answer: Yes, the key is k = m xor c.
  33. 33.

    Which of the following is not an example of presentation layer issues?

    • APoor handling of unexpected input can lead to the execution of arbitrary instructions
    • BCryptographic flaws in the system may get exploited to evade privacy
    • CUnintentional or ill-directed use of superficially supplied input
    • DWeak or non-existent authentication mechanisms
    Answer: Weak or non-existent authentication mechanisms
  34. 34.

    The language {ww | w in (0 + 1)*} is

    • Anot accepted by any Turing machine
    • Baccepted by some Turing machine, but by no pushdown automaton
    • Caccepted by some pushdown automaton, but not context-free
    • Dcontext-free, but not regular
    Answer: accepted by some Turing machine, but by no pushdown automaton
  35. 35.

    How does a buffer overflow on the stack facilitate running attacker-injected code?

    • ABy writing directly to the instruction pointer register the address of the code
    • BBy overwriting the return address to point to the location of that code
    • CBy changing the name of the running executable, stored on the stack
    • DBy writing directly to %eax the address of the code
    Answer: By overwriting the return address to point to the location of that code
  36. 36.

    Given a large dataset of medical records from patients suffering from heart disease, try to learn whether there might be different clusters of such patients for which we might tailor separate treatments. What kind of learning problem is this?

    • ANeither (a) nor (b)
    • BSupervised learning
    • CUnsupervised learning
    • DBoth (a) and (b)
    Answer: Unsupervised learning
  37. 37.

    Which of the following is a remote Trojan?

    • ATroya
    • BDaCryptic
    • CGame-Troj
    • DBankerA
    Answer: Troya
  38. 38.

    Let us say that we have computed the gradient of our cost function and stored it in a vector g. What is the cost of one gradient descent update given the gradient?

    • AO(ND)
    • BO(D)
    • CO(N)
    • DO(ND^2)
    Answer: O(D)
  39. 39.

    Consider the Bayesian network given below. How many independent parameters are needed for this Bayesian Network H -> U <- P <- W?

    • A4
    • B2
    • C8
    • D16
    Answer: 8
  40. 40.

    A sender must not be able to deny sending a message that was sent, is known as

    • AMessage Nonrepudiation
    • BMessage Sending
    • CMessage Integrity
    • DMessage Condentiality
    Answer: Message Nonrepudiation
  41. 41.

    Which of the following is NOT a property of bitmap graphics?

    • APolygons can be filled with solid colors and textures.
    • BFast hardware exists to move blocks of pixels efficiently.
    • CRealistic lighting and shading can be done.
    • DAll line segments can be displayed as straight.
    Answer: All line segments can be displayed as straight.
  42. 42.

    Of the following, which gives the best upper bound for the value of f(N) where f is a solution to the recurrence f(2N + 1) = f(2N) = f(N) + log N for N >= 1, with f(1) = 0?

    • AO((log N)^2)
    • BO(N log N)
    • CO(log N) + 0(1)
    • DO(log N)
    Answer: O((log N)^2)
  43. 43.

    The four Primary Security Principles related to messages are

    • AAvailability, Authorization, Confidentiality, Integrity
    • BConfidentiality, Integrity, Non repudiation and Authentication
    • CConfidentiality, Access Control, Integrity, Non repudiation
    • DAuthentication, Authorization, Availability, Integrity
    Answer: Confidentiality, Integrity, Non repudiation and Authentication
  44. 44.

    Which of the following is not a security exploit?

    • AAuthentication
    • BCross-site scripting
    • CSQL Injection
    • DEavesdropping
    Answer: Authentication
  45. 45.

    Which of the following statements about a remote procedure call is true?

    • AIt cannot call procedures implemented in a different language.
    • BIt cannot return a value.
    • CIt is used to call procedures with addresses that are farther than 2^16 bytes away.
    • DIt cannot pass parameters by reference.
    Answer: It cannot pass parameters by reference.
  46. 46.

    After applying a regularization penalty in linear regression, you find that some of the coefficients of w are zeroed out. Which of the following penalties might have been used?

    • AL2 norm
    • BL0 norm
    • CL1 norm
    • Deither (a) or (b)
    Answer: either (a) or (b)
  47. 47.

    Which of the following statements about floating-point arithmetic is NOT true?

    • AIt is inherently nonassociative because there have to be upper and lower bounds on the size of numbers.
    • BIt is inherently nonassociative because some numbers have no exact representation.
    • CAssociativity can be achieved with appropriate roundoff conventions.
    • DSome rational numbers have no exact representation.
    Answer: Associativity can be achieved with appropriate roundoff conventions.
  48. 48.

    Which image data augmentation is most common for natural images?

    • Arandom crop and horizontal flip
    • Brandom crop and vertical flip
    • Cposterization
    • Ddithering
    Answer: random crop and horizontal flip
  49. 49.

    Which one of the following is equal to P(A, B, C) given Boolean random variables A, B and C, and no independence or conditional independence assumptions between any of them?

    • AP(A | B, C) * P(B | A, C) * P(C | A, B)
    • BP(C | A, B) * P(A) * P(B)
    • CP(A, B | C) * P(C)
    • DP(A | B) * P(B | C) * P(C | A)
    Answer: P(A, B | C) * P(C)
  50. 50.

    A proxy rewall lters at the

    • APhysical layer
    • BData link layer
    • CApplication layer
    • DNetwork layer
    Answer: Application layer

How to use these trivia questions

  • Warm-up. Open a lesson or meeting with 3–5 questions — enough to wake the room, short enough to keep the agenda.
  • Review game. Pick 10 questions on the topic you just taught and play them in teams; discuss every wrong answer.
  • Quiz night. Mix two or three topics, read each question twice, and give 20 seconds before revealing the answer.

Run them live

Want every person to answer on their own phone, with a timer and a live leaderboard? Use these questions in an EngageSlide Quiz with a live leaderboard — free to start.

Tick questions on any page — your set is kept while you browse (or take the first 10 here) — and they become ready-to-play slides. What is EngageSlide?

More question collections

Questions adapted from MMLU (Hendrycks et al.) (MIT), edited for clarity. This collection may be reused under the same terms — see sources & licenses.