Discussly

Brain Teaser Trivia Questions

156 trivia questions with answers, all ages. Multiple-choice trivia with answers, sorted by topic and level. Reveal the answers below, pick one at random, or present them full-screen.

All agesTriviaPage 1 of 4
  1. 1.

    A shepherd from a village tended the sheep of those of his fellow villagers who did not tend their own. However, he did not tend the sheep of those villagers who tended their own sheep. In that village, there was only one shepherd and he also had several sheep. Can all this be true?

    • ANo
    • BYes
    Answer: No
  2. 2.

    A woman has 7 children, half of them are boys. Can this statement be true?

    • ANo
    • BYes
    Answer: Yes
  3. 3.

    A cowboy was looking after 100 animals (oxen, cows and calves). For his job he was paid $100 (for every ox he received $10, for every cow $5 and for every calf $0.5). How many were the oxen, the cows and the calves?

    • A3 oxen, 50 cows, 47 calves
    • B9 oxen, 1 cow, 10 calves
    • C1 ox, 9 cows, 90 calves
    • D10 oxen, 10 cows, 10 calves
    Answer: 1 ox, 9 cows, 90 calves
  4. 4.

    When Jack and Jill went to see The Notebook, Jill was surprised at Jacks obvious display of his LACHRYMOSITY. What was Jack doing?

    • Alaughing
    • Bcrying
    • Ctalking loudly
    • Dsleeping
    Answer: crying
  5. 5.

    Suppose you're taking a multiple-choice quiz. One question has three choices – A, B, C. You do not know the answer and guess A. The instructor then announces that C is incorrect. Should you switch to B before turning in your paper?

    • ANo, it would be worse
    • BIt doesn't matter
    • CIt depends on when the announcement was made
    • DYes, this should help
    Answer: Yes, this should help
  6. 6.

    After a long walk, two sons and two fathers find three apples. Each of them has an apple and they all go their way. How is that possible?

    • Athey were a boy, his father and his grandfather
    • Bthe sons were cousins
    • Cthe sons were twins
    • Done of them had a hidden apple
    Answer: they were a boy, his father and his grandfather
  7. 7.

    An old man was looking at a photograph of a young man. Somebody asked him who it was. The man's answer was the following: Brothers and sisters, I have none. But that man's father is my father's son. Who was in the photograph?

    • AHis cousin
    • BHis nephew
    • CHis son
    • DHis grandfather
    Answer: His son
  8. 8.

    A fish costs a dollar and half a fish. How much do 5 fish cost?

    • A$5
    • B$20
    • C$10
    • D$15
    Answer: $10
  9. 9.

    The newly blooming lavender was a HARBINGER of spring. It was beautiful and fragrant. What does harbinger mean?

    • Aan ode
    • Brebirth
    • Ca sign of things to come
    • Dpleasant to the senses
    Answer: a sign of things to come
  10. 10.

    Because Ben travels to many countries for business, he has written a POLYGLOT lexicon for himself. It contains quick references on phrases he might need in any given situation. What does polyglot mean?

    • Acontaining many maps
    • Bpertaining to business ventures
    • Ccontaining many words
    • Dcontaining many languages
    Answer: containing many languages
  11. 11.

    A famous story begins like that, It was a clear summer day and my family was preparing dinner for the New Years Eve. Can this story be true?

    • AYes
    • BNo
    Answer: Yes
  12. 12.

    What is the largest number you can write out with numbers 1, 2, and 3?

    • A10,460,353,203
    • B123
    • C6
    • D321
    Answer: 10,460,353,203
  13. 13.

    The vegetable rhubarb is delicious but its leaves are poisonous. What did rhubarb originally mean?

    • Apoisoned ruby
    • Bbeware
    • Croot of the barbarian
    • Dedible poison
    Answer: root of the barbarian
  14. 14.

    Let's suppose that I offer you a bet under the following conditions: I bet $1 and claim that if you give me $5 I will give you $99 in return. Will you gain something from this bet?

    • AYes
    • BNo
    Answer: No
  15. 15.

    If you have in your suitcase 6 white socks, 4 red socks, 8 green socks, and 2 brown socks, how many socks would you have to pull out (without looking at them) to be sure you have a matching pair?

    • A5
    • B8
    • C6
    • D4
    Answer: 5
  16. 16.

    One watermelon weighs 10kg (22 lbs) plus the half of its own weight. How much does it weigh?

    • A5kg (11 lbs)
    • B10kg (22 lbs)
    • C20kg (44 lbs)
    • D25kg (55 lbs)
    Answer: 20kg (44 lbs)
  17. 17.

    One camera could take 350 pictures and Bob bought 3 cameras of the same type. How many pictures could he take?

    • A1050
    • Bnone
    • C350
    • D700
    Answer: 1050
  18. 18.

    What number multiplied by 10 equals the square of the same number, times 5?

    • A10
    • B5
    • C2
    • D4
    Answer: 2
  19. 19.

    What is the number of men born last year in USA?

    • A1 502 106
    • B6 914 381
    • C2 013 841
    • DNone
    Answer: None
  20. 20.

    A firefighter stood on the middle rung of a ladder, spraying water on a burning house. He then climbed up 6 rungs before the heat of the flames caused him to come down 10 rungs. After some minutes he was able to climb 18 rungs to the very top of the ladder. How many rungs did the ladder have?

    • A29
    • B30
    • C14
    • D28
    Answer: 29
  21. 21.

    A row consists of 10 letters. The first six are - Z, O, T, T, F, F. Which is the tenth letter?

    • AN
    • BE
    • CS
    • DT
    Answer: N
  22. 22.

    This is what you can see once in a minute, twice in a moment, but never in a thousand years.

    • AThe sun
    • BThe letter M
    • CAn eclipse
    • DA Solstice
    Answer: The letter M
  23. 23.

    What is the name of the white crystalline sugar found in wood and straw?

    • AXylene
    • BXylose
    • CXenon
    • DXylem
    Answer: Xylose
  24. 24.

    What X-word means a colourless, flammable liquid ingredient used to make synthetic resins, dyes and insecticides?

    • AXenon
    • BXylene
    • CXylose
    • DXylem
    Answer: Xylene
  25. 25.

    The fortune teller persuaded Anna that she needed a PHILTER to gain the attention of her beau. She only needed to apply the elixir and think of him. What does PHILTER mean?

    • Amakeup
    • Blove potion
    • Cmedicinal cream
    • Dalcoholic beverage
    Answer: love potion
  26. 26.

    Nine passengers carried with them enough food for five days. Several other passengers joined the first group and they all shared the same food, which was now enough for three days. How many passengers joined the first group?

    • A6
    • B5
    • C8
    • D7
    Answer: 6
  27. 27.

    Joe had 29 pairs of socks. How many socks did he have?

    • A56
    • B29
    • C58
    • D60
    Answer: 58
  28. 28.

    My grandson is about as many days as my son is weeks, and my grandson is as many months as I am in years. My grandson, my son and I together are 120 years. Can you tell me my age in years?

    • A84
    • B78
    • C65
    • D72
    Answer: 72
  29. 29.

    Five years ago the sum of the age of a sister and a brother was 8. What will be the same sum in 5 years?

    • AIt will not change.
    • B18
    • C28
    • D13
    Answer: 28
  30. 30.

    Her passion for art bordered on pathological MONOMANIA. Shes a sculptor, studies medieval art in night classes, frequents galleries and is often caught doodling in a notebook. What does monomania mean?

    • Apatronising culture
    • Bexcessive concentration one one subject
    • Cexcessively busy
    • Dextremely wealthy
    Answer: excessive concentration one one subject
  31. 31.

    What is the next letter in the sequence O, T, T, F, F, S, S, E, ?

    • AT
    • BE
    • CN
    • DO
    Answer: N
  32. 32.

    Is xenophobia a fear of artificial lights?

    • AYes
    • BNo
    Answer: No
  33. 33.

    This dessert was created for and named after a famous ballet dancer in 1926.

    • ARocky Road
    • BSara Lee Gateaux
    • CPavlova
    • DTiramisu
    Answer: Pavlova
  34. 34.

    Marsha dug her FUNEREAL attire out of the closet. It consisted of a black dress and a black overcoat. What does funereal mean?

    • Aoversized
    • Bmonotoned
    • Cfrumpy
    • Dhaving to do with a funeral
    Answer: having to do with a funeral
  35. 35.

    Can you take a picture of a person with a wooden leg?

    • AYes
    • BNo
    Answer: No
  36. 36.

    You have a square and a circle and the perimeter of the square is equal to the circumference of the circle. Which of the two figures covers a bigger area?

    • ABoth cover the same are.
    • BThe circle
    • CNo conclusion can be drawn from the given information.
    • DThe square
    Answer: The circle
  37. 37.

    I have four legs in the morning, two legs in the afternoon and three legs in the evening. What am I?

    • AA sloth
    • BA tortoise
    • CA raven
    • DA human
    Answer: A human
  38. 38.

    John went to a party one night. The next day he was asked if he met a lot people at the gathering. Figure it out for yourself, John said. Of the girls I spoke to, all but two were blondes, all but two were brunettes, and all but two were redheads. How many girls did he talk to?

    • A2
    • B6
    • C4
    • D3
    Answer: 3
  39. 39.

    Is it possible to name three consecutive days without using the words Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday, Saturday, or Sunday?

    • AYes
    • BNo
    Answer: Yes
  40. 40.

    A father has seven sons, and each son has one sister. How many children does the father have?

    • A14
    • B15
    • C8
    • D9
    Answer: 8
  41. 41.

    A bar of soap is placed on one of the sides of a pair of scales. On the other side there is 3/4 of a bar of the same soap and а 3/4 kg metal weight. The scales are in balance. How much does a bar of soap weigh?

    • A2 kg
    • B1 kg
    • C3 kg
    • D4 kg
    Answer: 3 kg
  42. 42.

    If you were running a race and passed the person in second place, what place would you be in?

    • AOut of the race
    • B2nd
    • C3rd
    • D1st
    Answer: 2nd
  43. 43.

    Which letter comes next in this series: W-L-C-N-I-T-?

    • AW
    • BS
    • CT
    • DZ
    Answer: S
  44. 44.

    4, 7, 12, 19, 28, 39, ??

    • A52
    • B67
    • C11
    • D78
    Answer: 52
  45. 45.

    At the beginning of the day, I was behind a car at a stoplight, whose vanity plate read: 4SBWIU. What is the driver of this car most likely a fan of?

    • AFly Fishing
    • BSports
    • CNASCAR
    • DMovies
    Answer: Movies
  46. 46.

    What number comes next in the row - 31, 28, 31, 30, ?

    • A32
    • B29
    • C31
    • D30
    Answer: 31
  47. 47.

    Well, I got caught in noon rush hour. As luck would have it, I saw yet another vanity plate. This one told me that the driver at least checks in his / her rear view mirror. What plate did I see?

    • AOIUC2
    • BRU2
    • COICU2
    • DOIC3
    Answer: OICU2
  48. 48.

    It was Emily's first day at school. The teacher suggested that it would be a good idea for each child to meet every other child in the class. The teacher said, "When you meet, please shake hands and introduce yourself by name." If there were 10 children in the class, how many total handshakes were there?

    • A55
    • B100
    • C50
    • D45
    Answer: 45
  49. 49.

    A worm can gnaw through 1 mm of paper for a single day. On a bookshelf there are two volumes, each 4 cm thick. Each of the covers is 2 mm thick. How long will it take the warm to gnaw from the first page of the first volume to the last page of the second volume?

    • A80 days
    • B4 days
    • C60 days
    • D14 days
    Answer: 4 days
  50. 50.

    What is the only venomous snake native to the British Isles?

    • AFox Snake
    • BPembrokeshire Whip-snake
    • CBog Viper
    • DAdder
    Answer: Adder

How to use these trivia questions

  • Warm-up. Open a lesson or meeting with 3–5 questions — enough to wake the room, short enough to keep the agenda.
  • Review game. Pick 10 questions on the topic you just taught and play them in teams; discuss every wrong answer.
  • Quiz night. Mix two or three topics, read each question twice, and give 20 seconds before revealing the answer.

Run them live

Want every person to answer on their own phone, with a timer and a live leaderboard? Use these questions in an EngageSlide Quiz with a live leaderboard — free to start.

Tick questions on any page — your set is kept while you browse (or take the first 10 here) — and they become ready-to-play slides. What is EngageSlide?

More question collections

Questions adapted from OpenTriviaQA (CC BY-SA 4.0), edited for clarity. This collection may be reused under the same terms — see sources & licenses.